PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189756
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Film mi sie bardzo podobal, jest mroczny, daje mnostwo interpretacji... na pewno nie ma
fajerwerkow dla osob nie w temacie alien moze wydac sie nudny, wiadomo rzecz gustu... na
pewno dla fanow aliens film do ogromnej ilosci dyskusji.

ocenił(a) film na 8
FAKK3

tak, zostali na noc w rogaliku i tam ich zaatakowalo i zostali zainfekowani i ekipa na drugi dzien jednego odnalazla a drugi sam wrocil i troche narozrabial

ocenił(a) film na 9
listek2000

Ok, ja troche nie ogarniam cyklu rozwoju tych wszystkich stworzonek co tam byly.. przyjmujac ze w tych urnach byla jakas bron biologiczna, dlaczego po zaplodnieniu przez zmutowanego Charliego Elizabeth rodzi kalmara? pozniej ten kalmar niby funkcjonuje jako facehugger i zapladnia sj ALE z niego bezposrednio rodzi sie(?) dojrzaly (alienopodobny) alien. Troche to dla mnie nie ma sensu bo nawet po zmutowaniu ludzkiego DNA ten kalmar chociaz troche powinien byc ludzki. Z kolei te wegorzowe potwory ktore zabily Millburna i Fifielda to powstaly w wyniku mutacji tej broni i zwyklych robakow z gleby?

drugie pytanie, przed czym sj uciekali i dlaczego nie udalo im sie wyruszyc na Ziemie?

ocenił(a) film na 8
pierog123

hm... nie kojarze,albo przeoczylem, ale tam nie jest powiedziane,ze SJ uciekali...
statek sobie lezal pod ziemia a SJ cial komara w sarkofagu, tez nie kumam na co czekal?

listek2000

Pamiętasz scenę jak David włączył te hologramy (chyba w statku) albo w tej piramidzie i jakieś hologramy biegł w stronę Davida. Co się stało dalej?

ocenił(a) film na 9
listek2000

bylo powiedziane ze wyjezdzali w pospiechu.. i tez lezala tam ta kupa cial ktore nie zdazyly, np. koles bez glowy.. a ten w hibernatorze najwidoczniej zdazyl.. :>

ocenił(a) film na 8
pierog123

no zdazyl... ale zamiast wskoczyc na armate ;) i uruchomic ucieczke i wylot, to sie uwalil w hibernator i przycial drzemke...
chyba,ze... ucieczka ukazana z pamieci holowizji, odbywa sie na innej planecie, i faktycznie uciekli i przybyli na LV233 i
inzynier sobie spi do czasu wybudzenia przez davida...

listek2000

Popapraniec z niego. Drzemka sobie zrobił po tym jak jego znajomi ponieśli śmierć - ja bym tak nie mógł;)

listek2000

Mam pytanko....czy w filmie pojawia sie jednak xeno dokładnie taki jakiego znamy z alien?

ocenił(a) film na 8
orion011_2

bylo ju napisane,ze podobny rozniacy sie malymi detalami

listek2000

A wiesz ilu ludziom zrobiłeś teraz smaka :-) ?

ocenił(a) film na 9
orion011_2

nie

.. wyglada inaczej, zachowuje sie inaczej, rodzi sie inaczej i ma dziwne zeby :D nie ma ogona, tych takich na plecach.. i pojawia sie na jakies 20 sekund.. ale ogolnie film super :D

pierog123

Narysuj rysunek :)

ocenił(a) film na 7
pierog123

No zębiska to ma ale nie ma chyba tej małej "główki" którą wysuwał po otwarciu paszczy. Tył głowy jest podobnie wydłużony ale kończy sie szpiczaście.

listek2000

A jaką rolę odegrał w filmie Patrick Wilson i jak długo był na ekranie?

ocenił(a) film na 8
hr_dooku

byl ojcem rapackiej i tylko pokazany w jej wspomnieniach, zmarl na ebole tak kojarze... gdzies u hindusow , mamusia jej tez.

listek2000

Jak na samym końcu filmu pozbiera się Fassbender? Umiejscowi swoją głowę z powrotem na ciele czy będzie gadającą głową :D ??

ocenił(a) film na 8
TomKruz

nie pozbiera sie, rapacka pojdzie po niego, opusci korpus na linie na dol ze statku, a potem zapakuje jego glowe do torby i razem z pakunkiem opusci sie na dol po linie... potem pojechala z nim quadem do innego sprawnego rogala :)

listek2000

PRZEOGROMNIE Ci dziękuję Listku, pożyteczny z Ciebie Xenomaniak :D

Ogólnie wydaje mi się że jeżeli powstanie 2- ga część to android będzie raczej poskładany do kupy, widział ktoś kiedyś głównego bohatera w dwóch kawałkach :D ??

ocenił(a) film na 7
listek2000

ginie cała zaloga, przeżywa tylko Shaw, jeśli tak to pls napisz jak i kiedy giną - jeśli pamiętasz(przynajmniej tych ważniejszych)

ocenił(a) film na 10
bald3

Czy ten Scott nie ma sumienia i tylko zostawia jedną kobietę przy życiu? Żal mi tej reszty...

