PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189746
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Film mi sie bardzo podobal, jest mroczny, daje mnostwo interpretacji... na pewno nie ma
fajerwerkow dla osob nie w temacie alien moze wydac sie nudny, wiadomo rzecz gustu... na
pewno dla fanow aliens film do ogromnej ilosci dyskusji.

listek2000

Wreście pozytyw:)

ocenił(a) film na 6
Mazurian

hej mazur spytam ciebie bo juz mnie szlag trafia,gdzie w koncu ta akcja sie dzieje?na tej samej planecie co zaloga nostromo zjanduje sj?czy na innej bo w różnych opisach daja lv 233 lv 243 czy jeszcze inne lv.pogubic sie idzie jak to wkoncu jest?dzieki

bane12

Na innej - Przyjęło się że na LV-233 a nieopodal jest 426.

ocenił(a) film na 6
Mazurian

aha dzieki a co sądzisz o tym opisie?nie wytrzymalem poczytałem wszystkie te newsy łacznie ze streszczeniem fabuły choc miesiac albo lepiej na nic nie patrzyłem,lipa ale nie mogłem wytrzymac,zapowiada sie spoko zobacze napewno,niby zawiły jak mówia ale na tacy by wszystko chcieli?pozdro

bane12

O jaki Tobie opis dokładnie chodzi?

Mazurian

Bo opisów sporo było;)

ocenił(a) film na 6
Mazurian

no dokładnie niewiem które te opisy ale łacznie z tym tu gdzie kolo odpowiada na pytania i w sumie niestety moge sobie juz to poukładac jak fabula wyglada ale cóz nikt mi nie kazał tu wchodzic:)i nie nie widziałem tego rysunku,w sumie to czemu nie.

bane12

Według mnie to wszystko prawda. Myslałem że nie będzie spoilerów ale niestety:( Ale z drugiej strony jest po częśći wina mojej ciekawości - 2-3 lata czeka na ten film że chciałbym go już zobaczyć i odkryć wszystkie jego tajemnice;) Mam nadzieję że wyjdzie dwójka bo Ridley upchnął tu sporo pytań bez odpowiedzi.

ocenił(a) film na 6
Mazurian

stary a zobacz na temat kolesia seth 22 pisze ze rzecz dzieje sie na innej planecie niz ta w nostromo to jak to jest?ku...musze przypomniec sobie aliena bo dawno do niego nie wracalem i moze przez to miejscami sie gubie

bane12

Na LV-233 dzieje się.

ocenił(a) film na 6
Mazurian

na tej samej co złoga nostromo znajduje cały ten bajzel,to co on pieprzy

bane12

Wiesz co. Zapytaj Lewandowskiego. On tyle news'ów wstawił że na pewno zapamiętał na jakiej to się dzieje planecie. ja uważam że na LV-233. Ale jaka jest Prawda?

bane12

Twój Avatar - nadal mam sentyment do Alla Bundiego:)

ocenił(a) film na 6
Mazurian

bylo mi głupio ze nie mam i zastanawialem sie co dac:)a al to mój ulubieniec hehe

bane12

E tam głupio;) Też go lubię - może po obejrzeniu Promka odświeże sobie przygody rodzinki Buundych:)

bane12

A widziałeś nowego Obcego? Tzn który ukazuje sie na koncu filmu? Bo ktoś go na rysował ale nie dokońca jest podobny. Mogę daćlinka jak się nie boisz zerknąć i popsuć fraajdę:)

ocenił(a) film na 6
Mazurian

i jeszcze 426:)

listek2000

Są jakieś "furtki" które mogą być uzyte w przyszłości (Prometeusz 2)?

ocenił(a) film na 8
Mazurian

tak,ale chyba nie pod tytulem prometeusz dwa? elizabeth leci z davidem-robotem statkiem rogalikiem (jest ich kilka na planecie LV233, jeden zostanie zniszczony i to chyba ten odnaleziony w filmie alien) szukac miejsca, z ktorego pochodza humanoidy czyli nasi stworzyciele.
rapacka przypomina ripley z woli przetrwania itd ;) furtka jest otwarta, bo dwojka moze pojsc teraz innymi torami...

ocenił(a) film na 5
listek2000

w jakim roku dzieje się akcja? bo to nie może być statek z pierwszego Obcego, tam ciało kosmity było już skamieliną, miało ładnych kilkanaście tysięcy lat.

