PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189741
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Toleruje różne gusta, ale to jest niedorzeczność.

ocenił(a) film na 9
Slowianin

Wedlug mnie oba filmy zasluguja na wysokie noty

ocenił(a) film na 5
Slowianin

Dlaczego ? Hobbit jest świetną ekranizacją genialnej baśni dla dzieci - oddaje jak na razie (z niewielkimi potknięciami) wiernie klimat mojej ukochanej powieści - dla fanów prozy Tolkiena ten film to perełka i spełnienie oczekiwań. Prometeusz zaś poza stroną czysto wizualną nie oferuje niczego odkrywczego dla fana S/F, a dla fanów Alien/Aliens (których osobiście jestem ortodoksyjnym wręczwyznawcą i już Alien 3 czy Ressurection były nie do przyjęcia) jest wręcz profanacją serii.

RogerVerbalKint

Dla fanów prozy Tolkiena ten film to nieporozumienie.

ocenił(a) film na 5
Atoirtap

A niby dlaczego ? Hobbit był piękną baśnią dla dzieci, film też taki jest - moje dziecko, ktore już kilka razy czytało książkę oraz inspirowany nią komiks z kina wyszło zachwycone i nie może doczekać się ciągu dalszego, choć zna zakończenie. A że Jackson dorzucil trochę wątków z niedokończonych opowieści i bodajże Silmarillionu - chce rozszerzyć historię, stworzyć z niej rozbudowany wstęp do Trylogii Pierścienia i przy okazji zarobić więcej kasy. Jedyne co mi nie podeszlo to postać bialego orka...

RogerVerbalKint

Ale wy właśnie nie czytacie tych książek. Tylko lubicie oglądać filmy. Ze mna jest odwrotnie.

ocenił(a) film na 5
Atoirtap

Drogi Atoirtapie (płeć trudno rozszyfrować po nicku) Hobbita i Władcę to ja pierwszy raz czytałem jeszcze w latach 80-tych ubieglego wieku, jak uczęszczałem do 7 czy 8 klasy szkoły podstawowej, a potem w liceum...Ilości powtórnych lektur powieści nie zliczę. bo akurat do tych powieści, podobnie jak do ojca chrzestnego Puzo po prostu muszę powrócić ponownie, jeżeli nie co rok, to co 2-3 lata...
PS. przyznaję z pokorą, że Silmarillionu jednak nie strawiłem w całości....

RogerVerbalKint

Ale to dotyczy całej reszty forumowiczów.

ocenił(a) film na 5
Atoirtap

Skąd ty niby wiesz kogo to dotyczy, znasz wszystkich zyciorysy czy jak.

Shambler

Ja tam lubię książki Tolkiena a nie filmy.

Slowianin

Oba idzie o kant dupy potłuc.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 4
Slowianin

10/10 film jest dedykowany dla fanów Obcego i filmów sf, to dla mnie bulwersujące że film ma taką miską ocenę

ocenił(a) film na 1
Slowianin

Ty jesteś głupi ja but. Hobbit to najbardziej niedoceniony film roku 2012. 9.0 TO MINIMUM. To filmidło maksymalnie zasługuje na 3,95.