Powrót do przyszłości

Back to the Future
1985
7,5 360 tys. ocen
7,5 10 1 360352
8,3 60 krytyków
Powrót do przyszłości
powrót do forum filmu Powrót do przyszłości

Wiek McFly'ia

ocenił(a) film na 10

To jeden z moich ulubionych filmów, oglądałem n+1 razy i zawsze chętnie sobie przypominam całą trylogię gdy puszczają ją w tv, szczególnie w wakacje, ale dopiero oglądając go dzisiaj wychwyciłem, że postać Martiego McFly ma tylko 17 lat! W sumie jakoś nigdy nie zastanawiałem się ile ta postać ma lat, łatwo jedynie dostrzec, że Doktorek nie jest już najmłodszy, za to McFly taki młody? Pewnie zmyliło mnie to, że u nas prawko jest od 18, po za tym aktor też już pełnoletni. Aczkolwiek zaskakująca sprawa. Ktoś jeszcze nie wiedział?
Skoro już piszę o tym filmie to wspomnę, że jest genialny. To połączenie scen z różnych części trylogii w drugiej i trzeciej części... tego nie robi się nawet dzisiaj. A na pewno nie w takim stylu. Film z klimatem, film dopracowany, film którym wraca się do dzieciństwa, film który odkrywa się na nowo, tak jak teraz z tym wiekiem. Po prostu kawał starego, dobrego kina ze wszystkimi smaczkami i cechami kina i świata z tamtych lat.

ocenił(a) film na 10
prezweb

Z tym wiekiem bohaterów jest więcej dziwnych sytuacji. Ten opryszek, który wpadł samochodem w gnojówkę, w przeszłości wygląda na max. kilka lat starszego od ojca McFly'ia natomiast po powrocie do przyszłości jest już już siwym gościem w podeszłym wieku podczas gdy rodzice Martiego wyglądają na 40-45 lat. Tak się zestarzał w 30 lat? W drugiej części sam Marty w przyszłości też jest zbyt stary jak na swój wiek (17 lat w 1985 plus 30 lat to 47 lat) Może to celowe uwydatnienie upływu czasu? Taki urok efektów specjalnych z tamtych lat.

ocenił(a) film na 10
prezweb

Jedyną osobą którą wydawać się mogło "prawidłowo" się starzała był Doktorek Emmet Brown :), widać to było w pierwszej części.