PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=815535}
6,1 44 tys. ocen
6,1 10 1 44063
4,2 52 krytyków
Proceder
powrót do forum filmu Proceder

Kolejna, bardzo przeciętna próba stworzenia polskiego filmu na wzór amerykański. Tylko po co?
Dodajmy do tego inne od rzeczywistego zakończenie, pominięcie kilku faktów oraz komiczne wyreżyserowane postacie Łysej i Szajby (najważniejsza para gangsterów w filmie) i mamy gotowy przepis na jeszcze jeden przeciętny film o tematyce rapowo/gangsterskiej.
Na plus na pewno mogę zaliczyć główną rolę Piotra Witkowskiego, bo widać że bardzo się przyłożył do roli i w miarę realistycznie oddał charakter Chady.

ocenił(a) film na 8
laveta

Zawsze zalecam, w takim przypadku, napisanie biografii i nakręcenie dokumentu.
Ten film to nie dokument i nie biografia.

ocenił(a) film na 5
szymonka_69

Oczywiście, że nie dokument, ale biografia już jak najbardziej. Na pewno oglądałeś ten sam film co ja? Przecież dosłownie całe jego życie jest tam przedstawione, dlatego trwa tak cholernie długo

ocenił(a) film na 9
laveta

Trudno jest przedstawić całe życie w dwie i pół godziny to co najwyżej skrót z kilku lat (tych najważniejszych artystycznie ) i fikcyjnymi dodatkami jak sami twierdzą twórcy a co do podobieństwa do amerykańskich filmów to mógł byś mi wymienić któryś bo ja nie widziałem podobnego

ocenił(a) film na 5
OLIN1

Oczywiście, że trudno, a jednak scenariusz tak został napisany, że ewidentnie próbowali to zrobić.
Jakie podobieństwa? Wymienię tylko kilka z setek XD
8 mila
All eyez on me
Notorious
Straight Outta Compton
Get Rich or Die Trying

laveta

Znowu pseudo gangsterka wciskana na siłę? Bieda, ale tego można było się spodziewać. Polscy twórcy są do bólu przewidywalni i lubią przeginać. W końcu są znani z robienia bajek i baśni. Pościgi, strzelaniny, sukinsyny to nie film. Wiedziałem, że tak będzie :)

ocenił(a) film na 8
PanKracjusz

No broń Boże nie oglądaj! Bo może zwymiotujesz. W końcu bycie alfą i omegą zobowiązuje(tak w nawiasie Teksańska masakra piłą mechaniczną najbardziej chyba spełnia twoje oczekiwania)