Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190185
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Ja rozumiem że film nie ma dobrego scenariusza, ale najgorszy też nie jest! Wyluzujcie i
przestańcie tak po nim jechać. Czy na prawdę scenariusz jest odpowiedzialny za tak niskie
oceny jak 4 i w dół? Przecież scenariusz to jeszcze nie wszystko, na pewno nie stanowi
ponad połowy całkowitej oceny.
To moje zdanie, a wy jak chcecie tak sobie oceniajcie, to wasza sprawa. Chciałem żeby te
wasze oceny były chociaż sprawiedliwe. Wiem że niektórzy specjalnie h8ują ten film bo nie
jest taki jak Obcy.
Pozdrawiam

wito_filmweb

Skąd pochodzi twój awatar?

ocenił(a) film na 6
0wner2

z grafiki google ;] wpisz slender man

ocenił(a) film na 8
wito_filmweb

A jaka ma być ocena wystawiona przez ludzi ,którzy oglądali film w klopie na laptopie w pirackiej wersji cam. Na resztkach baterii .
A do tego trzeba mieć wadę wzroku ,że nawet denka od słoików nie pomogą.Taka ocena jaka publika. Do tego dochodzi ignorancja,brak obiektywizmu, przerost ego,bezgraniczne uwielbienie swojego geniuszu cyber krytyka partyzanta, brak odpowiedzialności . I masz ocenę.

ocenił(a) film na 5
Khurgan

Mylisz się - byłem w kinie, niestety również na wersji 3D - żałuję ydanych pieniędzy - owszem wizualnie ładne, puste w środku, badziewie ze skopanym scenariuszem nie trzymającym się kupy. Wszelkie nawiązania do Alien tylko zaszkodziły temu filmowi....Odpowiadam na wstępie - jestem fanem twórczości Ridleya, jestem fanatycznym wręcz wyznawcą filmów Alien i Aliens (Camerona), uwielbiam twórczość Gigera. Nie trawię serii Obcy od trójki wzwyż (pomimo że uwielbiam pozostałe filmy zarówno Finchera jak i Jeuneta). Prometeusz jest dla mnie wypadkiem przy pracy Sir Ridleya - drugim po Robin Hoodzie i wersji oryginalnej (pirackiej zresztą też) na pewno nie zakupię...

RogerVerbalKint

Wypadkiem przy pracy Scotta był Helikopter w ogniu, Robin Hood był dobry, a Prometeusz to arcydzieło, pierwsze od 30 lat u tego reżysera.

ocenił(a) film na 8
RogerVerbalKint

O.k.
Ale ten projekt ma być tryptykiem , czy nie? O dziurach logicznych pogadamy jak wszystko nakręcą.
Dla mnie sprawa wygląda tak: jeżeli miał bym wybierać między Prometeuszem w takiej formie , albo w żadnej,- wybieram tę którą Scott nakręcił.
I cieszę się , że ma jeszcze zdrowie. Zauważ ,że demencja starcza dopada wielu uznanych i zasłużonych dla kina twórców.
( Oczywiście oprócz Woody Allena)

ocenił(a) film na 6
RogerVerbalKint

no i nie uzasadniłeś dlaczego... moze jesteś taki krytyczny bo film w niczym nie przypomina "wyśmienitego" Aliena.... To się nazywa obiektywizm. A przecież nawet Alien 3 pod względem scenariusza jest całkiem dobry... "jestem fanatycznym wręcz wyznawcą filmów Alien i Aliens (..) Nie trawię serii Obcy od trójki wzwyż" - więc ty wszystkie filmy z Obcym oceniasz przez pryzmat pierwszej i drugiej części dlatego twoja ocena jest z dupy że tak powiem. Zastanów się trochę...

