Wiedziałem, że jak wejdę na forum tego filmu to będą tu komentarze z cyklu "Polska przedstawiona w złym świetle" "Ten film obraża Polskę i Polaków". Jesteśmy tak uczuleni na swoim punkcie chyba jak żaden inny kraj. Z jednej strony to rozumiem, bo doświadczyliśmy wiele krzywd, a bywa, że jesteśmy niesprawiedliwie oskarżani o np antysemityzm itd.
Ja sam się na tym złapałem gdy usłyszałem słowo "nazista", zamiast niemiec- myślę, że niemiec by tu bardziej pasował- szczegołnie z myślą o osobach, które nie znają tak dobrze historii. Kolejna rzecz, która była trochę dziwna to te stare mercedesy, które robią za taksówki. Reszta mnie jakoś nie bolała. A film przecież nie jest o Polsce, o Polakach!!!! Wycieczka do naszego kraju i holocaust jest tylko tłem do tego co się dzieje między dwójką głównych bohaterów i o tym też jest tytuł filmu, o tym jest ten film, ten prawdziwy ból!!! Kto tego nie zczaił, polecam obejrzeć jeszcze raz i nie skupiać się tylko na tym jak pokazano Polskę. Kolejna rzecz- jest tu gdzieś komentarz kogoś, któ widizał zwiastun i go oburzyło wygłupianie się przy pomniku Powstania Warszawskiego- radze obejrzeć film i nie siać zamętu..... Ostatnia rzecz, ludzie się zachwycają Fullerem ale ja też bym docenił Jessego Eisenberga, mimo, że gra on tego cichszego i bardziej stonowanego, to sceną w restauracji (i też na dachu) rozwalił mnie na łopatki -swietny moment!