PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189741
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

1. Czy nie zauważyliście, że kostiumy kosmonautów są podobne do tych z Mass Effect ?
2. Śledząc drogę ewolucji larwy można zauważyć pewną nieścisłość - Glista krzyżując się z obcym tworzy węża. Facet zarażony obcym rozpada się i zapładnia kobietę, która tworzy ośmiornicę ona dostaje się do ciała kosmity i tworzy obcego w pierwszym stadium (conajmniej dziwna droga ewolucji), pytanie co się dzieje dalej jak eweluuje obcy ? Czy rośnie i przybiera znaną nam formę, a potem to już mamy akcję filmu Alien 1.
3. Dlaczego na początku filmu kosmita pije zarażoną wodę ?
4. Dlaczego postacie są zupełnie bierne w stosunku do siebie kompletnie nie widać między nimi żadnych emocji. Ludzie giną, kobieta robi sobie operacje nikt nic nie wie przechodzi to praktycznie bez echa.

użytkownik usunięty
forest122

ad. 1. Tego bym się osobiście nie czepiał strona wizualna filmu jest świetna. Przy czym jest to raczej jakiś bio-skafander, zintegrowany z ciałem, a nie banalny kombinezon.
ad. 2. Aspekty biologiczne są bez sensu, nie sądzę by ktoś ze scenarzystów długo nad tym myślał. Wydaje mi się, że ten obcy z końcówki filmu to matka i będzie składać jaja, np. na tym statku obcych.
ad. 3. To nie jest raczej woda, tylko jakiś mutagen, który rozkłada ciało na części pierwsze.
ad. 4. To wina kiepskiego scenariusza.

ocenił(a) film na 8

2. Akcja jest na innej planecie więc matka odpada

ocenił(a) film na 6

"Wydaje mi się, że ten obcy z końcówki filmu to matka" - to nie żadna matka. Królowa była wymysłem Camerona a nie Ridley'a. Ten drugi miał później pretensje do Camerona, że coś takiego wymyślił, więc czemu miałby użyć akurat tego pomysłu. Nie wiadomo zresztą czy tworząc Prometeusza, Ridley poza pierwszym Alienem uwzględni kanoniczność pozostałych części.

ocenił(a) film na 6
forest122

3. nie wiadomo dokładnie, można domyślać się że to pewnego rodzaju rytuał którego celu i przyczyny nie znamy. powinno się coś wyjaśnić w Prometeuszu 2. Wiadomo tylko, że dzięki temu że ten obcy spożył tą tajemniczą substancję powstało życie na jakiejś planecie.
4. to własnie największa luka scenariusza ;/ szkoda, mogli to dopracować

użytkownik usunięty
wito_filmweb

Zasadnicze pytanie brzmi - dlaczego SJ i załoga prometheusa mieli obcisłe skafandry ? Seksistowski chwyt ? Pieprzyć ich ;))

ocenił(a) film na 6

jedni odnoszą wrażenie, że takie po prostu dają swobodę ruchu, inni kojarzą to z seksistowskim chwytem. ty należysz do tej drugiej, zdaje się mniejszej, grupy - twój problem ;)

użytkownik usunięty
wito_filmweb

Nie czaisz bazy ;)) Wyjaśnię - Po co mają obcisłe wdzianka ? Niektórym to się spodoba, będą myśleć o pieprzeniu, lepiej oceniać za to,;)) Ale mi to wisi naprawdę, ja wolałbym klasyczne luźne skafandry kosmiczne, zamiast obcisłe do nurkowania, śmieszne to i tyle ;))

ocenił(a) film na 6

śmieszne tylko dlatego, że w niektórych będzie to wzbudzać zaburzenia natury seksualnej? podobne kostiumy widzimy w wielu filmach, nie tylko sci-fi. jeszcze się nie przyzwyczaiłeś? poza tym one nie są aż tak obcisłe, nie przesadzaj. wg mnie wyglądają normalnie tym bardziej, że luźne skafandry tylko by utrudniały pracę naukowców. To że teraz astronauci mają luźne skafandry, nie znaczy że w przyszłości nadal takie będą używane.

