Potop

1974
7,4 82 tys. ocen
7,4 10 1 81976
7,6 28 krytyków
Potop
powrót do forum filmu Potop

..jestem pod wrażeniem. Książki nie czytałem. Moim zdaniem potop jest o wiele lepiej zrealizowany niż krzyżacy a nie wspomnę już o ogniem i mieczem ( mimo że był później kręcony ). Na emisję Pana Wołodyjowskiego czekam z wielką niecierpliwością. Aż mi wstyd że dopiero teraz obejrzałem tego klasyka w całości i w miarę świadomie ( dwie części prawie za koleją z godzinną przerwą aż mnie tyłek zabolał od siedzenia ). Film jest bardzo długi to prawda może trochę za długi ale nie żałuję spędzonego czasu przed telewizorem . Mimo że pierwsza cześć jest trochę nudna nie ciekawa nie zawiele się dzieje ale da się obejrzeć. Szczególnie ciekawa jest walka Kmicica z małym rycerzem. Druga cześć jest już o wiele lepsza mamy bohaterską obronę Częstochowy a potem cudowną bitwę wojsk polskich przeciw wojskom szwedzkim zakończoną pojedynkiem w której wygrywa Kmicic. Moim zdaniem: na pewno jeden z najlepszych polskich filmów i bardzo dobrze zrealizowany jak na tamte lata. Dla fanów kina polskiego pozycja obowiązkowa. Zresztą co ja mówię każdy polak powinien obejrzeć ten film przynajmniej raz w życiu. Moja ocena 7.5 na 10. Jednym słowem: majstersztyk.