PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=259945}

Prestiż

The Prestige
2006
8,1 406 tys. ocen
8,1 10 1 406490
7,8 86 krytyków
Prestiż
powrót do forum filmu Prestiż

takie połaczenie 21 gramów (wykonawczo), memento (również wykonawczo), i setki filmów gdzie wystepują bliźniaki/sobowtóry (głupie hollywoodkie pytanie "kto jest kim") i rywalizacja w stylu policjant/złoczyńca

dla mnie to straszny schemat nie film, tematyka to nieudana próba ratowania sie przed zyżytą powtarzalną fabułą

ocenił(a) film na 6
Bonus

A w dodatku tematyka też nie oryginalna - nietrudno zauważyć pokrewieństwo z "Iluzjonistą".

ocenił(a) film na 10
rosarium

Co z tego, że Prestiż to pokrewny film z Iluzjonistą?! Film ten jest na podstawie książki, która została wydana "trochę" wcześniej niż powstał Iluzjonista. Nikt tego nie zauważył?

ocenił(a) film na 6
LuBe

Na to wygląda:P
Rzecz w tym, że nawet tematyka Prestiżu nie jest oryginalana --> nie jest to jedyny film o iluzjonistach, a do tego nie najlepszy, moim zdaniem.

ocenił(a) film na 10
rosarium

Oczywiście jednemu może się podobac, drugiemu nie, każdy ma swój gust.
Piszesz, że nie jest to jedyny film o iluzjonistach. Naturalnie, że jest wiele filmów o takiej tematyce.
No ale czy np. Nietykalni to jedyny film gangsterski? Czy Gorączka to jedyna sensacja? Pewnie, że nie. Było przed nimi wiele innych filmów takich samych gatunkowo i podobnych a jednak nikt nie mówi, że w tych filmach tematyka jest nieoryginalna.

LuBe

"innych filmów takich samych gatunkowo i podobnych a jednak nikt nie mówi, że w tych filmach tematyka jest nieoryginalna."

noi jak nie, sam chyba pisałem taki temat odnośnie jakiegoś filmu gangsterskiegho

ocenił(a) film na 6
LuBe

Pewnie, że jest mnóstwo filmów na takie same tematy. Ale przecież dobry film, to oryginalny. A jeśli już porusza znany temat, to oczekujemy że będzie w nim coś "nowego", co nas zaskoczy. Niestety większość filmów zawodzi w tym punkcie. I według mnie Prestiż się do nich zalicza.

Bonus

Ehm... oglądałam 21 gramów, memento i oczywiście prestiż i jakoś nie zauwazyłam podoboneństwa znacznego. Jesli wyznacznikiem jest to, że w tych filmach była rywazlicaja itp.to może i jest to właściwe stwierdzenie, ja jednak mam całkowiści inne odczucia, dla mnie prestiż byl cudowny, jeden z moich ulubionych filmów. Nie zauważylam zeby byl nieorginalny . Wiele osób porównuje go do iluzjonisty, któro to własnie jest dla mnie wtróny. Prestiż trzyma w napieciu, nie powiela schematów, ja nie widze tu zadnego z postawionych zarzutów.

ocenił(a) film na 9
so_blind

No i co z tego, że tematyka się powtarza, czyli np. jak Coppola nakręcił Ojca chrzestnego, to już nikomu nie było wolno kręcić filmu o mafii?? Po za tym Prestiż jest znacznie lepszy od Iluzjonisty

ocenił(a) film na 10
Bonus

Dla mnie również Prestiż był wyjątkowym filmem, a fabuła była wg mnie orginalna. Pewnie, że jest wiele filmów o podobnej tematyce, ale Prestiż jest w ich czołówce.