ocenił(a) film na 5
wito_filmweb

Nie mam się nad czym zastanawiać - Alien i Aliens oglądałem niedługo po ich premierach kinowaych, jeszcze jako dzieciak, potem wielokrotnie na kolejno pojawiających się nośnikach, gromadziłem przywożone z zagranicy albumy Gigere i materiały o powstawaniu tych filmów. Na długo przed premierą Alien 3 przeczytałem świetną trylogię Obcy: Mrowisko, Azyl, Wojna samic Steve Perrego i w moim odczuciu była to świetna kontynuacja wierna klimatem wykreowanego uniwersum - patrząc z tej perspektywy rozwiązania scenariuszowe trójki były dla mnie sprym rozczarowaniem (po szczegóły odsyłam na stronę filmu - post "nigdy nie powinien powstać, jeszcze jako piotrbimbasik).

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 5
0wner2

A Ty jesteś tym zjebem co kocha Adrenalinę ze Stathamem, a Terminatora 2 uważa za arcydzieło kinematografii....

RogerVerbalKint

Bo Terminator 2 to jeden z najlepszych filmów akcji w historii, a Adrenalina to genialny pastisz. Każdy zdrowo myślący człowiek się z tym zgodzi.

ocenił(a) film na 5
0wner2

mhhmmm - pozwolę sobie się z tym nie zgodzić...T2 to średnio udana kontynuacja genialne i mrocznego kina s/f jakim Terminator, działająca na zasadzie: dali mi więcej kasy to robię film bardziej efektowny, czy raczej efekciarski, wrzucam sporo komputerowych efektów, kupuję prawa do utworu będącej wówczas na topie kapeli Guns'n;'Roses, łagodzę krwiste ibrutalne wątki + wrzucam kino familijne aby uzyskać niższą kategorię wiekową i więcej zarobić w kinach i wrzucam obowiązkowy podniesiony kciuk na pożegnanie - zabrakło tylko gwieździstego sztandaru... Adrenaliny nawet nie komentuję bo to film prymitywny i prostacki....

RogerVerbalKint

Nie ma żadnej obniżonej kategorii wiekowej bo obydwie części mają R. Pierwszy Terminator przy dwójce jest wręcz gniotem. Sama scena w szpitalu z dwójki jest lepsza od całego Terminatora 1.

Khurgan

Ktoś powiedział, że oglądanie Prometeusza w pirackiej wersji na kompie zamiast oglądanie go w kinie jest jak walenie konia zamiast seksu z prawdziwą kobietą. Porównanie w stu procentach trafne.

ocenił(a) film na 6
0wner2

To akurat dobre porównanie

napruto

Co ty możesz o tym wiedzieć, przecież masz 8 lat.

ocenił(a) film na 6
0wner2

Ale uprawiałem sex już nie raz.
Straciłem cnotę w wieku 6 lat.
Sąsiadka mnie gwałciła

napruto

To ładnie masz na chacie.

ocenił(a) film na 6
0wner2

Aresztowano ją

ocenił(a) film na 6
0wner2

A jeden sąsiad bił swoją żonę i córkę pasem do krwi

ocenił(a) film na 6
napruto

Też aresztowany

napruto

Ale patolka.

ocenił(a) film na 6
0wner2

No wiem.\
Na osiedlu można znaleźć papugi bez głów na ulicy

napruto

Mocne. To współczuję w takim razie. I życzę dobrej nocy, spotkamy się pewnie jutro. Papa

ocenił(a) film na 6
0wner2

Papa.
Po dzisiejszej rozgrzewce jutro Cię zmiażdżę.

ocenił(a) film na 6
Khurgan

w jakimś stopniu masz rację

Khurgan

Efekty to nie wszystko, a film widziałem w IMAXIE i świetne efekty i tak nie przysłaniają głupiej jak but fabuły i nudy która bije z ekranu.

neo_angin

Nigdzie nie było czuć nudy, chyba byłeś na innym Prometeuszu. A fabuła nie była głupia, tylko wymagała ruszenia mózgiem.

