PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=495847}

Pozwól mi wejść

Let Me In
2010
6,2 33 tys. ocen
6,2 10 1 32883
6,5 14 krytyków
Pozwól mi wejść
powrót do forum filmu Pozwól mi wejść

Do odwiedzenia kina zachęciła mnie reklama tego filmu w radiu w drodze na wydział. Ponoć film uzyskał bardzo przychylne komentarze krytyków, toteż wybraliśmy się kilka dni później na premierę w Polsce. Krytycy się nie mylili - film wywarł na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Był to horror, a nie jakiś pseudo - kulinarny film z tonami mięsa w stylu "piły" ...
Niestety niska ocena na filmwebie nie dziwi, zdecydowana większość osób wystawiających ocenę to właśnie dzieci bądź niedojrzali kinomani oczekujący po horrorze rzeki krwi, krzyków i niczego więcej.
Bowiem "Pozwól mi wejść" to mieszanka horroru, dobrego dramatu z elementami psychologicznymi. Nie jest to lekka pozycja - wymaga od widza zaangażowania i myślenia w trakcie oglądania. Do mnie uderzył również realizm wydarzeń zawartych w filmie. Jeżeli po tym świecie stąpały by wampiry - to właśnie w taki sposób wyobrażałbym sobie ich egzystencję. Ludzkie zachowania w określonych sytuacjach zostały doskonale przewidziane.
Jak już ktoś wcześniej wspomniał, na niską ocenę może mieć również wpływ szwedzki oryginał, z którym wielu widzów zapewne obraz porównała. Osobiście go nie widziałem, jednakże zamierzam brak ten wkrótce uzupełnić :)
Ogólnie film szczerze polecam osobom lubiącym filmy ambitne. Zwolennikom masakry polecam natomiast obejrzenie sobie ze 2 razy piły czy wzgórza mają oczy w internecie, gdyż "Pozwól mi wejść" to nie jest pozycja dla was.

Novalogic6

moim zdaniem slabe oceny tego filmu wynikaja glownie z tego, ze oceniajacy widzieli oryginal. tak, masz racje - musisz nadrobic braki, wtedy moze zmienisz zdanie :)

ocenił(a) film na 7
lassa_2

Jestem świeżo po pierwotnej wersji z 2008 roku i jednak pozostanę przy tym, że remake prezentuje się lepiej. W szwedzkiej wersji wszystko wydaje się bardziej sztuczne. Dodatkowo lektor pomijał wiele kwestii, a te które już wypowiadał były opóźnione ( być może w wersji z napisami efekt końcowy byłby lepszy ). Najbardziej chyba raziła cenzura scen brutalnych, kiedy to ktoś był atakowany. Taka budowa filmu spowodowała u mnie wrażenie, że Ellie ( hollywoodzka Abby ) to zwykły człowiek, bez jakichkolwiek umiejętności, który po prostu pije krew.
Zresztą to zawsze tak wygląda, że w przypadku dwóch wersji jednego filmu, o tym, który z nich bardziej się podoba decyduje to, który z nich obejrzało się jako pierwszy. Jak mawiają - o gustach się nie dyskutuje ;p