Powiększenie

Blowup
1966
7,7 35 tys. ocen
7,7 10 1 35273
8,5 52 krytyków
Powiększenie
powrót do forum filmu Powiększenie

GDY PO RAZ PIERWSZY USŁYSZAŁAM O "POWIĘKSZENIU" POMYŚLAŁAM - "To musi być świetny film, muszę go zobaczyć"... ALE W TERAŹNIEJSZOŚCI OKAZAŁO SIĘ BYC INCZEJ... SCENY, KTÓRE POWINNY FASCYNOWAĆ, WCIĄGAĆ MNIE FASCYNOWAŁY... WYDAWAŁO MI SIĘ, ŻE GDYBY ZAMIAST CISZY W SCENACH, KTÓRYCH THOMAS POWIĘKSZA SWOJE ZDJECIE, REŻYSER UŻYŁBY DOBREJ MUZYKI FILM MÓGŁBY TYLKO NA TYM ZYSKAĆ...
POSDSUMOWUJĄC MNIE TEN FILM NIE PRZEKONAŁ - ŚWIETNE FABUŁA, KIEPKIE WYKONANIE...
MOŻE KTOŚ POWINIEN NAKRĘCIĆ SEQUEL TEGO FILMU ???

ocenił(a) film na 4
miriam_b

pomyłka- a może by tak REMAKE?
PRZEPRASZAM, ALE W PIERWSZYM KOMENTARZU ZATYTUOWANYM "a może by tak sequel???" ZAMIAST SŁOWA "SEQUEL" MIAŁAM NA MYŚLI "REMAKE"... NIBY TAK INNE SŁOWA, A JEDNAK PODOBNE ZNACZENIE... TAK TO JEST GDY PISZĄC MYŚLI SIĘ O CZYMŚ INNYM... ;)

ocenił(a) film na 7
miriam_b

Aby powiedzieć że wykonanie jest kiepskie to chyba należało oglądać z oczetami zamkniętymi. Gra aktorska jest świetna, a muzyke możesz sobie sama włączyćpodczas tej sceny, jeżeli nie odpowiada Ci.
Pozdrawiam.

miriam_b

Pamietaj, ż eto film sprzed prawie 40 lat!!
Muzyka nie wydaje mi się tam potrzebna-to własnie cisza potęguje tajemnice powiększania.

użytkownik usunięty
miriam_b

Głupia sprawa, ale to jest Antonioni !!! Jesteś po prostu ingoratem(ką). Można wyrażać swoją opinię, mówimy przecież o dziele sztuki filmowej, ale tego typu uwagi są po prostu żenujące. Nie wydaje mi się, żeby ktoś podniósł rękę na Powiększenie i zrobił REMAKE oraz żeby ktokolwiek chciał taki REMAKE oglądać.

użytkownik usunięty

Trzeba być głupcem lub totalnym geniuszem, by podjąć się realizacji remake'u "Powiększenia"....

ocenił(a) film na 8
miriam_b

Pewnie gdyby Bach grał na gitarze elektrycznej jego muzyka byłaby bardziej "przekonująca". proszę nie robić remaków Bacha.

ocenił(a) film na 8
Houhnhnmn

Film bez wątpienia jest bardzo dobry pod względem aktorstwa i reżyseri, jednak czy będzie się podobał czy nie zależy od odbiorcy. To kino dla ludzi inteligentnych.

Houhnhnmn

no to akurat bardzo chybione porownanie bo kazde wykonanie muzyki powaznej jest poniekad wariacja na temat orginalnego zapisu nutowego

bach daje nam scenariusz mowiac jezykiem kina... wspolczesne istrumenty takze brzmia juz zupelnie inaczej

ocenił(a) film na 9
miriam_b

Coś co możnaby określić ajko remake "Powiększenia" nakręcił już Brian dePalma. Chodzi mi o "Wybuch"
http://www.filmweb.pl/Wybuch,%281981%29,o,filmie,Film,id=4259 [www.filmweb.pl/Wybuch,% ...]
pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Yorick

Błagam, nie nazywajmy "Blow out" rimejkiem "Powiększenia". Tak się może wydawać ale.... to raczej marniutka próba połaczenia "Powiększenia" i "Rozmowy" Coppoli. Brian De Palma tym razem sie nie postarał.

ocenił(a) film na 9
miriam_b

absolutnie zgadzam sie z wszystkimi opiniami oprócz dwóch pierwszych;) to własnie ta cisza w filmie daje ten klimat..niby nic sie nie dzieje,bohater spaceruje po parku,drzewa szumią niesamowicie,a jednak nie mozna sie oderwac od ekranu...poza tym muzyka jest i to genialna(wielkie ukłony dla psychodelicznego herbiego oraz panów z yardbirds!)...owszem,zgadzam sie z tym ze jest to film specyficzny i nie kazdemu musi sie podobac...w filmie tym jest spora dawka plastyki jako takiej,kolory,sztuka,troche teatru i muzyka,calosc daje bardzo niebanalna miesza
nke okraszona dowcipem(rozmowa thomasa z jane w jego pracowni,czy absurdalny zakup śmigła;)),jest wątek kryminalny,erotyzm oraz czyste piękno,wiec...dla kazdego cos milego;) remake jak dla mnie niemozliwy do zrealizownia!pozdrawiam wszystkich fanow tego filmu!!!

ocenił(a) film na 10
miriam_b

Nie, nie. Remake "Powiększenia" to bardzo kiepski pomysł, z całym szacunkiem. Widzę, że wiekszość jest tego samego zdania. Generalnie, nie lubię remake'ów i wolę sięgać do źródeł, miast ogladać przetworzoną i ponownie wyplutą, lekkostrawną papkę. Zdaje sobie sprawę, że mnóstwo już zostało powiedziane i sztuka w pewnym sensie jest korzystaniem z tego, co znamy i kolażem popularnych motywów. Ale remake? Nie, dziękuję, nie róbmy filmów w ten sposób.

A "Powiększenie" jest dla mnie absolutem. Rewelacja pod każdym względem.

użytkownik usunięty
miriam_b

Jestem przeciwny sequelom w filmach Michelangelo Antonioniego.
Wszelkie wyjaśnienie w ewentualnej odsłonie sprawiłoby że główna idea filmu zostałaby zatracona a nie o to chodziło reżyserowi.
Gdyby chciał mógłby również pociągnąć dalsze losy w filmie Przygoda, Zaćmienie i wielu innych.
I całe szczęście że się skoncentrował na następnych projektach.
Cały film jest rewelacyjny a oglądnięcie go samemu wieczorem zwłaszcza gdy główny bohater wędruje nocą do parku na miejsce zbrodni robi piorunujące wrażenie... No i ten szum drzew...

miriam_b

nie musisz krzyczec,
zadam Ci pytanie wyobrazasz sobie remake Terminatora ?

jak dla mnie to dziecko neo ktorego tata kupil gazete z filmem i przyszlo mu ogladac ten film tata zachwycony a ten o remakach pierd...

to jak z tym Terminatorem ?