Powrót do przyszłości

Back to the Future
1985
7,5 360 tys. ocen
7,5 10 1 360319
8,3 60 krytyków
Powrót do przyszłości
powrót do forum filmu Powrót do przyszłości

Chyba jedyny film w którym część II nie jest gorsza od I, a nawet powiedziałbym że lepsza i dużo ciekawsza :D

foley8

Merytorycznie jest bardzo ciekawa, bardziej skomplikowana. Nie każdemu to pasuje, za pierwszym razem pewnie nie jest łatwo się połapać o co chodzi, kto jest kto itp. Alternatywna linia czasu - też fajna rzecz. Jednak jedynka to jedynka :)

ocenił(a) film na 9
foley8

E, sporo jest takich sytuacji. Dwie Wieże, Imperium Kontratakuje, Zabójcza Broń, Szklana Pułapka, Ojciec Chrzestny, X-Men 2, Mroczny Rycerz - i dużo można jeszcze wymieniać.:)

ocenił(a) film na 8
foley8

Mi akurat bardziej niż dwójka podobała się trójka. Dwójkę uważam za najsłabszą.

Dla mnie przykłady filmów, w których sequele są lepsze od oryginałów, to: Terminator 2, Shrek 2, Matrix Reaktywacja, Madagaskar 2, Asteriks Misja Kleopatra.

Trojden

Matrix: Reaktywacja? To pseudofilozoficzne filmidło nastawione tylko na efekty specjalne?

ocenił(a) film na 8
marcin261287

Nie nastawione na efekty specjalne, a już na pewno nie tylko. Rozbudowa i pogłębienie świata Matriksa, zmiana roli agenta Smitha, rozmowa Neo z Wyrocznią i z Architektem, wzrost umiejętności i mocy zarówno Neo, jak i Smitha, nowa misja Neo - dotarcie do Źródła, motyw wcześniejszych Wybrańców i porównanie ich motywacji z motywacją Neo - to wszystko ciekawe elementy fabuły.

Trojden

To wszystko jest właśnie oplecione pseudofilozoficzną gadką i okraszone przesadnymi efektami specjalnymi.

Matrix mógł skończyć się na pierwszej bardzo dobrej części, ale trans bracia woleli iść pod prąd.

ocenił(a) film na 8
marcin261287

Dlaczego twierdzisz, że pseudofilozoficzną, a nie po prostu filozoficzną? Reaktywacja była ulepszeniem historii, rozbudową świata Matriksa - nie uważasz, że to ciekawe? Przecież ta część rzuca nowe światło na postać Neo i na jego rolę oraz na w ogóle cały świat Matriksa. Co do efektów specjalnych, to mi - i wielu innym - one się podobały, nawet jeśli uznać je za "przesadne".

Trojden

Niezrozumiałe, bez ładu i składu, banalne. Te cechy łączyła w sobie "filozofia" Matrixa.

Jak rozumiem zamysł polegał na zrobieniu nieco bardziej ambitnego science fiction, ale wyszła papka.

ocenił(a) film na 10
marcin261287

Albo zwyczajnie go nie zrozumiałeś XD

NetBielecki

Albo brat i siostra Wachowski sami nie wiedzieli co chcieli przekazać poza efektami specjalnymi.

ocenił(a) film na 10
marcin261287

Nie, zwyczajnie nie zrozumiałeś przekazu :D

NetBielecki

Wytłumacz mi o co chodziło, będę wdzięczny.

ocenił(a) film na 8
NetBielecki

ale ludzie, szanujmy się

ocenił(a) film na 10
foley8

Zależy od gustu. Ale wiem jedno - cała trylogia jest naprawdę dobra i całkiem logiczna jak na film o takiej tematyce.
Inni rozróżniają, które części lepsze - ja nie potrafię. Każdy part ma to coś ponadczasowego, wszystkim dałam po dyszce ;D.

gta_bttf_totaldrama

Nie potrafię wskazać najlepszej. To byłaby ujma dla dwóch pozostałych.

foley8

Ojciec chrzestny II był lepszy od jedynki