DziadekKaziu

To nie jest ten sam Space Jockey. Akcja rozgrywa się jakoś w latach 2070-2080.

ocenił(a) film na 7
DziadekKaziu

W momencie, w ktorym zaloga wybudza sie na statku, jest grudzien roku 2093.

Mazurian

Była jakaś scena po naisch gdzie niby Z Jockey'a coś wychodzi?

ocenił(a) film na 8
Mazurian

SJ to jest humanoid, jego postac znana z aliena to jego kombinezon, pod charakterystycznym sloniowatym chelmem jest czlowiek-humanoid...
tak, na koncu przegrywa pojedynek z duzym osobnikiem, ktorego urodzi rapacka, wychodzi z niego alien ...

listek2000

Cherstbuster?

Mazurian

Taki jak normalnie wygądający czy inny?

ocenił(a) film na 8
Mazurian

taki sam jak w alien

ocenił(a) film na 6
listek2000

nie dokladnie taki sam :podobny" inne mial dlonie i uzebienie

ocenił(a) film na 8
MendezZ

Zgadza się, jest inny. Bardziej bazyliszkowaty ze tak to określę. Ale serio wygląda jak z koszmarów :) Ogólnie daje filmowi 8/10 swietny klimat, przypominający Ósmego pasazera.

Kaleval

Jak ja wam zazdroszczę że widzieliście. Więc według was Ridley może brać się za Prometeusza 2?

ocenił(a) film na 8
Mazurian

Tez sie nad tym zastanawialem wracajac z kina i jeśli ktoś miałby to chyba tylko on. Przynajmniej mi jego wizje się podobają i nie chcialbym by to spieprzyli.

Mazurian

mazurian myslalem ze wytrzymasz przynajmniej do wersji CAM :P bo jak narazie to widze ze wypytujesz o dobrze szczegoly:D

baranek_110

Niestety. CAM'a nie a przez głupi przypadek zobaczyłem koncówkę:(

Mazurian

Gdzie?

Mazurian

Wyczytałem w spoilerach

listek2000

A ja mam takie pytanie, tylko proszę, bez spoilerow. Czy jest duża ilość brutalnych scen, a jeśli tak czy są to sceny mocne, czy zostają w pamięci, jednym słowem czy są zajebiste? :D I czy scen z wszelkiego rodzaju stworami jest duża ilość? I najważniejsze: czy można się przestraszyć?

ocenił(a) film na 8
0wner2

ukryty wymiar to nie jest ;)) nie ma scen, ktore kino nie zna ;) jedyne nowum to maszyna do samoopoeracji , fajny pomysl.

listek2000

No nie spodziewam się by było coś mega ultra brutalnego, ale ogólnie chodzi mi o to, czy kategoria R jest uzasadniona?

ocenił(a) film na 8
0wner2

na poziomie wszystkich alienow

listek2000

Na poziomie wszystkich alienów ;-)? A zatem pojawiają się nasze ukochane Alieny w którejś scenie :D?

