Prawdziwe męstwo

True Grit
2010
7,2 78 tys. ocen
7,2 10 1 78137
7,4 49 krytyków
Prawdziwe męstwo
powrót do forum filmu Prawdziwe męstwo

5/10

ocenił(a) film na 5

nie wiem skad te ciagle pochwaly dla braci Coen...zarowno ten western jak i wczesniejszy ,,cudowny" Powarzny czlowiek sa filmami bardzo przecietnymi. Kroku im dotrzymuje rowniez ,,wspaniale'' Fargo...Jedynymi ich filmami, na ktore ostatnimi laty warto zwrocic uwage sa: ,,To nie jest kraj..." i Tajne przez poufne

ocenił(a) film na 8
pawel841984

poważny, i zapomniałeś o "" ;) moim zdaniem, skorzystaj wpierw ze słownika ort. i wypisuj komentarze ;) nasyć się klimatem...

ocenił(a) film na 5
rzypo

przejezyczylem sie czy to takie ważne...najważniejsza kwestia jest taka że jest to film poprostu przecietny film.Nic w nim szczególnego nie ma co mogłoby zwrócić uwage..Ani klimatu nie mowiac juz o jakielkolwiek wartkiej akcji.W sumie nie ma sie co dziwic jak pierwszy strzal z broni nastepuje dopiero w 55min filmu. Pozniej tylko dwa krotkie zwroty akcji kilka wystrzałow i po filmie.Troche malo jak na western...Film slaby...

ocenił(a) film na 7
pawel841984

Faktem jest, iż "Prawdziwe Męstwo" nie zachwyciło, mimo wszystko ma swój smaczek i przekaz, aczkolwiek nie jest zrobiony tak dobrze jak inne filmy Coen'ów. Teraz wyjaśnię dlaczego się ich chwali, pierwszy film braci, który mnie zachwycił, to "Barton Fink". Tajemniczość, klimat i morał z tego filmu jest nieziemski i polecam Ci go obejrzec, następnie komedia "Big Lebowski", fakt trzeba mieć dość specyficzny humor, ale mnie komedia zachwyciła. Kolejną produkcją, za którą można ich docenić to "To nie jest kraj dla starych ludzi", niesamowity thriller, porywający klimat, ale to już sam stwierdziłeś, że jest dobry. Bracia Coen mają swój styl, chociaż zaczęli od Niego trochę odbiegać, bo humor z "Ladykillers", "Big Lebowskiego" czy "Bracie gdzie jesteś" różni się już do "Tajne przez poufne", a "Serious Man" to już inna bajka. Pragnę Cię zachęcić do ich starszych filmów, bo ostatnie nie ciekawią.
Pozdro

ocenił(a) film na 7
voney

zapomniałbym o Fargo ; )

ocenił(a) film na 5
voney

Fargo ogladalem i szczerze mowiac niezbt mi sie podobal.Zdecydowanie lepiej odebralem Tajne przez poufne.Z kolei To nie jest kraj...jest klasa sama w sobie.Ale juz ,,Powaznego czlowieka" nie dalem rade wogole strawic...Chetnie natomiast siegne po Barton Fink skoro rzeczywiscie jest taki dobry. Mam nadzieje ze bedzie duzo lepsze niz Fargo:)Dzieki za Barton Fink. Obys nie mylil sie w swojej opinii a ja nie zalowal po seansie:)pozdro

ocenił(a) film na 7
pawel841984

Też mam taką nadzieje ; D Film jest dość zakręcony, ale myślę, że przebrniesz i Ci się spodoba ; )