PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=259945}

Prestiż

The Prestige
2006
8,1 406 tys. ocen
8,1 10 1 405803
7,6 75 krytyków
Prestiż
powrót do forum filmu Prestiż

[Możliwy spoiler] Film oczywiscie swietny, dałem 10/10, intryguje i zaskakuje, nie mozna się nudzić, natomiast nurtuje mnie jedna rzecz. Wiemy że Borden został skazany za zabójstwo Angiera (lub którejś z jego kopii). A więc jest tak: Angier wykonuje swój popisowy numer, używa maszyny klonującej, uruchamia zapadnię, wpada do zbiornika z wodą i tonie. Czy w tym samym momencie, nie powinien na scenie pojawic się klon Angiera zbierając oklaski na udany numer? Czy akurat przy tym pokazie klon się w ogóle nie pojawił?

Opcja 1. Klon się nie pojawia, publiczność domyśla się że coś jest nie tak, ciało Angiera zostaje znalezione pod sceną teatru, utopione, a Borden zostaje słusznie oskarżony i trafia do więzienia.

Opcja 2. Klon się pojawia na scenie, publiczność niczego się nie domyśla bo i przeciez nie może się domyślać, a Bordena NIE MOZNA oskarżyć o zabójstwo bo przeciez Angier (lub jego kopia) żyje...

Zatem domyslam się, że w tej scenie akurat maszyna nie zadziałała i kopia Angiera się nie pojawiła?

ocenił(a) film na 10
DibbleR

Pojawiła się, z dala od sceny/teatru aby Borden mógł spokojnie doczekać procesu.

DibbleR

sztuczka wyglada tak:
- Angier nr 1 znika ze sceny - wpada do zbiornika,
- Angier nr 2 pojawia się w niejscu gdzie nikt go nie widzi
- widownia zamiera
- po krótkim czasie, gdy jeszcze nie zdążą ochłonąć, ale nie na tyle krótkim by ich nie przestraszyć, Angier nr 2 pojawia się na tyłach widowni
ta chwila ciszy i ten czas jest bardzo znaczący, gdyż to właśnie wtedy na ostatnim występie Borden, będący pod sceną, widzi co się dzieje z Angierem nr 1, krzyk Alfreda i zamieszanie pod sceną jest doskonale słyszane przez widownię a jej reakcje słyszy Angier nr 2 - który wie, że "szuczka" się udała a zwierzyna wpadła w sieć... wie że tym razem ma nie wychodzić...

Vimo

świetnie wytłumaczone ;) moje gratulacje.. nawet ja zrozumiałam;P