Prawdziwe męstwo

True Grit
2010
7,2 78 tys. ocen
7,2 10 1 78137
7,4 49 krytyków
Prawdziwe męstwo
powrót do forum filmu Prawdziwe męstwo

Bo zawsze mam spore oczekiwania względem filmów Coenów. Ale ostatnio bracia trochę mnie zawodzą. Tym razem też.

Niby jest czarny humor, ironia w połączeniu z posępnością (czyli standard braci), a jednak coś zgrzyta. Nie wiem do końca co. Najgorsze było chyba to, że zupełnie nie polubiłam bohaterów. Do samego końca pozostałam zdystansowana zarówno wobec ich poczynań, jak i samej historii, która sama w sobie jest średnio wciągająca i oryginalna i poza pięknymi, przejmującymi dreszczem plenerami nie oferuje niczego więcej.

Nie oglądałam oryginału, ale sądząc po trailerach, jest w nim sporo więcej humoru, lekkości, sowizdrzalstwa. Nie zawsze lubię taką atmosferę, ale wydaje mi się, że akurat tej opowieści wychodzi to na dobre. Coenowie zdecydowali się stonować klimat, przyciemnić barwy i odciąć się od przaśności oryginału. Ich prawo. Mnie ten ich zabieg zupełnie nie przypadł do gustu, bo zaskutkował kompletną obojętności wobec przedstawionych wydarzeń i bohaterów. Nie czuję tego filmu po prostu.

ocenił(a) film na 8
Diana

A mnie się podobał. Nie jest to mistrzostwo westernu ale solidne kino osadzone na dzikim zachodzie ;)

ocenił(a) film na 6
Diana

Polubić może nie polubiłem, ale byli sympatyczni i fajnie się z nimi spędziło czas.

A co mi tam, podbiję Dianie topic po znajomości.