Film naprawdę rewelacyjny - 9/10!!
...ale zdaje mi się mimo tych 7 nominacji POKUTA dostanie co najwyżej jedną statuetkę - za muzykę! W tym roku naprawdę wysoki poziom... Moim zdaniem o niebo wyższy niż w poprzednim. Z filmów mających jakąkolwiek nominację widziałem narazie 8 i żaden nie ma oceny niższej niż 7/10.
W kategorii...
AKTORKA - nagrodę zgarnie bez wątpienia Julie Christie,
AKTOR - rola McAvoy'a była świetna i tutaj możnaby statuetkę przyznac każdemu, ale najprędzej przyznają ją Day-Lewisowi, Mortensenowi czy ewentualnie Clooney'owi,
FILM (DRAMAT) - tutaj faworyci to "Aż poleje się krew" i "To nie jest kraj dla starych ludzi"!
AKTORKA DRUGOPLANOWA - młoda Saoirse genialna, mimo mojej całej sympatii do Keiry, "Pokuta" to niewątpliwie film Ronan i McAvoy'a! początkowo nawet się oburzyłem, bo wydawało mi się, że nie dostała nominacji... ale jak narazie większośc nagród zbiera Amy Ryan, a ja osobiście trzymam kciuki za Cate Blanchett, ale bym się ucieszył z wygranej Saoirse... ale na to nikłe szanse...
REŻYSERIA - niekwestionowani faworyci to bracia Coen!
SCENARIUSZ - faworyci to "Juno" i "To nie jest kraj..."
MUZYKA - tu stawiam na Marianneli'ego! Złoty Glob dla POKUTY
Tak jak napisałem POKUTA to rewelacyjny film, ale przy takiej konkurencji trzymam kciuki za Dario Marianelli'ego! Nie obejdzie się bez "wielkich przegranych", ale genialnych filmów, więc... lepszy rydz niż nic!
Tak, zgadzam się z poprzednikiem. Obejrzałem już prawie wszystkie filmy, które nominowane są do Złotych Globów (poza musicalami) i stwierdzić muszę, że każdy jest naprawdę dobry. W kategorii "Dramat" podoba mi się każda produkcja. "Pokuta" jest wyjątkowa ale rzeczywiście konkurencja jest ogromna. Myślę, że Złotego Globa otrzymać może za muzykę i aktora w roli pierwszoplanowej (McAvoy rzeczywiście zagrał kolejny raz bardzo przekonująco). Na pewno nie przyznałbym nagrody dla Keiry i Saoirse.
Trzymam też kciuki za "Eastern Promises" - bardzo pozytywne zaskoczenie!