Potop

1974
7,4 82 tys. ocen
7,4 10 1 81980
7,6 28 krytyków
Potop
powrót do forum filmu Potop

Niedlugo bedziemy omawiac "Potop" w szkole, do ksiazki nawet nie zajrzalem, jedyna lektura, ktora az mówi "nie czytaj mnie bo jestem dluga i nudna". Do filmu podszedlem z taką samą myślą, że będzie to niekończący się, nudny, pełen niezrozumiałych dialogów film. Mile sie zaskoczylem kiedy mnie WCIAGNAL. Mialem zamiar ogladac go przez 3 dni, codziennie po 1,5h, natomiast wlaczylem go raz i obejrzalem. Swietna gra aktorska Olbrychskiego, byl niesamowity w roli Kmicica. Szkoda ze film nie dostal zadnych oskarow, jak dla mnie to rewelacyjne dzielo.
Szczerze musze wyznac, ze "No country for old men" jest tysiąc razy nudniejszy od "Potopu".

9/10

ocenił(a) film na 9
Bobey

Bo powiem ci szczerze że powieści Sienkiewicza mają to do siebie :) Jak czytasz książkę na początku wydaje ci się nudna ale ekranizacje jak na ironie wychodzą piękne. Mi osobiście trochę ten Sienkiewiczowski styl przeszkadza i ciężko mi się go czyta, mimo iż bardzo lubię jego powieści, ale jak miałam się zabrać za "krzyżaków" w pierwszej gimnazjum to się wściekłam po kilku stronach... "Latarnika" jakoś jeszcze przebrnęłam mimo iż krótkie, ale mało co zrozumiałam. Uważam że ciekawe, ale nie dla mnie takie tematy. Teraz trzecia gimnazjum się zbliża i jestem ciekawa co też nam w lekturach z Sienkiewiczowskiego zbioru zaserwują prócz Quo Vadis i jak ja przez niego przebrnę xD
pozdrawiam ^^

ocenił(a) film na 10
Marien

Marien prócz "Quo Vadis" w 3 klasie gimnazjum nie będzie przerabiać innych dzieł Sienkiewicza :) Wiem, bo jestem już świeżo po maturze i mogę Ci powiedzieć co Cię będzie czekać w liceum czy technikum. A więc na pewno będziesz miała "Potop" do przeczytania i "Szkice węglem". Tyle z dzieł Sienkiewicza.
Co powieści Sienkiewicza mają w sobie. Mają to coś co w nich pokochałam, do których wielokrotnie wracam. Po prostu Sienkiewicz jest moim ulubionym pisarzem i kocham jego długie jakże pełne niespodzianek powieści. I każdy powinien przeczytać. "Quo Vadis" i Trylogie Sienkiewicza... Dlaczego zrozumiecie to dopiero w szkole średniej ;]
W tym roku miałam maturę, jestem świeżo po maturze.13 maja zdawałam ustny Polski. Temat mojej prezentacji brzmiał "W jakich celach pisarze sięgają do historii? Omów, problem analizując wybrane powieści historyczne Henryka Sienkiewicza i twórców późniejszych." W tym temacie czułam się jak ryba w wodzie. Pytania dostałam tylko 2 na temat "Quo Vadis" i "Potopu", byłam niesamowicie szczęśliwa, że w końcu mogłam komuś wygadać się na temat mojej pasji :D Biedna komisja :P Trochę ich zanudziłam :P Tak czy siak nie jestem zadowolona z wyniku, bo zdobyłam tylko 80% spodziewałam się szczerze mówiąc 90... No ale nie ważne.