użytkownik usunięty
wito_filmweb

Nie, śmieszne dlatego, że biegali w tych starożytnych pieluchach i mieli obcisłe kombinezony ;)) W wodzie to zrozumiałe obcisły szczelny uniform pewnie zatrzymuje temperaturę, nie ma cyrkulacji powietrza ;)) Człowiek w takim czymś wydziela sporo potu, skóra nie oddycha, ale d... pierdzi, pewnie tych dwóch się zatruli własnym gazem, to by tłumaczyło ich błędy ;))

ocenił(a) film na 6

widzę że szukasz dziury w całym byleby tylko usprawiedliwić swoją ocenę... ;) nie musisz się tak wydurniać, że wszystko ci w tym filmie przeszkadza, twoja ocena - twoja sprawa. bo wybacz, ale twoja argumentacja śmieszy... już nie wiem sam czy piszesz to tak dla jaj czy na serio próbujesz zakwestionować słuszność doboru kostiumów do filmu

użytkownik usunięty
wito_filmweb

Pół żartem, pół serio ;))

ocenił(a) film na 7
wito_filmweb

Mi się wydaje ,że przyleciał na ziemie, wypił ,rozpadł się i dzięki jego DNA powstało życie na ziemi. Tak pisząc w skrócie :)

ocenił(a) film na 8
forest122

2.
- Kiedy glista krzyżuje się z obcym tworząc węża?
- Facet zarażony substancją zapładnia, a potem go palą
- dziwna droga ewolucji? a jak wg ciebie powinna ta ewolucja wyglądać?
- akcja filmu dzieje się na innej planecie niż w Alienie

ocenił(a) film na 9
mkveli

wszystko zostało chyba wyjaśnione parę postów wyżej. Obcy na początku filmu znajduje się na Ziemi, prawdopodobnie to jakiś wygnaniec który z tęsknoty za swoją planetą wpija truciznę. Szczątki DNA wpadają do wody i tak powstaje życie na Ziemi.
2. Wygnańcy tworzą rysunki na ścianach które człowiek mylnie odczytuje jako zaproszenie na ich planetę.

3. Po akcji w Prometeuszu "Obcy" przenoszą aliena na planetę na której zaczyna się akcja Alien 1.

ocenił(a) film na 8
forest122

Widzę, że idealnie odniosłeś się do mojego postu...

ocenił(a) film na 5
forest122

Taa skoro wygnańcy są na ziemi, to gdzie dinozaury wtedy są ?

2 No, no wygnańcy piją, rysują na ziemi balują, czy ty nie widziałeś że zaraz po zrzucie nastąpiła exterminacja ? Mało tego na materiale dodatkowym jest filmuk na którym widać że robiono to uroczyście.
3 Koniec ujęć panowie, przenosimy sprzęty.

ocenił(a) film na 9
Shambler

To że na filmie nie było dinozaurów to nic nie oznacza. W każdym razie jakoś to DNA się do wody dostało a co było dalej nie wiadomo. Według filmu brakującym ogniwem w teorii ewolucji są właśnie "stwórcy".

(spoiler) Nikt jeszcze nie odpowiedział na pytanie dlaczego stwórcy chcieli wysłać to całe dziadostwo na Ziemie ? I dlaczego byli tak wkurzeni na ludzi.

ocenił(a) film na 6
forest122

"Szczątki DNA wpadają do wody i tak powstaje życie na Ziemi. " - gdzie było napisane lub powiedziane, że to była Ziemia?

ocenił(a) film na 6
forest122

Tam nigdzie nie jest powiedziane, że to było na Ziemi ... Akcja tej sceny nie została przypisana do żadnego miejsca a nawet czasu. Może dziać się gdziekolwiek i kiedykolwiek.

"3. Po akcji w Prometeuszu "Obcy" przenoszą aliena na planetę na której zaczyna się akcja Alien 1" - Jacy obcy ? Jakiego aliena ? To takie twoje gdybanie ...

ocenił(a) film na 8
forest122

"Obcy na początku filmu znajduje się na Ziemi, prawdopodobnie to jakiś wygnaniec który z tęsknoty za swoją planetą wpija truciznę. Szczątki DNA wpadają do wody i tak powstaje życie na Ziemi."

A moim zdaniem to ich misja. Tak jak Dr Shaw stwierdziła: Pochodzimy od Nich. I na samym początku jeden z "Inżynierów" wypija substancje, rozpada się i tworzy życie na "ziemi".