0wner2

Film był nudny dla mnie. Ty żyjesz w swoim świecie i może się nie nudziłeś, ale dla mnie ten film chwilami był przeraźliwie nudny.

neo_angin

Co w tym filmie było nudnego, skoro akcja cały czas parła do przodu w idealnie budowanym napięciu i co chwila pojawiały się nowe wątki, dzięki którym ciągle było ciekawie?

0wner2

W żenująco budowanym napięciu. Rzeczywiście wielowątkowe dzieło. BUHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA.

neo_angin

Napięcie było budowane mistrzowsko i własnie to jest czynnikiem, który powoduje, że Prometeusz jest tak świetnym filmem. Nie mam ochoty dłużej gadać na ten temat z niereformowalnym debilem. O Prometeuszu można powiedzieć wszystko, ale na pewno nie to, że ma nieumiejętnie budowane napięcie, bo od czasu Ukrytego Wymiaru nie było filmu sci-fi z takim napięciem.

ocenił(a) film na 5
0wner2

W większości napięcie było budowane na debilnym zachowaniu załogi. To ma być mistrzowskie?

kaldawolf

Napięcie było budowane od początku filmu przez sugestywność i klimat wszystkich scen, to zbudowane na debilnym zachowaniu załogi miało miejsce tylko w jednym momencie (scena z wężami), ale nawet w tej scenie, która mogłaby się wydawać komiczna, napięcie i intensywność były tak mocne i straszne, że ciężko się to oglądało. Gdyby każdy horror który obecnie wychodzi był tak mistrzowsko reżyserowany jak Prometeusz, to można by wreszcie powiedzieć, że mamy się w kinie czego bać.

ocenił(a) film na 5
0wner2

No niestety nie jest to jedyna scena. Do lądowania na planecie jeszcze było spoko ale jak zobaczyłem co ci ludzie wyprawiają to straciłem nadzieję i tak już zostało do końca. Jeśli chodzi o strach to jak dla mnie Prometeusz nadawałby się na horror klasy B do obejrzenia dla śmiechu przy piwku z kumplami, a i tak preferowałbym inne filmy.
Idąc na ten film nie oczekiwałem nic więcej niż dobre sci-fi bez różnicy czy ambitne czy nie byle z sensem, a niestety tego właśnie brakuje.

kaldawolf

Podaj przykłady innych takich scen. Prometeusz to najlepszy film sci-fi od wielu lat który ma sens, ale trzeba nad nim trochę pomyśleć, a nie od razu zakładać "to było dziwne, wiec na pewno jest do dupy!".

ocenił(a) film na 5
0wner2

Choćby ucieczka przed burzą czy sposób w jaki badali odciętą głowę. Na forach można tego dużo znaleźć.
Powiedz mi nad czym tutaj trzeba myśleć. Bo ja naprawdę nie wiem. I nie uważam by film był w jakikolwiek sposób dziwny czy niezrozumiały.

kaldawolf

Akurat ucieczka przed burzą była jedną z lepszych i najbardziej emocjonujących scen w filmie, więc kompletnie nie rozumiem o co ci chodzi. A scena badania głowy była arcyciekawa z tego względu właśnie, że nie wiadomo było o co w niej chodzi i co chcieli tym badaniem osiągnąć.

ocenił(a) film na 5
0wner2

Ale nie doszłoby do tej emocjonującej sceny gdyby kierowca pierwszego pojazdu (ktokolwiek tam nie siedział) nie odjechał sobie beztrosko jedynym środkiem transportu zapewniającym osłonę przed burzą. A co do badania to fakt, nie bardzo wiadomo co chcieli osiągnąć ale przy okazji narazili siebie i cały statek na skażenie. Gdyby nie tego typu zachowanie to nie doszłoby do większości tych emocjonujących scen. Niestety Scott zamiast postawić na inteligentne budowanie napięcia wolał zastosować tanie sztuczki, a że z tanich sztuczek wyrosłem już dawno temu Prometeusz wydaje mi się mocno średni.

kaldawolf

"Ale nie doszłoby do tej emocjonującej sceny gdyby kierowca pierwszego pojazdu (ktokolwiek tam nie siedział) nie odjechał sobie beztrosko jedynym środkiem transportu zapewniającym osłonę przed burzą."

