Uwaga zdradzam tutaj ważne momenty z filmu, więc uważajcie jeżeli jeszcze go nie oglądaliście. Piszę po polsku, no nie mam wyboru... Ogólnie nie podoba mi się określenie SPOJLER. Przydałoby się wymyślić co w języku Piasta. Chyba już nikt na głównej stronie nie zobaczy o czym jest temat, więc zaczynam.
Ostatnio obejrzałem sobie na raz Prestiż i Iluzjonistę. Osobiście bardziej podobał mi się ten drugi film. W Prestiżu w niektórych scenach strasznie kombinowano aby pokazać coś ciekawego i ogólnie za dużo wg mnie tych zwrotów akcji, ale nie o tym teraz.
Problem dotyczy zakończenia filmu, gdzie dowiadujemy się, że postać grana przez Christian Bale posiada brata bliźniaka, z którym co jakiś czas się zamieniał się życiową rolą. Jest nawet pokazana scena gdy dla lepszego scenicznego efektu wspólnie obcinają dwa palce u dłoni. Tutaj właśnie tkwi nieścisłość. Chodzi te palce. To, że Christian Bale nie miał dwóch palców byłe zrozumiałe, bo odstrzelił je Hugh Jackman, ale nikogo nie zaskoczyło, że współpracownik Bale (bliźniak pod przebraniem) nagle stracił swoje dwa palce. Właściwie nawet nie jest powiedziane w filmie o tym fakcie. Dopiero dowiadujemy się to w końcowej spowiedzi.
Co myślicie??
tak.. jest to nawet pokazanie w scenie gdy bliźniak odwiedza B. w więzieniu a ten rzuca mu swoją gumową piłeczkę. bliźniak łapie ją w dłoń w czarnej rękawiczce.
w tym momencie doszło do mnie że to albo brat albo też kopia. :)