Powrót do przyszłości

Back to the Future
1985
7,5 360 tys. ocen
7,5 10 1 360352
8,3 60 krytyków
Powrót do przyszłości
powrót do forum filmu Powrót do przyszłości

9/10

ocenił(a) film na 10

Film mojego dziecinstwa rewelacja swietny pomysl dobra rola aktorów no i muzyka swietna jest w tym filmie :)

ocenił(a) film na 10
marcin_sl

Ten film to również ulubiony film dzieciństwa :) Jest cool !!! Pozdro !!!

ocenił(a) film na 10
RokiCor

jestem rocznik 90 i w dziecinstwie w TV widziałem scene gdzie jakis facet wisiał na zegarze. Ciągle próbowałem odnalesc ten film az wreszcie sie udało mam wszystkie 3 , obejrzałem je chyba z 50 razy (nie kłamie) film naprawde idealnie wyrezyserowany.

ocenił(a) film na 10
lokasz_2

"obejrzałem je chyba z 50 razy (nie kłamie)"
Wierzę ;-)

ocenił(a) film na 10
RokiCor

No właśnie, podpisuję się pod tym wszystkim. Szkoda, ze Robert Zemeckis coś ostatnio poszedł w filmy animowane.

ocenił(a) film na 10
JakBym

Ja bym tak do końca nie żałowała, bo jeśli chodzi o Beowulfa, to jego sposób przedstawienia bardzo wiele temu filmowi dodaje.
Ale fakt, przydałby się jakiś "film-film" ;-)

ocenił(a) film na 10
Madeleine29

Faktycznie, Beowulf byl bardzo dobry, ale wczesniejszy Ekspres Polarny byl dosc przecietny (fakt, ze byl adresowany glownie dla dzieci...). Nastepny animowany juz kreci, a tak jak mowisz (piszesz:), przydalby sie w koncu jakis "film-film " :)

marcin_sl

cudowny film! ja jestem rocznik 89 i też oglądałam to setki razy :D jeden z ważniejszych filmów mojego dzieciństwa! (zaraz obok Krola Lwa :D )

pozdrowienia dla fanów BTTF!!! :D

ps. Muzyka jest czadowa w tym filmie :D

ocenił(a) film na 10
kachula

"jeden z ważniejszych filmów mojego dzieciństwa! (zaraz obok Krola Lwa :D "
hehe dokładnie! Dobrze powiedziane. Takie dwa klasyki. Pozdr. :-)

marcin_sl

ja jak bylam mala ogladalam ten film bez przerwy razem z mama ;)
i nawet sie kochalam w Michaelu J. Foxie xD
ach co to byly za czasy ;)
pozdrawiam wszystkich fanow :*

ocenił(a) film na 10
bella91

heh ja też i nawet teraz gdy juz tyle razy widziałam ten film sobie czasami go włącze:) jest nie do znudzenia:)

ocenił(a) film na 10
lorraine93

Ja jestem rocznik 1991 i jest to mój ulubiony film. Chciałbym więcej filmów, które wzbudziłyby we mnie takie emocje...

ocenił(a) film na 10
Triko80

Większość tych starszych filmów jest lepsza niż te nowe.

ocenił(a) film na 10
RokiCor

Wiem. Dlatego ja się ostatnio przerzuciłem na TCM i TVP1. Tam lecą dobre filmy.

marcin_sl

Oj casy, kiedy to w każdy poniedziałek z niecierpliwością oczekiwałem na nowy TeleTydzień lub TeleŚwiat. Znakomita trylogia, wielka sprawa. Michael J Fox i christpher Lamberd na stałe wpisują się do klasyki. Takich filmów już nie ma, a coś wspaniałego dla dzieciaków - jest tam wszystko.

ocenił(a) film na 10
Cuccureddu

Lloyd;)

ocenił(a) film na 10
lorraine93

!!! !!! !!!

czwartek, 2008-05-01 12:00. TVP 2
Powrót do przyszłości
USA 1985

sobota
2008-05-03 11:35. TVP 2
Powrót do przyszłości II
USA 1989

niedziela
2008-05-04 11:55. TVP 2
Powrót do przyszłości III
USA 1990

Czyż to nie cudowne? :))

ocenił(a) film na 10
Triko80

Dla tych co nie mają na dvd to tak, ja tam moge sobie obejrzeć w każdej chwili. Tylko, że bez lektora ale napisy są:))
:))

ocenił(a) film na 10
lorraine93

Ja też mogę obejrzeć w oryginalnej wersji językowej, bo mam w DivX-ie (nie muszę czytać napisów :P). Znam angielski, a i tak wszystkie teksty też znam na pamięć :D

ocenił(a) film na 10
Triko80

heh ja też znam na pamięć, a angielskiego jeszcze calkiem nie pojęłam, bo mam dopiero 15 lat, ale idzie mi nieźle mam 5:))

użytkownik usunięty
marcin_sl

Obejrzałam ten film po raz pierwszy, mając 10 lat, i od tego czasu widziałam całą trylogię z 6 razy... Jeden z moich ulubionych filmów, w dodatku nie wiem, dlaczego;) Może m.in. dlatego, że zawsze mnie interesowały takie tam zagadnienia czasoprzestrzenne itp...Taaak, ten film się nie zestarzeje. Mam tylko nadzieję, że za 5-10 lat nie wpadnie nikomu do głowy robić remake'u, bo to już absolutnie nie będzie to...

ocenił(a) film na 10

Ja bym chciał, aby zrobili czwartą cześć, ale z tymi samymi aktorami i oby scenariusza nie zepsuli.

