Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190185
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Własnie obejrzałem ten film, nie zachwycił mnie, bo brak w nim totalnie klimatu...Ale jedno
mnie zastanawia, skąd ten robot David, wiedział to wszystko, te tajne przejścia, dlaczego
zaraził tego typa, i inne, tak to wyglądało jakby był na służbie u tych całych "stwórców".

ocenił(a) film na 6
szmyrgiel

Ja wysnułem interpretację, że David chciał zostać niezależny i zniszczyć ludzkość. Wskazują na to częste dialogi ze on jest tylko robotem, nic nie czuje i nie rozumie. Z hieroglifów dowiedział się o obcych, specjalnie zainfekował doktorka żeby tamta zaszła w ciążę i urodziła formę obcego. Nie chciał jej też w ogóle pomóc usunąć ciążę. Na końcu stwierdził że aby coś stworzyć (cywilizację robotów) trzeba coś poświęcić (ludzi). O jego planach świadczą również częste szydercze uśmiechy:)

ocenił(a) film na 8
IOOI

Widziałeś chyba film i widziałeś że cały czas uczył się ich pisma i języka którego używali starożytni.Logicznie myśląc skoro byli to nasi stwórcy to nauczyli tej mowy i pisma piewszych ludzi na ziemi w starożytności długo długo przed naszą erą. A czemu tak postępował przecież Weyland mu kazał rozmawiał z nim i późnie zaczoł experymentować i kombinować z czarną mazią.

IOOI

Nie będę się wtrącał do pyskówki obok. Co do pytań. Zwróć uwagę że David duzo uczył się o starożytnych cywilizacjach, ich języków itp. Oglądał też wiele filmów (zagorzały bywalec filmweb?:)
Co do zarażenia tego "typa" (Holloway'a) - Kierowała nim ciekawość i poczęśći przyzwolenie Holloway'a. Zapytasz jakie... Więc była scenka gdzie David rozmawia z troche "wstawionym" Holloway'em. Pyta go co by zrobił aby otrzymać odpowiedzi na wszystkie jego pytania - Holloway powiedział że wszysko by zrobił.

ocenił(a) film na 6
IOOI

A obejrzałeś uważnie zakończenie ?

ocenił(a) film na 4
Dymiano

Ten fim był tak słaby jak szczyny pawiana. Gówno do potęgi 1/10 bo nizej nie moge

ocenił(a) film na 6
diego_ofp

Mimo iż mi (jako fanowi serii ) ,również nie przypadł do gustu , to za sprawki techniczne ( efekty specjalne ,zdjęcia ) film został oceniony przeze mnie na 7/10 . 1/10 to ocena np dla filmu "Dom śmierci" Boll'a