ocenił(a) film na 8
bald3

Meredith Vickers- przygnieciona rogalem
Janek-kamikaze
Fifield-spalony i rozjechany scottem
Millburnos - facehugger, kwas na twarz ;)
Charlie Holloway- spalony podczas mutacji
Ravel-kamikaze
Peter Weyland- cios SJ
Chance-kamikaze

ocenił(a) film na 10
listek2000

Czy wreszcie doczekam się filmu, w którym załoga daje łupnia kosmitom i szczęśliwie wraca do domu? Ciągłe w tych filmach o Obcych giną ludzie co jest zwyczajnie smutne, brak happy endu trochę smutne... Chyba poproszę Was o napisanie jakiejś petycji do Scotta aby pozwolił żyć swoim bohaterom i żeby tylko kosmici ginęli jak narozrabiali.

ocenił(a) film na 8
Azawakh

Avengers ;)

ocenił(a) film na 7
listek2000

Meredith przygnieciona bo zamiast skoczyc w bok uciekała w lini toczącego sie rogala. Rapacka tez ledwo przeżyła - rogal po zatrzymaniu poleciał na bok i oparł sie o taki malutki kawałeczek skały że aż prawom fizyki to przeczy ale miejsca na Rapacką zostało no i przeżyła.

listek2000

Ostatnie pytanie. Gdzieś wyczytałem że zbudowano model animatroniczny Space Jockey'a. Wiesz może w jakiej sekwencji brał udział? Może jak siedzi na tym swoim wypasionym fotelu?

ocenił(a) film na 8
Mazurian

oj powiem ci ,ze nie wiem w ktorym momencie zastosowali ten cud techniki,
bo we wszystkich ujeciach wygladal wiarygodnie

listek2000

To czyli postarali się. Wielkie dzięki za odpowiedzi na moje pytania. Pozdro

listek2000

Czyli jednak Peter Weyland leci z załogą to jego ... robot /clone czy on sam tyle że stary no i w końcu wyjaśniono kim jest Peter Wyeland (Scott z rebutował postać założyciela Weyland Industries ? Czy to syn/ wnuk Charlesa Bishopa Weylanda ? :] Będę wdzięczny za odp. ;) )

ocenił(a) film na 8
Norven

wyprawa wogole nie wie ,ze weyland z nimi leci, bo przemawaia do nich z projekcji mowiac,ze "ogladajac to teraz to ja juz zapewne nie zyje" a to byla sciema, z filmu wynika ,ze weyland to bogaty gosc w pogoni za niesmiertelnoscia, ledwo chodzi, w poruszaniu pomaga mu taki stelaz wspomagajacy ruchy, jedyna rodzina z obecnego filmu to corcia ,ktora ginie ,zreszta tatko tez, i ciezko wydedukowac kim sa w lini pokrewienstwa osoby z aliensow... czy wogole sa pokrewne. Weyland lepiej traktowal robota davida jak swoja corke...

listek2000

Czyli Scott nic nie wyjaśnia w nowym filmie w sprawie relacji pokrewieństwa Weylandów poprzednich filmów....ehhh szkoda .
Dzięki za Answery na film na pewno pójdę do kina ..nieszczęsnego 20 lipca... Pozdrawiam kolegę

ocenił(a) film na 10
listek2000

Jak wygląda z przodu twarz SJ , jest podobna do twarzy w świątyni?

ocenił(a) film na 8
tracilords

Twarz SJ jest podobna do tej z jaskini. Poza tym, SJ są łysi, wysocy, potężnie zbudowani, lekko garbaci i wszyscy wyglądają jakby byli braćmi bliźniakami. A do tego ptrafią grać na fujarkach (tak, tak)

albusleo

No własnie a powiedz do czego im służa teflety czy fujarki bo widziałem ze david uzywał jej w trailerze

ocenił(a) film na 8
lewandowski09

Jak łysy zagrał na fujarce, to odpalał mu się "pulpit sterowniczy":-) A z niego sterował hologramami planet itd.

albusleo

Fujarka:)

ocenił(a) film na 8
Mazurian

No fujarka:-) Podobna do tej, na jakich pastuszkowie przygrywają pasąc owce.

albusleo

Widziałem Fujarkę Davida:)

Mazurian

jak ją trzymał:)

ocenił(a) film na 8
Mazurian

To ta sam, na której SJ przygrywał. Swoją drogą, nie wiem dlaczego niktórzy czepiają się, że SJ są podobni do ludzi. To akurat jest bardzo dobre, nie zdzierżyłbym jakichś "reptaków" czy innych dziwolągów. Zresztą, SJ i tak wyglądają nico dziwnie, mało przyjemnie.

albusleo

Musiał Ridley połączyć ludzi z ich "Stwórcami".

