PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=569166}

Postrach nocy

Fright Night
2011
5,6 30 tys. ocen
5,6 10 1 30221
5,4 14 krytyków
Postrach nocy
powrót do forum filmu Postrach nocy

Naprawdę myślałem, że film będzie wyżej oceniony. Dlaczego? Bo w odróżnieniu od dzisiejszych standardów na homowampirów takich jak w zmierzchu czy pamiętników i wszystkich innych podobnych tutaj wampir jest wampirem i się nie cacka tylko gryzie (ludzi nie króliczki).
Poza tym fajna muzyka, fabuła jak fabuła - nie najwyzszych lotów ale i nie jakaś nawina miłosna opowiastka ( typowy film dla nastolatków).
Ja dałem 8 i stwierdzam, że to bardzo dobry film o wampirach jak na obecne standardy

ocenił(a) film na 4
loozack

homowampiry w pamiętnikach? hymmm to proponuję najpierw zapoznać się z serialem a potem oceniać i porównywać do zmierzchu...zgroza. Co do Fright Night z 2011 to niestety od oryginału jest bardzo ale to bardzo słaby. Muzyka, klimat i postacie wykreowane w filmie z 85 to klasyka. Wychowałem się na tym filmie i może dlatego tak krytycznie na to patrzę...

ocenił(a) film na 8
Velvet_Crotch

zamierzam obejrzec oryginał. Homowapiry raczej kierowałem do zmierzchu....co nie zmienia faktu, że w PW wampiry także że tak powiem straciły swoją zadziorność. Nie ma co się oszukiwać takie wampiry jak w zmierzchu to kpina, a wampiry w PW 1-2 sezon dawały rade a teraz? Kpina ponownie chociaż w porównainu ze zmeirzchem to jest arcydzieło ;D

ocenił(a) film na 4
loozack

no dla mnie nazywanie wampirem postaci ze zmierzchu to profanacja i baardzo słaby żart...wampiry w pamiętnikach jednak mają to coś chodź to i tak serial dla młodzieży...którego i tak jestem fanem xP

loozack

Ten film to przede wszystkim ciekawa zabawa konwencjami, z dużą przewagą komedii. Tak sobie myślę, że ludzie chyba generalnie nie trawią takich miszmaszów - np. Wrota do piekieł, czy Dom w głębi lasu też są na Filmwebie generalnie słabo ocenione, a gatunkowo są całkiem podobne do Postrachu Nocy.

ocenił(a) film na 8
Reimar

akurat wrota do piekieł wczoraj oglądałem i powiem szczerze, że był taki sobie, nie był zły ale nie był też jakiś specjalnie dobry ;) a dom w głebi lasu wogole mi się nie podobał. Dopiero ostatnie 15 minut było całkiem fajne.

ocenił(a) film na 6
loozack

Zgadzam się. Porównując dzisiejsze filmy tego typu, tutaj wampir jest wampirem.

ocenił(a) film na 3
slowianin7

Jak dla mnie ten film to porażka. Rozumiem bawienie się gatunkami i łączenie różnych stylów w filmach, ale tutaj nie mam pojęcia co to w ogóle było. Bo jeśli chce się zmieszać style to jednak któryś z nich musi być dominujący, a w przypadku "Postrachu nocy" to owszem był to film przerażający, ponieważ przeraźliwie rozbolała mnie od niego głowa. Generalnie lubię motywy z wampirami, ale jeśli to ma być taka tematyka to powinna być utrzymana w jakieś mrocznej konwencji. Jak dla mnie dobre filmy o wampirach to seria "Underworld", "Blade" czy klasyka gatunku jak "Dracula". Myślę, że "Postrach" miał stać się mocną odpowiedzią na całą sagę "Zmierzch" (której co prawda nie oglądałem i raczej nie zobaczę) ale w moich wyobrażeniach stanął na tak samo niskim poziomie. Reimar porównał "Postrach" do "Wrót piekieł" ja się tutaj nie zgodzę bo Wrota były stworzone jako klasyczny horror, zresztą w moim odczuciu całkiem niezły, a film Gillespie'a jest typowym filmem komercyjnym, próbującym zarobić na modzie panującej ostatnio na tematykę wampirów. Sama fabuła tego filmu jest idiotyczna, a film nie bawi ani nie straszy. Nie wiem czy można wspomnieć tu o jakiejś grze aktorskiej bo ta jest na żenująco niskim poziomie z wyjątkiem Davida Tennant'a, który był jedynym pozytywem tej produkcji. I jeszcze jakoś sympatyczny mi się wydał Anton Yelchin choć przyznam, że nie wiem czemu. Plusem też nawet niezła ścieżka dźwiękowa. Na zakończenie przedstawię być może trochę samczy punkt widzenia, ale gdyby nie zaangażowano kliku naprawdę ładnych aktorek (np.Sandra Vergara) to nie sądzę bym dotrwał do końca przy tym filmie. Podsumowując jak dla mnie ta produkcja zasługuje na 2 ale za Tennant'a oraz za występujące bardzo atrakcyjne panie ode mnie 3/10 :)

ocenił(a) film na 7
lukgof

" Bo jeśli chce się zmieszać style to jednak któryś z nich musi być dominujący"...a gdzie jest taka definicja?

ocenił(a) film na 3
Gernisavien

Nie wiem czy istnieje taka definicja, ponieważ nie korzystam ze słowników podczas opisywania moich odczuć z każdego filmu, który oglądałem. To była tylko i wyłącznie moja obiektywna opinia na temat wrażeń z tego "fantastycznego" dzieła kinematografii, który miałem (nie)przyjemność oglądać. A poprzez, to zacytowane przez Ciebie stwierdzenie chciałem tylko podkreślić, iż nie potrafię przyporządkować tego filmu do żadnego gatunku ze względu na zmieszanie horroru z komedią, a przy okazji jeszcze z kinem akcji. Niestety jak dla mnie wrzucenie tego wszystkiego do jednego "gara" musiało się skończyć niestrawnością. Jednakże jest to tylko moja opinia i szanuję odmienne zdanie innych miłośników kina zarówno na temat tego filmu jak i każdego innego :)