ocenił(a) film na 8
zeref

caly film bardzo mocno jest zwiazany z alien! prometeusz odnajduje statek rogalik a w nim jest duzo symptomow,ze sa alien, na scianach sa nawet rify matki alienow itd, humanoidy chca je wykorzystac do zaglady ziemi, rapacka chce dociec, dlaczego stworca chce nagle nas unicestwic... (maja pelny statek broni i azymut na ziemie), to pytanie pozostaje bez odpwiedzi

listek2000

gdybym był stwórcą i przez przypadek wyszło by mi coś takiego jak ludzkość też czułbym się w obowiązku posprzątania tego bajzlu :D

dzięki za odpowiedź :)

ocenił(a) film na 5
listek2000

Mam pare pytań
-Czy naprawde Shaw i David na końcu filmu wyruszają statkiem SJ na ich planete i tak kończy się film ?
-Czy odkrycia na ziemi różnych znaków itp są tylko wspomnieniami Shaw w trybie hibernacji?
-mógłbyś bardziej opisać jak wygląda ten Klmar czyli dziecko Shawk i czy SJ mówią jakimś językiem lub wyrażają jakieś emocje cokolwiek?
- i najważniejsze czy film ma klimat nie oczekuję od tego filmu cudów czy po prostu jest dobrym filmem ?
z góry dzieki za odpowiedz POZDRAWIAM!!

ocenił(a) film na 8
Joleke22

tak wylatuja sprawnym rogalikiem, rapacka nie chce wracac na ziemie, chce odszukac skad pochodza SJ czyli mysle,ze kolejne czesci pojda tymi torami, ten film to jakby zwrotnica, doprowadza nas do filmu alien, a potem wiadomo,ze pojdzie swoim torem...
odkrycia rapacka opowiedziala z ze swoim partnerem po wybudzeniu z hibernacji, mowili o hieroglifach na roznych kontynentach i ze laczy ich wspolna czesc, czyli jakis ukazany uklad planetarny, odczytali to jako zaproszenie i odnalezli ten system jako lv233? weyland zasponsorowal wyprawe, bo jest stary i chce jeszcze pozyc ;) i widzi w tym ze skoro to sa nasi stworcy to beda mogli mu zapewnic dlugowiecznosc...
SJ nie mowi nic jak pamietam, jedynie david cos do niego gada krzeslami, po czym ten mu urywa leb... :)
kalmar wyglada jak kalmar :) rapacka go urodzila w malej postaci kalmarka, po tym jak bzyknal ja jej partner, ktorego zarazil swiadomie david , ja czulem klimat bo uwielbiam aliens i czulem troche nostromo, bo bylo mroczno bez zbednych wybuchow, troche przypominal mi nawet kule ze stonka ;) ludzie po filmie byli zdegustowani, to widac, jestem fanem aliens dlatego moja opinia bedzie zawsze stronnicza, pozdr.

ocenił(a) film na 5
listek2000

Aha czyli ten kalmar zwyczajna ośmiorniczka beż żadnych dwóch nóg głowy itp ?

ocenił(a) film na 8
Joleke22

zwyczajna ogromna z kilkoma odnozami leje sie SJ po czym go infekuje, w wyniku czego potem rodzi sie dorosly osobnik alien, ten sam co na nostromo.

ocenił(a) film na 5
listek2000

A powiedz mi jeszcze jak ten Kalmar (a może ma jakąś nazwe ?) infekuje poprzez swoje macki ? po prostu jak zainfekował SJ ?

ocenił(a) film na 8
listek2000

Zaraz zaraz ...Kalmar infekuje gostka....ale masz na myśli jakieś nowe zwierzątko, to z trailera? Bo jeśli tak , no to z jakiej racji to nowe stworzonko zaraża kolesia i powstaje później dobrze znany Alien. Przecież od infekcji były facehuggery... Ciekawe to wszystko....

ocenił(a) film na 8
davidstar

kalmar po dluzszym mocowaniu sie z SJ w koncu rozdziawia paszcze i wbija do buzi SJ taki wezowaty jezor i potem zakrywa go calym cielskiem, pod koniec jest scena jak SJ dostaje konwulsji i wydostaje sie z niego obcy doroslych rozmiarow jak z nostromo, no moze mniejszy jak z alien3.

ocenił(a) film na 6
listek2000

no właśnie nie ten sam podobno cechy ludzkie czyli ręce i nogi miały dopiero po porodzie Ripley chyba że coś źle kojarze ...