Potop

1974
7,4 82 tys. ocen
7,4 10 1 81980
7,6 28 krytyków
Potop
powrót do forum filmu Potop

Który film jest według was lepszy, Potop czy Pan Wołodywoski?
Mnie osobiście oba filmy wpadły do gustu ale barziej mi się podobał Potop.
Całe filmy dla mnie się równają ale w Potopie uwielbiałem Kiemliczów którzy przesądzili o moim wyborze.

Lwie_Serce

jeżeli chodzi o fabułe to dla mnie oba filmy są świetne. Jednak wole Potop ponieważ jest zrealizowany z większym rozmachem i chyba nie ma takich wpadek jak np. w Panu Wołodyjowskim jak jadąca w tle ciężarówka

ocenił(a) film na 8
monika150209

Potop.

ocenił(a) film na 9
_Andrzej_

A ja Pana Wołodyjowskiego :) Zawsze tak jakoś mi Mama do głowy wbijała, bo woli Wołodyjowskiego, ale osobiście uwielbiam oba filmy. Jednak historia Michałka i Hajduczka trochę bardziej mnie urzeka, a z kolei "Potop" jak najbardziej jest wspaniały szczegolnie pod względem patriotycznym.

ocenił(a) film na 10
Sophie90

Dla mnie oba te filmy należą do ulubionych, oba są dobrze zrealizowane, ekranizują dwie części mojej ukochanej Trylogii. Świetna obsada, scenografia i tak skutecznie wybrane sceny ( bo to obszerne dzieło i ciężko byłoby wszystko zekranizować ) że film pokazuje to co najważniejsze, nie zapominając przy tym o niektórych szczegółach.. Brawo dla Hoffmana!!

theDianQa

Nie oglądałem jeszcze ogniem i mieczem ale kiemliczów będzie dla mnie ciężko pobic.

ocenił(a) film na 9
Lwie_Serce

Ja dopiero po obejrzeniu ekranizacji ogniem i mieczem zakochalem sie w trylogii:)

ocenił(a) film na 10
goci_17

To teraz przeczytaj, jeśli jeszcze nie czytałeś.. pokochasz jeszcze bardziej.. A potem znów obejrzyj filmy i zobacz jak skutecznie Hoffman dobrał sceny..

Ja czytałam z muzyką Dębskiego w słuchawkach.. w życiu nie pomyślałam że można przy książce się i pośmiać i wzruszyć do łez.. Tylko Sienkiewicz to potrafi.

ocenił(a) film na 9
theDianQa

Czytalem ogniem i mieczem, zreszta cala trylogie przeczytalem:)

ocenił(a) film na 10
goci_17

No to pewnie wiesz o czym mówię.;]

Sienkiewicz to mistrz! Hoffman zresztą też.

ocenił(a) film na 9
theDianQa

Zgadzam sie w 200% :) Co tu duzo mowic trylogia jest the best:)