Pokuta

Atonement
2007
7,5 127 tys. ocen
7,5 10 1 127441
7,0 42 krytyków
Pokuta
powrót do forum filmu Pokuta

Ci którzy nie lubią takiego gatunku filmu....usypiają
bo przez pierwsze pół godziny właściwie nic ciekawego się nie dzieję.
Ale ci którzy tak jak ja oglądają każdy film do końca.. :):)
Wiedzą że to naprawdę wartościowy FILM
ja mu daje 10
Świetna muzyka, i wspaniała fabuła, trochę pokręcona, i te przejścia czasowe
Ale trzeba popatrzeć na to tak...
Jak parę głupich słów,nieodpowiedzialności i kaprysu może zniszczyć ludzkie życie...
Po obejrzeniu można sobie przemyśleć..to i owo...
Wszystko co robimy , potem znajduje odzwierciedlenie w przyszłości.
....
Według mnie film zasługiwał na nominacje do Globów i zasługuje na Oskara:)

P.S słyszałam że książka jest jeszcze lepsza..tajemnicza, i ciekawa :)

Cpt_Pchelka

Ja również oglądałam film do końca, jak staram się robić z każdym , który zaczne, a na tym byłam w kinie i w sumie trudno tak po prostu sobie wyjść... jednak to właśnie pierwsze pół godziny filmu zaciekawiło mnie bardziej niż reszta. To właśnie tej "reszty" za bardzo nie rozumiałam. Scena w której Cecilia i Robbie spotytkają sie po paru latach w kawiarni, ich dialog jest totalnie nieskładny, nie wiadomo o co każdemu z nich chodzi. Tak jakby aktorzy totalnie nie potrafili przekazać zamierzań reżysera widzowi. No i te miny Keiry, mimo, że ją bardzo lubie... to uważam, że nie dokońca poradziła sobie z tą rolą. Scena z Briony, gdu ma podejść do umierającego mężczyzny i potrzymać go za rękę... nie wiem, może jestem jakaś opóźniona:P ale nie rozumiem ich dialogu, skąd się znają, o czym w sumie mówią... jest wiele scen w tym filmie niepotrzebnych, niejasnych, nie potrzebnie gmatwających, wprowadzających zamęt. Gdyby je usunąć, a zamiast nich wzbogacić wątki na prawde ważne, film byłby dużo lepszy! Ogólnie podobał mi się, i uważam, że nie był nudny, jest wart obejrzenia... jednak ma pare minusów, które niestety rzuciły mi się w oczy. Pozdrawiam:)

tanczaca_elizabeth

Briony i ten facet..
no więc oni sie nie znali
Ale facet miał dziure w głowie (jak zresztą było widać na filmie)
Tallis po prostu mu kogoś przypominało, traf chciał że osoba ta miała siostre.
Briony przytakiwała i mówiła aby w tych ostatnich chwilach ten człowiek wiedział żę wszystko jest w pożądku, że nie traci zmysłów, że ona jest ta osobą z która chciałby w tym momencie porozmawiac.

Co do Cee to ... ja odebrałam to tak jak powinno być:)

ocenił(a) film na 5
Cpt_Pchelka

Wbew pozorom właśnie pierwsza część filmu byłą o wiele ciekawsza. Moim zdaneim film jest zupełnie niedopracowany. Ciekwy temat, że życie ludzkie w tak dużej mierze zależy od przypadku, ale to wszystko,jedyne co pozostaje po seansie to włąśnie te przemyślenia. No i te przesunięcia czasowe były genialne. Ale na oscara nie zasługuje zdecydowanie! Jedynie za zdięcia, bo są wspanałe lub muzykę.