Prawdziwe męstwo

True Grit
2010
7,2 78 tys. ocen
7,2 10 1 78137
7,4 49 krytyków
Prawdziwe męstwo
powrót do forum filmu Prawdziwe męstwo

Przednia zabawa!

ocenił(a) film na 8

Trochę brakuje mi w tym filmie tak charakterystycznego stylu i przewrotności wcześniejszych dokonań braci Coen. Nie zmienia to jednak faktu, że "Prawdziwe męstwo" to kawał znakomitego, solidnego kina. Przygoda, wzruszenie, humor, małe "puszczanie oka" do widza, a do tego świetne zdjęcia, niezła muzyka i - nade wszystko - rewelacyjne aktorstwo. Nie ma tu jednej słabej roli, choć relatywnie Matt Damon wypada w tym doborowym towarzystwie nieco słabiej. Pozytywnie zaskoczył mnie za to Josh Brolin. Nie dlatego, żebym dotychczas uważał, że jest słabym aktorem - wręcz przeciwnie. Zadziwiłem się jednak, że tak wiele można wycisnąć z tak "niepozornej" jakby się zdawało roli. Summa summarum - już dawno tak dobrze nie bawiłem się w kinie. I może zabrzmi to dziwnie, ale pomimo, że nie oglądałem jeszcze wszystkich nominowanych do Oscara filmów, dla mnie waśnie "True Grit" jest jak na razie wśród nich najlepszy.

ocenił(a) film na 8
snoopy

Jeszcze jedno. Zachwycił mnie w tym filmie także język. Choć nie brak w nim przekleństw, kolokwializmów i swoistego "slangu", ma w sobie siłę i dostojność niemalże szekspirowską. Coś podobnego mogliśmy słyszeć już w serialowym westernie "Deadwood" (HBO), ale na dużym ekranie ten sposób mówienia uzyskuje wyjątkową moc.

ocenił(a) film na 9
snoopy

Ja tez dałam 9-tkę zgadzam sie ze wszystkim co napisałeś lubię westerny ten jest trochę inny a zarazem klasyczny dlatego ogląda się go z wielką przyjemnością.

ocenił(a) film na 10
snoopy

ZGADZAM SIĘ :))) 10