Poważny człowiek

A Serious Man
2009
6,7 40 tys. ocen
6,7 10 1 39878
7,3 40 krytyków
Poważny człowiek
powrót do forum filmu Poważny człowiek

Co za koszmar!

ocenił(a) film na 1

Nigdy w życiu tak się nie nudziłam na filmie. Współczuje każdemu kto będzie to oglądał.

użytkownik usunięty
Zoozka

Nie sądziłem, że braciom Coen uda się stworzyć jeszcze gorsze badziewie od "Tajne przez poufne" ;p

ocenił(a) film na 10
Zoozka

No cóż. Ja widziałem film już trzy razu i w niedalekiej przyszłości przymierzam się do czwartego seansu, ponieważ ogrom szczegółów, metafor, aluzji itp. rzeczy jest w tym arcydziele tak bardzo zagęszczony, że nie sposób tego wszystkiego ogarnąć za pierwszym razem.

Mogę jedynie współczuć tym, którzy filmu nie widzieli lub - jeszcze gorzej - widzieli go i zupełnie nie zrozumieli.

Poza tym Tajne przez poufne jest także rewelacyjnym filmem. Coenowie po porostu nie kręcą złych filmów, ich najsłabsze dzieła są co najmniej dobre.

użytkownik usunięty
gramin

Ja ten film strymiłem, po prostu nie podoba mi się teraźniejszy styl kręcenia filmów i przedstawianych histori przez Coenów. A co do Tajne przez poufne to nie śmieszy mnie idiotyzm bohaterów przdstawiony w tym filmie i nagminne przekleństwa.

gramin

zgadzam się, Gramin, Poważny człowiek to istny majstersztyk. Dobrze, że Coenowie potrafią być odważni i zrobić taki film.
Tajne przez poufne moim zdaniem też wcale nie jest zły. A nawet jest tam sporo dobrego, i nie mam na myśli Brada Pitta;)

Wychodzi na to, że tak, jak Fargo jest w filmografii Coenów chyba najbardziej przecenionym filmem (imo), tak Poważny człowiek zostanie najbardziej niedocenionym. Tyle mojego zdania.

wrongeye

Też podobał mi się ten film. Czemu teraz jak "nic" w filmach się nie dzieje to ludzie uważają, że jest nudny. Jeżeli dla kogoś ten film był nudny, czy nieciekawy najwyraźniej go nie zrozumiał, bo dla mnie ten film było cholernie wciągający.

ocenił(a) film na 9
Moniia

ja ujme to tak
najlepszy film ubieglego roku
PERIOD!!!

ocenił(a) film na 8
Bella_Luna

Uważam osobiście, że to bardzo dobry, mądry, pełen aluzji film! Denerwujące jest to, że jak ktoś filmu nie rozumie, to nawet nie próbuje tego stanu rzeczy zmienić, tylko od razu rzuca błotem i argumentami w stylu: "nudny, paskudny, badziew, padaka, syf, porażka" etc., które nic nie wnoszą, a tylko obrażają twórców. A jeśli uważa, że rozumie, ale mu się nie podobał i chce się wdać z polemikę i krytykować jakikolwiek film, to niech zbuduje jakąś dłuższą wypowiedź, poda konkretne argumenty, zarzuty, niech to będzie dyskusja na poziomie, a nie żałosne wylewanie frustracji.