Pokuta

Atonement
2007
7,5 127 tys. ocen
7,5 10 1 127441
7,0 42 krytyków
Pokuta
powrót do forum filmu Pokuta

Dawno nie miałam okazji obejrzeć tak dobrego filmu. Nie znam książki, nie miałam więc z czym porównywać, ale scenariusz wydaje mi się znakomity. Poza tym jest dopracowany w szczegółach - dobra gra aktorów, piękna muzyka i przede wszystkim zachwycające zdjęcia!!!

kaszaa_w

Film dobry, ale najbardziej mi do gustu wpadła muzyka! Bardziej ona opisuje emocje, niż gra aktorów. Niesamowita, robi wrażenie.

ocenił(a) film na 8
kaszaa_w

sorki gdzie tu filmy dodaje sie do ulubionych? jestem nowy i nie moge znalesc:)

ocenił(a) film na 8
kaszaa_w

oki juz nie trzeba znalazlem na gorze jest kolo glosow

ocenił(a) film na 8
kaszaa_w

fakt, ogólnie muzyka w tym filmie jest świetna i to ona oddaje całe emocje i przenosi je na widza, szczególnie w pierwszej części filmu. Nie wiem czemu ale scenariusz jakoś nie za bardzo mi się podobał a to dlatego, że film był strasznie nierówny. . . Pierwsza cześć była po prostu fenomenalna, pełna napięcia, te sceny z innego punktu widzenia - mniam :)
Niestety druga cześć(po aresztowaniu Robbie'go) wydaje mi się znacznie słabsza. Jest dłużąca. Owszem piękne epickie sceny są tu bardzo na plus, jednakże brak tu tej "zawiłości", ogólnie tempo filmu zwalnia.
Gra aktorów moim zdaniem była lepsza niż przeciętna. Zachwyciłem się stroną wizualną filmu, jak już wspomniałem muzyka pełna napięcia, zdjęcia, montaż, a także oddanie ducha epoko - klimat w tym filmie do mnie bardzo przemawia i uderza.

ocenił(a) film na 8
kaszaa_w

klimat cudowny! piękne zdjęcia! było na co popatrzeć.
ale zakończenie.. nienawidzę zakończenia! polecam obejrzenie filmu z opuszczeniem ostatnich kilku minut, kiedy udzielany jest wywiad z autorką książki.

ocenił(a) film na 10
zielonommi

A według mnie zakończenie jest najważniejsze, to ono nadaje sens całości. Film mi się strasznie podobał,najfajniejsze w nim jest pokazywanie wydarzeń z różnych perspektyw i mieszanie prawdy z fikcją.Dodatkowo zachwycają naprawdę piękne zdjęcia i niezwykła muzyka.Polecam wszystkim, którzy cenią w filmie klimat tajemnicy i niebanalne zakończenie.

ocenił(a) film na 8
justa19

SPOILER
to prawda, zakończenie jest ważne, ale tak boleśnie chlasta widza po policzku i odbiera nadzieję na ten happy end..

ocenił(a) film na 8
kaszaa_w

Opis początkowo mnie zniechęcił. Do tego stopnia, że bezmyślnie dodałem ten film do pozostałych, których nie chcę zobaczyć. I jakże się myliłem. Wszystko o czym piszecie potwierdzam. Piękny temat, realia wojny tak żywo pokazane, muzyka wkomponowana w emocje, smutek przeplatany z nadzieją, że może to wszystko dobrze się skończy. Oglądając tego typu filmy, chcemy by miały dobry koniec, nawet jeśli już jesteśmy zmęczeni ciągłymi happy enadmi. Ale tu nie ma odpowiedzi czy to dobrze czy źle. Czy tak miało być, czy pokuta cokolwiek daje, czy ma sens. Zdziwienie ogarnia mnie kiedy patrzę na tak niską ocenę. "Pokuta" to mała perełka, w której wszystko ma znaczenie. Tu nie ma złych scen, drętwego aktorstwa. Jest za to próba szukania odpowiedzi na proste pytanie: co jesteśmy w stanie zrobić by naprawić zło wyrządzone innym, nawet jeśli już ich nie ma. A wszystko w subtelnej oprawie na tle żywych obrazów. Polecam gorąco.