Pokuta

Atonement
2007
7,5 127 tys. ocen
7,5 10 1 127441
7,0 42 krytyków
Pokuta
powrót do forum filmu Pokuta

"pokuta" średnio mi się podobała. generalnie OK. super zdjęcia i całkiem interesujący wątek z szukaniem odkupienia w literaturze.. ale poza tym to obrzydliwie melodramatyczny:) początek i końcówka były autentycznie dobre, ale w środku chwilami czuć był klimat podrzędnego wyciskacza łez. nie przypadła mi też do gustu tak chwalona muzyka- również zbyt sentymentalna. na plus idzie jeszcze gra małej briony. powinna być nominacja:)filmik 7/10

waclaw_4

Zgadzam się, że zdjęcia są świetne. Duże wrażenie zrobiła też na mnie muzyka. Ogólnie film bardzo smutny, ale warto.

ocenił(a) film na 7
waclaw_4

Trochę to chyba niemądre narzekać na melodramat, że jest melodramatyczny. Nie miałeś ochoty na melodramat, trzeba było iść do kina na coś innego. Ot i tyle.

ocenił(a) film na 7
snoopy

No, może źle się wyraziłem... W książce akcenty były chyba nieco inaczej rozłożone. Zamiast rozwijać ciekawy wątek pokuty, odkupienia i funkcji jaką spełnia w nim literatura, skupiono się na łzawym i oklepanym schemacie rozdzielonych kochanków. Zresztą może i niepotrzebnie narzekam:) generalnie film bardzo w porządku

użytkownik usunięty
waclaw_4

acha, zgadzam się, że niepotrzebnie narzekasz ;) , bo film trzyma się swojej konwencji.
Faktycznie środek bywał nudnawy, ale to wyciszenie w kontraście z powalającym zakończeniem było dla mnie rewelacyjne.
Byc może to film bardziej dla kobiet, bo nie było tu zbyt wiele szybkiej akcji ;), a jeśli były przyspieszenia (montażowe chociażby w scenach Cecyli przed lustrem i Robbiego chyba piszącego list) to mnie to wręcz irytowało, bo takie fajne było, że nie ma sensu skracać. Wątek wojenny Robbiego najmniej mi się podobał i to przeskakiwanie w czasie też trochę na siłę, jakby ktoś chciał unowocześnić "technicznie" melodramat, a tu przecież chodzi o emocje i nastrój, a nie o efekty specjalne.

Ogólnie film bardzo dobry, świetna końcówka z Redgrave, dobre aktorstwo, zdjęcia, muzyak bez rewelacji. Za to mała Briony i Keira była fajna i cieszę się , że w końcu pojawiła się tak zdolna i ładna aktorka.
Brawo .