Mazurian

Uuu...szczęściarz z Ciebie ;)
Pozazdrościć :D

ocenił(a) film na 8
listek2000

Właśnie wróciłam z kina i mam pozytywne wrażenia, nie rozczarowałam się bynajmniej. Powiem tak: jest to na pewno genialny thriller science fiction na miarę Ósmego Pasażera w latach 80-tych dla tych, którzy nie mają alergii na filmy "fkosmosie", lubią się bać i niespecjalnie dotąd obracali się w temacie "Obcego" lub np. oglądali jedynie czwórkę.
Ci natomiast, którzy znają serię "Alien" od A do Z, mogą nie być tak zachwyceni, bo trudno już ich zaskoczyć i oszołomić - motyw aliena, sceneria wedle projektów Gigera, nawet Space Jokey. Mimo wszystko, film nie rozczarowuje i jest zrobiony z pomysłem, a na pewno z rozmachem. Wbiła mnie w fotel np. *SPOILER* scena pod koniec kiedy statek kosmiczny spada na bohaterki albo kiedy dzielna bliźniaczka Ripley walczy o życie w aparacie chirurgicznym wycinając kosmicznego pasożyta ze swojej macicy; natomiast np. scena kiedy robal łamie kolesiowi rękę i wparowuje przez nią do jego gardła były zwyczajnie szokująco obrzydliwe:P *SPOILER*

listek2000

Rudobrody to cwany gosc (+Fox) będa trzepać kaskę na dwójeczcce aż miło. No ale Holyłódz to nie Caritas-trza kaske zarabiać :)

ocenił(a) film na 8
wociu

dzis w lokalnej gazetce jest recenzja filmu
pisza,ze rydel niczym nie zaskoczyl co juz znalismy z wczesniejszych czesci,
ze swietne zdjecia i efekty, ze rapacka zagrala z wieksza determinacja niz ripley
(tu sie nie zgodze,zagrala ok, ale to jest inna postac)
no i zachwyt nad rola davida,ze czasem sie zapomina,ze to gra czlowiek :)

listek2000

Ostatnia rzecz, która mnie strasznie ciekawi. Jak Rapace się pozbierała po wyjęciu stwora z jej brzucha? Widzę że zbytnio operacja jej nie uszkodziła skoro potrafiła później uciekać przed spadającym derelictem, biegać po statku z siekierą i mieć jeszcze ochotę odlecieć na inną planetę :D

ocenił(a) film na 8
TomKruz

no jest to troche sci-fi ;) ze w kapsule operacyjnej maszyna rozcina jej brzuch i wydobywa obcego
a potem cos ala pistolet- zszywacz likwiduje rozciecie... po czym rapacka wyskakuje z kapsuly i ucieka,
moze adrenalina ja trzyma ;) no ale to jest przyszlosc, moze operacje tamtych czasow nie mozna porownac do naszych,
moze wtedy naukowcy zglebili juz tajemnice bolu i jego pochodzenia i panowania nad tym ;)
rapacka dala sobie jakis zastrzyk i pewno mialo to wplyw na to,ze bol byl do zniesienia i mogla po zabiegu normalnie funkcjonowac.

ocenił(a) film na 8
listek2000

Czy film posiada jakąś własną mroczną atmosferę? Bo czytałem kilka opinie że w tym właśnie elemencie odstaje od reszty Alienów.
A, i czy według Ciebie, potencjał pomysłu został w pełni wykorzystany? Chodzi mi o to, że dobrze żeby motyw z powstaniem ludzi nie został w dalszej części filmu przyćmiony przez ataki potwora itp Mogłoby przez to powstać kilka poważnych dziur i nierówności w fabule.

ocenił(a) film na 8
M0RiARTY

kazdy odbierze to inaczej, ja czulem ta mrocznosc,
ale jak wspomnialem jestem zagorzalym fanem aliens wiec moje opinie na pewno beda stronnicze...
motyw z powstaniem ludzkosci bardzo fajny... i sprawa jest nadal otwarta bo niewiele dowiadujemy sie o pochodzeniu
SJ dlatego rapacka leci na koniec sie o tym dowiedziec... dwojka cos wyjasni... pozdr

listek2000

Wszak wiadomo od dawna że lepiej gonić króliczka niz go w końcu złapać :)
Scott stary cwaniak + wytwórnia wiedzą że kasę od fanów jest najłatwiej wydoić. Takie było założenie od początku aby isc w 2 częsc bo w perspektywie wpływ szmalu jest długoterminowy. Do tego sprzedaż BR+DVD , gadzetów ,koszulek i innych dupereli. Zaraz z kopyta zabiorą się za Dwójke a kto wie czy nie krecili coś równolegle o czym nie mamy zielonego pojęcia. To może wiedziec tylko Ridley i wytwórnia ale bez akumulatora na jajach tego pana nic sie nie dowiemy.

listek2000

Czyli ze są dwa typy statków SJ tak? Jeden typu rogal a drugi dysk-chyba na poczatku filmu?