Powrót do przyszłości

Back to the Future
1985
7,5 360 tys. ocen
7,5 10 1 360381
8,3 60 krytyków
Powrót do przyszłości
powrót do forum filmu Powrót do przyszłości

QUIZ PDP - trylogia

użytkownik usunięty

Nie wiem, czy bła już ta zabawa, ale nudzi mi się, więc urządzam QUIZ na temat filmu" Powrót do przyszłości" - całej trylogii.

Zasady są chyba znane. Ja zadaję jedno pytanie, a ten kto zna na nie odpowiedz piszę ją, a następnie zadaje kolejne (swoje pytanie) itd. itd.
Pomimo tego, piszecie jeszcze nr. pytania. czyli np.

1. Jak ma na imię Marty....
Odp. Coś tam coś....

i potem oczywiście numerek pytanka 2.

Zapraszam do zabawy.

1. Jaki numer domu ma doktor Emmet Brown

ocenił(a) film na 10
Groszek

Królika ze śrutem;]

ocenił(a) film na 9
ender140

No co jest, koniec zabawy przy dopiero 75 pytaniu?:)

Korben_Dallas_96

Zawsze można przypuścić, że nastąpiło "rozminięcie pokoleń" ;) W mojej rodzinie coś takiego miało miejsce, jedna babcia wyszła za mąż znacznie wcześniej niż jej siostra. W efekcie mam wujków i ciotki w swoim wieku ;)

ocenił(a) film na 10
Korben_Dallas_96

Albo dziadek Biffa miał syna już w podeszłym wieku, tak też mogło być:)

reesee

Specjalnie założyłem sobie konto na fw, żeby odkopać temat, bo jestem ogromnym fanem całej trylogii :)
Mam więc pytanie :)
pyt. 76: Jak na 1985 rok wpłynęło staranowanie drzewa przez Marty'ego zaraz po przeniesieniu się pierwszy raz do 1955? :)

ocenił(a) film na 9
zielpiet

Otóż Marty staranował w 1955 jedną z dwóch ukochanych sosen starego farmera (dawno nie oglądałem, nie pamiętam nazwiska), co miało bezpośredni wpływ na przyszłość - w 1985 na miejscu farmy w pierwszej "rzeczywistości" istniało centrum >Bliźniacze sosny<, a jak Marty wrócił, była już nazwa >Samotna sosna<. Zauważyłem to dopiero po drugim seansie... :-)

ocenił(a) film na 9
Korben_Dallas_96

Farmer to chyba stary Peebody się zowiał:)

użytkownik usunięty

nikt nie zadał pytania, to zrobie to ja :)
Pyt. 77. Jakim samochodem jeździł Griff? (w 2015 roku)

ocenił(a) film na 10

Odp 77. BMW serii 6, a konkretnie 633CSi
Pyt 78. Pytanie nie z samego filmu. Nike wypuściło serię butów MAG 2015, żeby wspomóc fundację Michalea J Foxa w walce z Parkinsonem. Ile par liczy ta seria?

użytkownik usunięty
ggorzki

Odp 78. 1500 (tu źródło http://www.wbutach.pl/topic/264-nike-mag-2015/)
Pyt. 79. Kto zagrał córkę Marty`iego w 2015?

ocenił(a) film na 9

Odp. 79. Michael J. Fox.
Pyt. 80. Z kim miał się ścigać Marty, co miało doprowadzić do wypadku?

użytkownik usunięty
Groszek

To pytanie już było (tylko w nieco innej formie) a konkretnie 26te, na pierwszej stronie. :)

Odp. 80. Gość nazywał się Needles
Pyt. 81. Ile dolarów wrzucił Marty przed pocałunkiem do puszki na ratowanie zegara ?

ocenił(a) film na 10
Stilon

Odp. 81. Ćwierćdolarówkę :D
Pyt. 82.Kto w 4 części ( która pewnie nie powstanie ) miał zagrać rolę Marty'ego i Dr. Browna ?

użytkownik usunięty
Haun85

Odp 82. Skoro nie powstanie to pewnie nikt. Quiz miał dotyczyć trylogii a nie spekulacji nt 4 części. Również dobrze mógłbyś spytać o pogodę na jutro. Ja wygrzebałem w sieci art że studio rozważa zrobić film animowany (http://film.wp.pl/id,52612,title,Powstanie-Powrot-do-przyszlosci-4,wiadomosc.ht ml?ticaid=1d68f) i uważam że jest to tak sama trafna odpowiedź jak ta jakiej sie spodziewasz.
Pyt. 83. Jaką broń zostawił u zastępcy szeryfa Buford Tannen przed wejściem na festyn?

