Prawdziwe męstwo

True Grit
2010
7,2 78 tys. ocen
7,2 10 1 78137
7,4 49 krytyków
Prawdziwe męstwo
powrót do forum filmu Prawdziwe męstwo

żenada!

ocenił(a) film na 5

dawno nie oglądałam tak beznadziejnego filmu. nie wiem skąd tyle nominacji... brak słów

ocenił(a) film na 8
LaRocca1000

A może by tą krytykę poprzeć jakimiś konkretami? Czy może jak inne trole internetowe skończysz na tym co napisałaś/eś?

ocenił(a) film na 4
Pietrzej

Jeśli poprzesz krytykę konkretami, pojawią się trole... :]

ocenił(a) film na 8
thuscomethusgo

Pisząc konkrety miałeś na myśli argumenty typu:
"Niestety, film pozbawiony postaci, które nie są w stanie dźwignąć na swe ramię "winy i kary" przestaje być... filmem -godnym- uwagi w ogóle. Film kończy się tak, jak zaczyna - BRAKIEM POSTACI!

Mattie - odchodzi w horyzont, [nie założywszy nawet rodziny - kolejny genialny zabieg osłabiający postać w ogóle] (...)"

ocenił(a) film na 4
SzokkuTasa

Niedługo będziesz mnie cytować z pamięci:]

SzokkuTasa

Z Panem thuscomethusgo nie ma sensu w ogóle dyskutować, jest uprzedzony do braci Coen.
Czytałem jego tekst a propos True Grit i nie ma tam ani jednego pozytywnego słowa na temat filmu. Wszystko było do d...
włacznie z plakatem (sic!). Facet z misją ;)

MareczekkPL

a raczej opętany, pinie potrzbuje egzorcysty ;)

ocenił(a) film na 7
Pietrzej

LaRocca1000 napisał/a "brak słów". Dla mnie jest to wystarczające.. Ma się przed Tobą tłumaczyć ? Dla niej /niego lipa i tyle .

ocenił(a) film na 8
karol_ek88

Dawno nie czytalem tak beznadziejnego komentarza. Nie wiem skad Ty sie wziąłeś. Brak słów.

Pewnie Tobie tez wystarczy i nie musze Ci tłumaczyć czemu tak mysle?

ocenił(a) film na 5
Uil_Smit

Taki sam gniot jak the hurt locker, no może ciut lepszy.

ocenił(a) film na 7
Uil_Smit

He, he, zabolało :D ? No jasne, że nie musisz. LaRocca1000 wyraził/a swoje zdanie na TEMAT i tyle. Kim Ty jesteś i skąd się urwałeś :)? Ludzie na filmwebie !!! Tłumaczcie się przed Uil_Shit, czy jak mu tam, bo was zbeszta :D Bójcie się !!
Nagagawa napisał gniot - dla mnie jest troszkę, acz niewiele lepszy. P.S nie mam zamiaru tłumaczyć się komuś dlaczego. Moje zdanie i the end.

ocenił(a) film na 8
karol_ek88

Uil_Smit celowo sparafrazował tekst LaRocca aby przekazać ci pewną informację.
Oczywiście jego zamiar z góry był skazany na porażkę, bo parafrazy to ty byś nie załapał nawet gdyby jej definicja została wytatuowana na twoim czole.

ocenił(a) film na 7
SzokkuTasa

pewną ? jaką ? pił do mnie :D he he he trudno to tobie przyjąć do wiadomości ? :D

ocenił(a) film na 8
karol_ek88

Dawno już się pogodziłem z tym, że na 10 osób "wypowiadających" się na FW, może z 3 wykazują jakieś oznaki inteligencji. Zgadnij do jakiej grupy ty się zaliczasz.

ocenił(a) film na 7
SzokkuTasa

nie mam zamiaru wdawać się w pyskówki ale przeanalizuj temat i odpisz sensownie ok ?

ocenił(a) film na 7
karol_ek88

P.S piszesz o wytatuowaniu na czole że i tak nie jestem w stanie czegoś pojąc nie znając mnie, obrażasz 70% ludzi na filmwebie a Uil przyczepił się do mojego postu ponieważ zapewne również wymaga aby się wszyscy przed nim tłumaczyli. Gratulacje inteligencji kolego którą się tak szczycisz..nic nie pokazałeś.. pozdro

ocenił(a) film na 8
karol_ek88

Nie rozmawiam na poważnie z ludźmi którzy odpowiadają na pytania retoryczne.

