PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=338318}
7,9 35 tys. ocen
7,9 10 1 34618
7,2 25 krytyków
Pora umierać
powrót do forum filmu Pora umierać

Jednak z całego wachlarza dostępnym środków filmowych rzeczywiście wybiera te najprostsze uderzając w sentymentalizm. Przychodzi mi na myśl Prosta historia Lyncha w podobnej tematyce, który wg. Was lepszy?
Dla mnie Lynch. W tym porównaniu widać jakie słabe strony miało Pora umierać. Można by też pokusić się o porównania z Bergmanem... przyznać trzeba, że to już było.

użytkownik usunięty
nowicki1982

Jak dla mnie oba filmy trzymają poziom. W "Prostej historii" też trafiają się przewidywalne sceny, jak np. poprawny politycznie dialog Alvina z małolatą na gigancie. Z Bergmanem porównywać nie będę, bo film nie ma w sobie żadnego przygniatającego ciężaru, historia jest głęboka ale.. prosta :) Dodam, że PH jest jedynym filmem Lyncha - poza "Człowiekiem - słoniem" - który jestem w stanie oglądać. "Pora umierać" na pewno nie jest gorszy, ogromnym plusem jest rola pani Szaflarskiej. Starsza pani kicks ass, chciałabym być taka w tym wieku. Dostojewski też świetny. I Philadelphia :)
Zgadzam się, że ten film powinien jechać na oscary zamiast sztampowego "Katynia". Myślę, że miałby szansę jeśli nie na statuetkę, to na pewno na wyróżnienie.

ocenił(a) film na 8
nowicki1982

Zgadzam się że ten film bardziej zasługiwałby na Oskara. Piękny pomysł pokazany w bardzo prosty sposób. Mnie ten film wcale nie nudził, pomógł mi trochę lepiej zrozumieć starego człowieka. 8/10 z czystym sercem. Mam parę uwag krytycznych natury czysto subiektywnej ale zachowam je dla siebie :)

ocenił(a) film na 7
nowicki1982

Pora umierać ma podobną tematykę do Prostej historii - tyle widzę punktów stycznych. Właściwie nie może to być żadnym zarzutem, bo nie liczy się tematyka, ale sposó jej ujęcia. A to jest ogromnym plusem filmu Kędzierzawskiej. Z Bergmanem też niewiele widzę podobieństw. Za ciepły i za bardzo optymistyczny ten obraz. Więc porównywać się nie da, specyfika Pora umierać jest za bardzo widoczna. Pozdrawiam.