Nie jestem w stanie skomentować, bo kompletnie nie mam pojęcia o co chodzi. Musiałem nieuważnie oglądać tą scenę.

ocenił(a) film na 5
Khurgan

Ignorancja tak, ale brak obiektywizmu - nie. Wszystkie odczucia, nieważne jak bardzo byś się starał są SUBIEKTYWNE. Wszystkim dookoła się wydaje, że "och, dałem 5-8, tzn. że oceniłem obiektywnie, bo oceniłem też zdjęcia, aktorstwo itp.", gdy naprawdę zrobili to z subiektywnych pobudek, bo "tak wypada, bo inni się obrażą, nie dam 1, bo mnie zjadą, dam 5, będę obiektywny". Ocena wszystkich aspektów filmu to żaden obiektywizm, to czysty subiektywizm, w końcu też oceniałeś te poszczególne aspekty filmu, nie?
"Do tego dochodzi ignorancja,brak obiektywizmu, przerost ego,bezgraniczne uwielbienie swojego geniuszu cyber krytyka partyzanta, brak odpowiedzialności" - to uderza również w zwolenników. Ja tylko chciałbym poznać Twoje genialne oko krytyka. Gdzie też widzisz brak odpowiedzialności? Jakiej odpowiedzialności? Za co? Jaka ignorancja? to tylko puste frazesy, które można pisać przy każdym filmie. Przerośnięte ego? A przyznaj czy widzisz je tylko po stronie "partyzantów"? Bo ja bez szukania w tym temacie ich widzę.

wito_filmweb

Ten film Prometeusz to nic innego jak wariacje Scotta.
Czego ja jako fan nie potrafię przyjąć i po tylu latach nie na to czekałem.
Komu smakuje odgrzewany kotlet ten go zje.

ocenił(a) film na 6
kadim_filmweb

Zgadzam się z kadim. W filmie trudno o ogólne wrażenie przemyślanej produkcji, takiej dopiętej na ostatni guzik. Film bywa niespójny, momentami nielogiczny i jakby trochę stojący w opozycji do Alien'a. Do tego dość kiepskie i rozmyte aktorstwo, poza David'em brak solidnego, dobrze zagranego charakteru. 6\10

kadim_filmweb

Nie ma nic lepszego i ciekawszego niż wariacje reżyserów. Zwykłe filmy już wszystkim się przejadły.

ocenił(a) film na 6
kadim_filmweb

a przepraszam gdzie ty miałeś coś podobnego w twórczości Scotta albo w jakiejkolwiek innej?

wito_filmweb

Też mnie to zastanawia.

ocenił(a) film na 1
wito_filmweb

To nie chodzi o brak scenariusza czy jego słabość.
Scenariusz w tym filmie jest obrazą widza i za to "Prometeusz" spotyka się z tak niskimi i bezwzględnymi ocenami.
Za udawanie treści na które to wielu daje się nabrać.

ocenił(a) film na 8
Marekgdapl

To tak jak bym szukał treści w Star Wars. To jest film rozrywkowy , komercyjny , znakomicie zrealizowany ,a nie wydumany i nadmuchany traktat . Źle go odbieracie.
W Muminkach jest więcej treści i są dla mnie bardziej egzystencjalne niż Prometeusz.

Khurgan

Star Wars tworzyło kino i jest porywającym filmem rozrywkowym. Ten film za rok zostanie zapomniany i kłótnie się tu skończą, a poza tym niczym nie porywa. A rozrywka powinna.

neo_angin

Prometeusz jest przykładem porywającego filmu rozrywkowego który pobudza zmysły i nie daje o sobie zapomnieć po seansie.