SzokkuTasa

Jest sobota, zastanawiam sie na co i czy w ogole isc do kina. Wchodze na filweb, zeby pomoc sobie podjac decyzje, bo mam nadzieje, ze przeczytam cos normalnie ludzkiego a nie wydymanego przez jakiegos krytyka prostu z kolebki filmowej. I co? Nic poza dyskusja kto jak napisal i jedna wielka przepychanka zdan. Zaloylam tu konto dawno temu, to jest moj pierwszy wpis. I wiecie co??? Ostatni! Wszystk potraficie zniszyc, nawet na forum o filmie jest temat nie na temat.
trzymajcie sie

ocenił(a) film na 7
szmira

Witam szmira, na wstępie przyznaję Ci rację, że jest to bezsensowne. Mam dosyć walki z wiatrakami :) i mam nadzieję, że przeczytasz odpowiedź na Twoje pytanie. Nie rezygnuj z pisania na forum. Film nie jest słaby, nie jest bardzo dobry, jest po prostu przeciętny. Niczym się nie wybija, niczym. Odniosłem wrażenie, że braciom po prostu nudziło się i postanowili dla rozrywki "coś tam" nakręcić. Jedyną fajną i błyskotliwą sceną w filmie był moment kiedy dziewczynka targuje się. Tyle! Nic poza tym. Jeżeli widziałeś Tombstone, to Prawdziwe męstwo to połowa zalet (że tak to określę). Na wizytę w kinie nie polecam, w domu przed TV w sobotni wieczór ujdzie. Wybierz się na 127 godzin. 3maj się :) i napisz co zdecydowałeś ;)

ocenił(a) film na 8
karol_ek88

film na pewno nie jest wielkim arcydziełem , ale przeciętny nazwać go też nie można . bardzo fajni aktorzy , super klimat iii dużo tego czego każdy oczekuje od westernu . myślę , że film Ci się spodoba/ał :)

ocenił(a) film na 7
Nicon96

każdy ocenia filmy wg. własnego uznania, nie twierdzę, że jest słaby ani bardzo dobry, może się mylę, ale jak czytam takie komentarze jak: "bracia Coen i wszystko jasne", "świetny film, gra tam Jeff Bridges i Matt Damon! ", wydaje mi się, iż to jest podstawą do wystawienia przez wielu widzów 9 bądź 10. Tak, gra aktorska stoi na wysokim poziomie(chociaż nie pasował mi tam Matt Damon, tzn, zagrał dobrze, ale nie widzę go w tej kreacji, mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :) ). Reasumując, aktorzy są podporą filmu i tylko oni. Trzeba jednak pamiętać, że liczą się również inne rzeczy. Wzorem dla mnie jest np. odyseja 2001, podziemny krąg, czy chociażby wyspa tajemnic-filmy te łączą wszystkie podstawowe cechy (mam nadzieję, że nie muszę wypisywać jakie) dobrego kina. Wymieniłem różne gatunki filmów żeby pokazać, że dobre kino to nie tylko reżyser i aktor. Tytułem końca, do Tombstone jako western ma daleko.

ocenił(a) film na 7
karol_ek88

HA !! Nie myliłem się, gó..o zawinięte w złoty papierek nic nie dostało :D i bardzo dobrze, komercji się nie należy, a jak już to powinna się chociaż czymś wybijać, czym nie mógł pochwalić się ten film.