Prawdziwy ból

A Real Pain
2024
6,5 73 tys. ocen
6,5 10 1 73352
7,1 73 krytyków
Prawdziwy ból
powrót do forum filmu Prawdziwy ból

Film jest naprawdę wart obejrzenia! Dobrze pokazane rozterki emocjonalne bohaterów, a także problem z PTSD (które jest dziedziczone do trzeciego pokolenia włącznie. Przy okazji polecam książkę Michała Bilewicza pt.: "Traumaland. Polacy w cieniu przeszłości "). Bardzo bym chciała, aby powstała druga część filmu - która rozwinęłaby wątki, zarysowane w tym obrazie... Poza tym pewnie ci wszyscy kontestujący forumowicze na tym portalu wiedzieli o najstarszym grobie w Polsce - ja nie wiedziałam i dopiero dzięki temu filmowi się o nim dowiedziałam... Ten film nie miał być panegirykiem na cześć Polski i Polaków - tylko podróżą sentymentalną - i wyszło świetnie! Ale na forum naturalnie buczenie bo... - i tu się zaczyna litania naszych kompleksików, a także emocjonalny ból dupy... Niemniej jednak wszystkim, którzy nie mają wyimaginowanych problemów - gorąco polecam ten film!

ocenił(a) film na 9
Arruso

Dżizas, to nie jest film historyczny ani dokumentalny! To jest film subiektywny niczym podróż sentymentalna...

ocenił(a) film na 5
Bernanos

Prawdziwy ból dupy o prawdę że Żydzi nawet 80 lat po II wojnie grają holokaustem - teraz mamy kolejną odsłonę czyli PTSD w trzecim pokoleniu xD I fajnie że się dowiedziałaś o najstarszym grobie w Polsce ale to nieprawda - to jest co najwyżej najstarszy nagrobek żydowski !! Grobowce na Wawelu to niby kurna co jak nie groby? I komicznie brzmi ten fragment o kompleksach bo właśnie pokazałaś ich całą masę. A Bilewicz to najbardziej znany polakożerca co mało zaskakujące pochodzenia żydowskiego.