Powiększenie

Blowup
1966
7,7 35 tys. ocen
7,7 10 1 35273
8,5 52 krytyków
Powiększenie
powrót do forum filmu Powiększenie
ocenił(a) film na 10
mashedparsleys

Gdzie ocena.

ocenił(a) film na 8
Kamileki

jeszcze nie potrafię ocenić

ocenił(a) film na 10
mashedparsleys

Mam nadzieję, że wahasz się między 9 a 10 :-)

ocenił(a) film na 8
Kamileki

ażeby nie wyjść na ignorantkę. 10 zgadzam się, film na pewno jest wybitny. wszystko jest przemyślane. od dialogów, poprzez ujęcia i aktorów. przede wszystkim zapadająca w pamięć postać thomasa, który wydaję się manipulować ludźmi. sam kreując człowieka, który jest nieprzewidywalny, gwałtowny a jego zachowania budzą kontrowersje etcetc indywidualista. trochę rzuca mi się w oczy koncepcja poety (artysty) fałszywego z nie-boskiej (licealne myślenie schematami) aaAA I JUŻ SIĘ TOPIĘĘ super, każdy może sobie interpretować do woli. nie o tym chciałam pisać. dlaczego 9, a już nie 10. niektóre wątki niepotrzebnie rozpraszają widza. chodzi mi tutaj o relacje thomasa z patriciaą. wydaję mi się, że nie miały żadnego wpływu na to, co finalnie składało się na dzieło. na koniec moja ocena zawsze jest subiektywna, daje 8. nie przepadam za filmami afabularnymi. co prawda w blowup mamy fabułę, ale chyba zgodzisz się, że nie jest ona zbyt istotna

ocenił(a) film na 8
Kamileki

Gdzie pytajnik?

ocenił(a) film na 10
Niskobudzetowy

Mam już taki specyficzny zwyczaj, że rzadko wstawiam pytajnik. Wiesz, zawsze kilka milisekund zaoszczędzę :)

ocenił(a) film na 8
Kamileki

Trochę bezsensu, bo postawiłeś kropkę :)

ocenił(a) film na 10
Niskobudzetowy

Wiem. Jednak kropkę szybciej się pisze niż pytajnik, a zdanie lepiej wygląda z kropką na końcu.

ocenił(a) film na 8
Kamileki

Jeżeli o coś pytasz i nie dajesz pytajnika, ale dajesz kropkę to wiedz, że coś się dzieje,

użytkownik usunięty
Niskobudzetowy

No i właśnie o tym jest film. O mylącej i niejednoznacznej rzeczywistości ;)

Swoim skromnym zdaniem film oceniam na 10.

Na tym portalu bywam często.
Jednak z reguły nie sugeruję się ocenami, komentarzami innych filmwebowiczów ponieważ... gdybym się tym sugerował przegapiłbym świetne filmy.

Zalogowałem się tutaj dla kolegi, który napisał komentarz powyżej.

Cieszę się, że w Polsce nie egzystują sami idioci i czasami ktoś coś mądrego napisze.
Gdziekolwiek.
Mądrego, głupiego, ale każdy kinoman wie o co chodzi.

Antonioniemu trzeba dziękować pośmiertnie za wszystkie filmy, ponieważ z każdym swoim filmem wprowadzał coś niezwykłego do kinematografii.

Coś z czego czerpią wszyscy twórcy współczesnego kina.

I czerpać zawsze będą.

Tak jak z Kieślowskiego.

Peace!

ocenił(a) film na 8
mashedparsleys

Ładnie napisane. Dodałbym, że niektórzy topią się bez godności.