Potop

1974
7,4 82 tys. ocen
7,4 10 1 81976
7,6 28 krytyków
Potop
powrót do forum filmu Potop

no cóż, przyznam, ze nie chciało mi się czytać książki więc obejrzałam film. Porównałam moją filmową wiedzę z planem wydarzeń i wszystko się zgadzało. Oczywiscie na egzaminie zaliczającym semestr był potop ale pytania były z matury. Przedstaw obraz XVII wiecznych Polaków.... analiza fragmentów. W jednym fragmencie wypowiadał się Wrzeszczowicz a w drugim królowa. W filmie w ogóle nie było takich postaci. Dlatego radzę uważać. ja sądziłam że skoro film trwa ponad 4 godziny to będzie dobrze odzwierciedlał książkę, poza tym tak jak pisałam, wszystko się zgadzało z planem wydarzeń.

Co do samego filmu - film jako taki mi się podobał, nie jest nudny. No jak ktoś kocha filmy akcji i sensacje to moze się zdziebko zawieść ale w końcu to lektura. jedyne wady to takie, że strasznie bełkoczą i trudno wywnioskować z całego zdania co mówili bo używaja staropolszczyzny wiec jak czegoś nie dosłyszałam to też się nie domyśliłam i musiałam przewijać . jestem rozczarowana ukazaniem bitew. W szkole 3 godziny przerabialiśmy motyw z obroną jasnej góry a w filmie jest kilka scenek. Tak samo liczyłam na to, że będzie pokazane jak zakończy sie wojna, czy wydarzy sie cos konkretnego co zakonczy wojne. A tu kilka scen na jakimś polu i tyle a potem to już wątek miłosny i ciach koniec filmu. No cóż. szczerze chciałam przeczytać ale się nie dało

ocenił(a) film na 10
iwona1510005

Film jest niezły, ale książka dużo lepsza. Zresztą moim skromnym zdaniem całą Trylogię po prostu wypada znać, i to nie ze skrótów z netu, a po prostu z samodzielnej lektury. To tylko kilkanaście godzin w innym świecie :) Z tym że nie da się jej czytać jednym okiem, po kawałeczku, przy okazji - jak jakichś smsów. Trzeba trochę się poświęcić i odciąć od świata na ten czas. Ale zapewniam że warto.

andre_

myślę, że postaram sie zapoznać z całą trylogią. Tym bardziej podobnie jak Ty uważam, że pewne tytuły po prostu wypada znać. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
iwona1510005

I bardzo słusznie :) Polecam w takim razie przeczytanie Trylogii we właściwej kolejności, i koniecznie bez pośpiechu. Lektura tego arcydzieła daje duże pole do popisu dla wyobraźni.