Powrót do przyszłości

Back to the Future
1985
7,5 360 tys. ocen
7,5 10 1 360319
8,3 60 krytyków
Powrót do przyszłości
powrót do forum filmu Powrót do przyszłości

1000 miejsce na liscie wszechczasow, jak myslicie sprawiedliwie??? Czy jest 1000 filmow lepszych od tego??? Wedlug mnie nie :) ranking gowno znaczy MAHARABANDZARA

binladen10

Faktycznie, jest 999 lepszych filmów.

----------
Tylko się droczę : )

tomek_ziomek

Nie droczyc sie bo wysadze, ten film co leci w kinach to fikcja maharabandzara

ocenił(a) film na 10
binladen10

u mnie to jest po prostu 1sza 10tka :) więcej niż 10 filmów nie utknęło mi zajebiście w pamięci. W sekcji filmy dzieciństwa..tj kiedy miałem 9-13 lat, to właśnie Back to the Future i Never Ending Story

ocenił(a) film na 9
binladen10

Na imdb ma ocenę 8,5 i jest na 48 miejscu wszechczasów :)

ChosenOne

O prosze nie wiedzialem Maharabandzara

ocenił(a) film na 10
binladen10

Niesprawiedliwie byłoby tylko wtedy gdyby ktoś sfałszował wyniki bazy filmwebu.
Wszystkie te odwieczne problemy użytkowników filmwebu ("za wysoko", "za nisko", "czy rzeczywiście to jest najlepszy film wszech-czasów") biorą się z brakiem zrozumienia czym ten ranking tak naprawdę jest. Trzeba sobie zdać sprawę z jednej rzeczy, top 100 to nie jest ranking 100 najlepszych filmów. To jest ranking 100 najlepiej ocenianych filmów na portalu filmweb. To jest diametralna różnica. Gdyby wybrać 100 użytkowników i każdy oddałby głos na 100 filmów i z tego utworzyć ranking top 100, to istnieje duże prawdopodobieństwo że nie zgodziłby się z nim żaden z nich.
Podam przykład. Bierzemy trzy osoby i każda nich ocenia dwa filmy w celu wyboru najlepszego w historii kina. Pierwszy uzyskał oceny 10, 10 i 1, a drugi 7, 7 i 8. Pierwszy uzyskuje średnią 7 a drugi 7,33. W ten sposób drugi film został uznany najlepszym. Tylko że jest pewien problem. Tak naprawdę żaden z trzech użytkowników nie uważał tego filmu za wybitny. Natomiast aż 2/3 użytkowników uważały że najlepszym filmem w historii kina jest film pierwszy, który w rankingu przez nich stworzonym zajął drugie miejsce.
Wiem że przykład maksymalnie uproszczony ale coś tam można z niego odczytać. A mianowicie do statystyk podchodzimy z dystansem. Co nie świadczy że nie niosą ze sobą pewnych informacji. Np. jeżeli na imdb Skazani na Shawshank i Ojciec Chrzestny mają średnią 9.2 to zbiegiem okoliczności tego nazwać nie można.
Oczywiście zgodzę się że Powrót do Przyszłości ma zaskakująco niską średnią głosów. Dziwna sprawa. Ale są jeszcze dziwniejsze przypadki. Równie rewelacyjny film Szczęki jest o prawie 1000 miejsc gorszy. Więc jak widać mogło być gorzej:)

MishaPl

To tez racja statystyki sa miarodajne ale do pewnego stopnia, szkoda ze nie mozna zobaczyc tych 1000 pierwszych filmow albo calego rankingu (np. filmy ktore maja co najmniej 2000 glosow), ale moi Beduini pracuja juz nad tym Maharabandzara

ocenił(a) film na 9
binladen10

No, niestety. Ranking tworzony przez społeczeństwo, jeśli się z nim nie zgadzasz, a zapewne tak jest, to rób z tym porządek, Osama.

Nie ma to jak BTTF przy śniadanku wielkanocnym (na ale Kino!).

ZiD0

Wesolego All(acha)eluja !!!!!!!

ocenił(a) film na 9
binladen10

Chyba "Wesołego Allah-akbara"?
Coś na wzór tego http://komixxy.pl/237921