Odp. 83. Colta i nóż
Pyt. 84. Gdzie Marty nauczył się strzelać? (nie na czym)

ocenił(a) film na 10
Stilon

Odp. 84. w supermarkecie :D
Pyt. 85. Jak nazywa się model gitary na jakiej Marty McFly grał na potańcówce w 1955 roku ?

ocenił(a) film na 10
Haun85

Odp. 85. Gibson ES-345TD ponoć ;) z ciekawostek dodam że zaczęli produkować ją w 1963 roku :)
Pyt. 86. O której godzinie uderzył piorun w zegar ratusza w 1955 r. ? chyba jeszcze nie było

ocenił(a) film na 10
kotek1409

Odp. 86 dokładnie o 22:04
Pyt.87. Ile osób liczyła orkiestra grająca muzykę do filmu?

użytkownik usunięty
allmer

Odp 87. 98 osób http://www.kmf.org.pl/fx/future1r.html tu różne ciekawostki
Pyt. 88. Jakim samochodem w 1955 jeździł Biff?

ocenił(a) film na 9

Odp. 88. Ford Super De Luxe.
Pyt. 89. Co się stało z szeryfem Stricklandem w jednej ze scen, które ostatecznie nie pojawiły się w filmie?

użytkownik usunięty

Odp 89. Tannen zabija Szeryfa Stricklanda strzałem w plecy, na oczach jego syna.

użytkownik usunięty

shit, nie zadałem pytania.
A więc Pyt 90. jak miał na imię burmistrz Hill Valley w 1885r. ??

ocenił(a) film na 10

Odp. 90. Joe Statler
Pyt. 91. Jaką broń posiadał Strickland w alternatywnym 1985 ?

użytkownik usunięty
allmer

Odnośnie pyt 90 to pamiętam że burmistrz przyjechał do kuźni i pytał czy Doc pamieta, że obiecał przywieźć ze stacji nową nauczycielkę. Wtedy własnie z ust Doc`a do Marty`ego pada jego imię i jest zupełnie inne niż Joe, a co do tego Statlera (którego billboard widzi Marty wchodząc do miasteczka) to jakoś mi ten watek umknął. A pytanie 91 zostawiam innym miłośnikom BTTF.

ocenił(a) film na 10

Odp. 90. masz racje! Burmistrzem Hubert Hill Valley w 1885 jest Hubert :)
Pyt. 91. Jaką broń posiadał Strickland w alternatywnym 1985 ?

ocenił(a) film na 10
allmer

odp.91. Shotgun Mossberg 500
pyt.92. Jaki jest numer domu Georg'a McFly w 1955?

użytkownik usunięty
T0mku

hmmm w mojej kopii filmu nazwa jest niewidoczna, jeśli wziąłeś go (ten nr) z książki to sorry, ja odpadam bo jej nie mam, daj podpowiedź albo inne pytanie bo quiz stoi.

ocenił(a) film na 10
T0mku

92: U mnie też nie jest za bardzo widoczny ten numer, ale sądzę, że 2711 albo 1711... chociaż bardziej stawiam na 1711 :D

93: Mniej więcej, o której godzinie Marty, w stroju przybysza z kosmosu, budzi swojego ojca, za pomocą muzyki Van Halen'a, w 1955?

ocenił(a) film na 10
Raztyck

93: O 1:23
94: Jakiego rodzaju komplikacje w przyszłości przewidywał Doc w związku z używaniem przez Martiego słów : "ciężka sprawa"?

ocenił(a) film na 9
allmer

Odp. 94: Problemy z grawitacją ;)
Pyt. 95: Jak nazywał się zespół grający na potańcówce rybki na dnie morza ;) ?

użytkownik usunięty
Groszek

Odp 95: Marvin Berry and the Starlighters (pisze na bębnie)
Pyt 96: Co oglądali przez teleskop Doc i Klara

ocenił(a) film na 10

Odp.96. Oglądali kratery na księżycu
pyt.97. Ile puszek oleju gratis dostał Biff odbierając samochód z naprawy w 1955r.

ocenił(a) film na 10
T0mku

Quiz się trochę zastał, więc może pozwolicie, ze go rozruszam zadając inne pytanie :D

pyt. 98 Jak się nazywał komiks małego chłopiec, w którego stodołę wjechał Marty w czasie pierwszego przeniesienia się w czasie?

ocenił(a) film na 10
littlejudas

Odp 98Tales Space
Space Zombie From Pluto
pyt 99: Jakie nr rejestracyjne miał DeLorean w 1. części?

Odświeżam post bo fajny.

To pytanie już było to daje inne.
pyt 99: W jednej z wyciętych scen pierwszej części Marti pokazuje Doktorowi swoją mamę. Co ona robiła w tym czasie co lekko zszokowało Martiego?

ocenił(a) film na 10
knocun1

Ściągała na egzaminie.
Może pociągniemy dalej Quiz?

Pyt.100 W jednym z wersji polskiego tłumaczenia lektor nieprawidłowo wypowiada narodowość libijskich terrorystów. O jakiej narodowości mówił?