PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=815535}
6,1 44 tys. ocen
6,1 10 1 44064
4,2 52 krytyków
Proceder
powrót do forum filmu Proceder

Wbrew temu, co może się wydawać na pierwszy rzut oka, to nie jest film tylko dla fanów Chady. Nie oceniem zgodności z oryginałem, nie znałam Tomasza, ani nawet jego twórczości do tej pory, ale to, co zrobił Piotr Witkowski to jest sztos.
Zagrał dobrze to mało powiedziane, on był w tym wiarygodny, autentyczny.
Od matki śp rapera dostał prezent po nim - zegarek, to też chyba o czymś świadczy.

Poza dobrym aktorstwem (cała reszta z Kożuchowską na czele), to jest dobre kino. Nietuzinkowa w sumie historia ciekawie opowiedziana.
Na pewno nie przedstawia obrazu gangusa, ale też jakoś bardzo nie gloryfikuje, choć na pewno ze względu na matkę i bliskich te miłe akcenty, jasna strona Chady jest podkreślona mocniej.

Film jest jest długi, a nie dłuży się. Dialogi raczej słychać, a z tym jest często problem w polskim kinie.

Jest humor, bieda, niezłe bity w tle, trochę ładnych kobiet.

Przyczepić się można do kilku rzeczy, ja do jednej - można było lepiej wyciągnąć tę wewnętrzną walkę, podbić rapy w schizofrenicznym klimacie. Uwypuklić problemy w głowie, nie tylko na ulicy.
Do poprawki końcówka - jest lekkie wrażenie, ze ktoś się ocknął - oj jaki długi mamy film, skończmy go już. A tam skrywa się tajemnica, pytania bez odpowiedzi - czy to było samobójstwo? - To chyba nie spojler, skoro film biograficzny ;)

anusia007

Miałem podobne skojarzenie. Mega dobry film, pokazujący polskie realia.