W scenie tej widać, że Blain dostaje krwawym puddingiem w twarz, a potem, wiadomo, Predator robi mu w brzuchu dziurkę. Ale czemu go najpierw opluł?
Po pierwsze nie w brzuchu, tylko w klatce piersiowej.
Co do tematu - też mnie właśnie to zastanawiało, dołączam się do pytania ;)
może chciał go ostrzec że go zaraz rozwali ?? Cholera wie jak to Predatory mają te swoje kodeksy zapisane :D
Myślę że Pradator go opluł ponieważ Blain pluł, gdy żuł tytoń uważam ze predator próbował się zachowywać trochę jak ludzie, powtarzał ich wypowiedzi i ten śmiech na końcu :P
Moim zdaniem Predator rzucił w Blaine'a częścią Howkinsa, nie mógł przecież tak szybko zdjąć i założyć maski. Tak mi się wydaje.
możliwe, ale równie dobrze mógł zachować się jak cham i go porostu go znieważyć :P
No tak, ale raczej byśmy widzieli jakąś część ciała. Hmmmmm... może Predator obrobił Hawkinsa ze skóry (bo wcześniej nie było to pokazane) i rzucił tą skórą w niego?
Nie wiem skad skojarzenie z owym pluciem, a tak przy okazji to wlasnie sobie ogladam jedyneczke i to te scene o ktorej mowa, moje wyjasnienie jest proste, owe oplucie to 1 strzal z dzialka plazmowego pana predzislawa, z tym ze Ventura w momencie strzalu obraca swoj wielki kalafior i wiazka plazmy ociera sie doslownie o nia, drugi strzal predzislawa jest juz niestety smiertelny, samo plasniecie w sumie mialo jakos ukazac dzwiek uderzajacej plazmy a wyszlo jak wyszlo, kolejne ujecie wiazki strzalu jest juz dobrze powiazane z dzwiekiem ja opisujacym, lub dla czepialskich ta wersja, ze w momencie uderzenia plazmy slychac juz tylko jej koncowy efekt, czyli owe plasniecie w miekka tkanke, czyli to co ulyszal i poczul Ventura, dzungla tam caly czas zyla i dzwieki mogly byc tlumione, zreszta patrzac na obraz predzislawa to w zasadzie widzial on kolorowe plamy, wiec trudno jakos tak konkretnie wycelowac tu czy tam, kto ma inne sugestie to prosze pisac;), mi sie ta wersja podoba i gitara
Nie dysponuję tym filmem na DVD, a na Youtube nie idzie mi szukanie odpowiedniego fragmentu. Ostatnio w jakimś filmiku wykorzystującym zdjęcia z "Predatora" wyglądało na to, że coś się poruszyło koło Blaina - jakiś drobny ssak (dlatego właśnie się obrócił). Wtedy to oplucie byłoby spowodowane wybraniem przez działko złego celu - tego który się akurat ruszył.
Tak jasne, Blane odwrócił się i uniknął pocisku lecącego prawie z prędkością światła. Ulżyjcie sobie takich głupot...
To, że pocisk był świetlisty, to jeszcze nie znaczy że prędkość światła osiągał. Właściwie sprawia wrażenie wolniejszego od zwykłego pocisku. Nie wierzę w unik, ale tak szybkie to to nie było.
Plazma lecaca z predkoscia swatla..., masz moze jakies konkretne dane a moze jestes "tajnym" pracownikiem Area 51..., tak chcial rezyser zeby predzislaw pobawil sie z Ventura troche dluzej, predzislaw robi puk, w tym momencie Ventura czyms zaabsorbowany odwraca glowke i wiadomo co, no chyba ze jeden z kompanow strzyknal przypadkowo w niego slinke zujac prasowany tyton:), pewnie ta wersja Ci odpowiada co:)...
Ja tam nie widze nic coby moglo jak to okresliliscie, opluc Blaine`a, a moze to ta niewychowana, wiejska partyzantka byla tak zle wychowana i go oplula;)...
Ps. Jak na "predkosc swatla", to ta plazma leciala cosik anemicznie
, w dalszych czesciach (AvP), jeszcze wolniej...
Errata:
Ja tam nie widze nic coby moglo jak to okresliliscie, opluc Blaine`a, a moze to ta wiejska partyzantka byla tak zle wychowana i go oplula;)...
Blaine po "opluciu" wyglądał na lekko przy tumanionego - zupełnie jakby już czymś dostał ale nie jestem pewien czy Predator użył scholder Cannona chyba nie było tam widać efektu działania tej broni ?
Predator nie opluł Blaine'a, tylko był to odprysk krwi tego zwierzaka, którego Blaine widzi przed tą sceną, Predator strzela z działka w tego zwierzaka.
Ale czemu miałby kasować biednego zwierzaka ? Tam nie było widać strzału z działka na ramieniu. Jedyny strzał jaki padł był oddany do Blaine`a. Zawsze gdy to oglądałem wydawało mi się że Predator trafił Blaine`a - nie wiem czym bo nie było widać strzału - a następnie poprawił już z samego działka na ramieniu.
Wydaje mi się, że Predator pomylił Blaine'a z tym zwierzęciem, a raczej to jego urządzenie namierzające za pierwszym razem tak zlokalizowało cele.
