Potop

1974
7,4 82 tys. ocen
7,4 10 1 81976
7,6 28 krytyków
Potop
powrót do forum filmu Potop

kiedy "Tańczący z wilkami" dostał mnóstwo Oscarów,to przekonało mnie do tego,że "amerykańcy" to się w ogóle nie znają na filmach. Stworzyć na owe czasy z takim rozmachem ("Potop") film,z tysiącami statystów,oryginalnymi krajobrazami,przebogatą paletą kostiumów,ogromem militarii no i oczywiście wspaniałą grą aktorską i nie dostać prestiżowej nagrody Akademii ? Doprawdy,ale ktoś był ślepy i nie rozumiał czasów historycznych panujących w ówczesnej Europie...

ocenił(a) film na 8
marles

Zarówno "Krzyżacy" jak i "Potop" powinni zgarnąć ładną sumkę Oskarów i w normalnym roku tak by się właśnie stało. Problem w tym że "Krzyżacy" trafili w tym samym roku na "Ben Hura" który zgarnął aż 13 statuetek (do dziś pozostaje to rekordem), "Potop" zaś w oczach akademii okazał się gorszy niż "Tańczący z Wilkami".
Myślę że przegrana w pojedynku z tak wielkimi filmami nie jest wstydem. "Ben Hur" to napawdę dobry film, a "Tańczący z Wilkami" wręcz rewelacyjny, jeden z moich ulubionych (nie wiem skąd pobrzmiewajaca z Twoich słów niechęć do tego filmu).
Co nie zmienia faktu że "Potop" na Oskary zasługiwał, i kropka.

JaszczurXP

ben hur dostał oskara w 11 kategoriach

ocenił(a) film na 10
ten_ktorego_kochacie

Ale i tak największą wpadką Akademii pozostaje danie oskara filmowi "Rocky". Litości, Amerykanie lubują się w pustych, patetycznych papkach dla mas. CHoć czasami zdarza się, że odpowiedni film otrzyma oskara. Z Oskarami powinno być jak z nagrodą Nobla, przyznaje się wtedy statuetkę wtedy, gdy zostanie nagrany WYBITNY film. Wybitny to nie dobry czy bardzo dobry film. Tyle.

claudia_90

Rocky jest zły? Chyba nie zauważasz tylko "wierzchniej" warstwy tego filmu? Ja uwielbiam zarówno każdą cz. Rocky'ego jak i Ogniem i Mieczem, Potop, i Wołodyjowskiego.
A jeśli chodzi o Oscary, to filmy europejskie mają znacznie gorzej. Nie wiem dlaczego, ale chyba sam fakt istnienia dla nich osobnej kategorii już o czymś świadczy, nieprawdaż?
A Potop, nominację dostał, bardzo dobrze. Ale dla nas nie ma to żadnego znaczenia- kto to uwielbia nie przestanie kochać nigdy. Bo z takich rzeczy się nie wyrasta, do nich się dojrzewa.

Rakshas

Od kiedy to Tańczący z wilkami i Potop są z tego samego roku?

ocenił(a) film na 8
potiomkin

No tak, racja... racja. Faktycznie.
Założyciel tematu źle napisał, a ja dałem się wprowadzić w błąd, bo nie przyjrzałem się datom premier obu filmów ;)
Wtopa ;)

ocenił(a) film na 8
JaszczurXP

Po pierwsze przecież Krzyżacy nie byli nawet nominowani do oscara, a po drugie film nieanglojęzyczny może otrzymać oscara tylko w jednej kategorii a polskie kino i tak jest niedoceniane a Potop powinien nagrodę zdobyć tak samo jak Faraon.