ocenił(a) film na 10
Triko80

Eeee , czwarta część to nie.
Remake ???
Z tymi aktorami to nie będzie to samo.
Więc chyba to i to odpada ;(

ocenił(a) film na 10
Triko80

Triko zobacz - jest tak: Jak by mieli zrobić 4 część z tymi samymi aktorami, to ze względu na ich wiek (pomijam już dyspozycyjność MJF) scenariusz musiałby stanowić zupełnie osobną fabułe i czułoby się, żę to jest taka część "dorobiona" do trylogii. Nie nie nie - do takich trylogii nic lepiej już nie dodawać.

ocenił(a) film na 10
Madeleine29

No nie wiem. Piszę tak, bo mi jest po prostu mało tego Powrotu Do Przyszłości i chciałbym więcej :D

Triko80

a ja bym chciala, zeby nakrecili 4 czesc PDP ;P np, o dzieciach Marty'ego i Jennifer xD ciekawe co by z tego wyszlo...

ocenił(a) film na 10
marcin_sl

No zgadzam się z wami :) trylogia jest kosmiczna ;))), wspaniały klimat lat '80 coś wspaniałego!! McFly rules ^^.

marcin_sl

Lloyd ;) oczywiście, chyba byłem pijany jak to wcześniej pisałem, hehe. Tak, trylogia była ostatnio w tv, przypadkiem na nią wpadłem i oczywiście musiałem obejrzeć to jeszcze raz. Ten film ma w sobie wszystko. Wiadomo - film jest łatwy, prosty i przyjemny, ale równocześnie pełen napięcia i humoru. Doskonale oddaje klimat lat 80-tych - pepsi, słoneczne okulary, wąskie jeansy, nie wiem, nie potrafię tego opisać.. to się czuje. Ohhh - to chyba także mój ulubiony film z dzieciństwa. Z cudownym happy-endem. Jest to trylogia w pełnym opakowaniu - 4 część wszystko by zepsuła. Bez zmian - niech zostanie tak jak jest.

ocenił(a) film na 10
Cuccureddu

Ten film nie jest prosty. Aby wymyślić taki scenariusz trzeba być na prawdę bardzo kreatywnym. Przecież tam wszystko do siebie pasuję. Powrót w lata 50., spotkanie rodziców, zegar, doktor, rozdwojenie linii przy skoku w 2015, dziki zachód, ten grób E. Browna z 1955 roku. To nie jest proste. A film doskonale oddaje klimat lat 80., bo on przecież był nakręcony w latach 80.! Jakiż więc klimat miałby oddawać. Właśnie oto chodzi. Z współczesności (tamtej) podróżujemy w czasie.

ocenił(a) film na 10
Triko80

Zwłaszcza, zę 2 część była zmieniana bo Glover odmówił gry, a oni i tak sobie z tym poradzili i stworzyli świetną kontynuację xD
"A film doskonale oddaje klimat lat 80., bo on przecież był nakręcony w latach 80.! Jakiż więc klimat miałby oddawać."
No wiesz - lat 50-tych, końca XIXw i roku 2015... :PPP
Co zresztą mu się równiż udaje ;) (tzn. roku 2015 nie moge jeszcze niesty obiektywnie ocenić :P)

ocenił(a) film na 10
Madeleine29

No to moim zdaniem im nie wyszło :P 2015 rok już niedługo, a takich innowacji nie ma. Może istnieją, ale nie są na rynku, co jest równoznaczne z nie rozwinięciem się gospodarki światowej w określony sposób. Chociaż z drugiej strony kto wie? Może Japonia nas zaskoczy?

ocenił(a) film na 10
Triko80

Poczekaj, poczekaj...
Jeszcze mają te 7 lat... :PP

ocenił(a) film na 10
Madeleine29

No może :D

Triko80

świetny film, jeden z najlepszych filmów dzieciństwa, jak Indiana Jones!

ocenił(a) film na 10
Moonwalker_80s

Świetny film , jak byłem mały to panicznie bałem się finałowej sceny ostatniej części kiedy ta lokomotywa unosi się i leci wprost na widza. Sam nie wiem czemu. Ten film fajnie by wyglądał w I-maxie. Ale tak jak mówiłem film świetny jeden z najlepszych w historii kina. No i ten samochód!!! Podobno w Polsce są trzy (the) Loriany. Podobno taki unikat kosztuje sto trzydzieści tysięcy złotych. Od kilku lat zbieram kasę :D

ocenił(a) film na 10
Franz241

sorry w powyższym poście jest błąd powinien być DeLorean a nie jakiś the Lorian...skąd mi się to w ogóle wzięło...

ocenił(a) film na 10
Franz241

EE tam, DeLorean'a mozna juz za 13 000 $ wyhaczyc, czyli na nasze to jakies 30 tysiecy zeta razem z wysylka
do polski:) Inna sprawa, ze rocznik samochodu to '81, czyli w gruncie rzeczy kupujemy kupe zlomu:) Ale za to
jakiego zlomu!

ocenił(a) film na 10
Ridzu

Teraz mają je produkowac, wiec to już nie bedzie taka kupa złomu. Tyle że wtedy za 13 000 raczej to nie ebdzie :P

marcin_sl

Rewelacyjny film nie ma co ukrywać. W dzieciństwie miałem ten film nagrany na kasecie i obejrzałem go tyle razy, że kaseta przestała działać O.o. Naprawdę świetne kino. Wspaniały film w każdej części bardzo ciekawy.