Wydaję mi się dokładnie tak samo. Zwierzę się poruszyło, a broń predatora namierzyła je zamiast Blaina. Oszołomiony zaś był, ponieważ trysnęła na niego krew zwierzaka, które stało nieopodal jego, a które po działaniu tej broni raczej nie wyglądało najprzyjemniej.
A dokladnie o jakie zwierzecie chodzi?, problem "oplucia" chyba by jedynie rezyser sensownie wyjasnil, a moze nie;)..., dziwna sprawa, bo mi sie wydawalo, ze to byl 1 strzal z dzialka, no coz...kombinujcie dalej;)...
Ja też nie widziałem tam efektu podwójnego wystrzału działka. Wydaje mi się że to był jeden strzał.
Na IMDB przeczytałem, że ta krew to niby od ciosu zadanego przez Predatora, który miał jeszcze wyglądać tak:
http://www.jeanclaudevandamme.be/fandamme/appearances/redsuit-2.jpg
Nie wiem czemu zostawili tą scenę w filmie.
Sugeruję, że to było chyba tak:
1) Blaine odwraca się bo widzi coś poruszającego się w krzaka i okazuje się że to zwierzątko
2) Blaine odwraca, a w tym czasie Predator zabija zwierzątko
3) a potem Predator rzuca krwawym zwierzęcym pudingiem w Blaine'a i go zabija
Ale czemu miałby go obrzucić martwym zwierzakiem ? Po za tym widzieliście jakie szkody robi sholder cannon - choćby dziura w klacie Blaine`a. Z zwierzaka wiele by nie zostało. Po za tym w scenie jest krew a nie widać zwierza.
To pewnie jakiś kiks przy montażu. Albo tak jak napisał tomekd że "to niby od ciosu zadanego przez Predatora, który miał jeszcze wyglądać" jak nie Predator.
Zostawili to bo może nie mieli drugiego czystego podkoszulka MTV jak się nie mylę dla Blaine`a by powtarzać scenę, w sumie coś takiego to nic wielkiego więc mogło przejść.
Panowie, wczoraj z okazji zakupu nowego DVD z filmem wrzucilem sobie calośc w zwolnionym tempie. Otóż w momencie gdy Blain obraca się, obok jego karku przelatuje "białe coś" co ledwo zdążyła zarejestrować kamera.
W pierwszej chwili pomyslalem ze rzucił w niego jakims rodzajem broni, gdyż Blain jest wyraźnie oszołomiony (moze dysk?;)) - ale w sumie zadna inna broń nie pojawia sie w filmie oprocz shoulder cannon i ostrzy. nawet nie wiadomo czy dysk był opracowany). Raczej nie sa to szczątki Hawkinsa (białe?).
Wg mnie rzucił czymś, albo to był "niedopracowany efekt strzału z dzialka". Jak wiadomo strzał z tej broni nie zawsze robil dziury na wylot - wystarczy podac za przykład Poncho, który dostał w skroń i wylotu rany nie bylo widać.
o, to jeszcze link do urywka, pod sam koniec jest scena śmierci. Wystarczy puscić podklatkowo.
o, to jeszcze link do urywka, pod sam koniec jest scena śmierci. Wystarczy puscić podklatkowo.
http://www.youtube.com/watch?v=NrDG4sPul8w
Wrescie ktos podtrzymal moja teorie o 2 strzalach z dzialka:), niedopracowany czy nie strzal, ale byl, ja tam nie widze nic czym predzislaw mialby rzucic w Blaine`a`, tym bardziej ze byl daleko na drzewie, a raczek zbyt dlugich to nie mial;)...
I chyba tym samym pada teoria o zwierzaczku, której tak tu byłem wierny. :(
2 strzały o różnej mocy jednak. :)
Szczureczek, wężyczek, a może i jakaś kapibarka zbłąkana.
PS
Szpanujesz z tym podszywaniem się pod innych. Robisz to chociaż w jakimś celu?
obejrzałem sobie tę scenkę z tego linku, i widać że dostaje w tył głowy zaraz za uchem jest kawał skóry który mu odchodzi ( tak jak by nie tyle co zrobił unik a właśnie się obrócił) natomiast drugi strzał był już mocniejszy i jak w masełko ;] uwielbiam takie tematy jak ten fajnie że jest spora grupa pasjonatów ;]
W masełko jak w masełko, powiem więcej - w mosteczek ;),
ja zawsze zastanawiałem sie, jak oni mogli nie widziec krwi na liściu i później na spodniach Anny, skoro Billy był takim dobrym tropicielem...? ;)
no ale w koncu to film
hehe bo bili był dobry w przeczuciu a on czuł o jak on czuł obecność nawet z tego czucia sie pocioł trochę :D a poważniej może bo była zielona, ale moim zdaniem świecąca więc tym bardziej ;p
Moim zdaniem predator chcial zeby blain sie odwrocil (nie wazne jak , czy go czyms rzucil czy lekko strzelil) , poniewaz jako lowca nie mogl strzelic mu w plecy. Tak samo honorowo ;) postapil zrzucajac bron i walczac na piesci pod koniec filmu (zapomnialem jak sie nazywa postac grana przez arnolda :P)
a mnie sie wydaje ze pierwszy strzal mial go jakby ogluszyc, ustawic; predzio lubil sie bawic ;)
Predator się tak podniecił na widok Blaine'a że się na niego spuścił i tym samym zdradził pozycję. Wtedy już musiał go zabić niestety.