Ja rozumiem że film nie ma dobrego scenariusza, ale najgorszy też nie jest! Wyluzujcie i
przestańcie tak po nim jechać. Czy na prawdę scenariusz jest odpowiedzialny za tak niskie
oceny jak 4 i w dół? Przecież scenariusz to jeszcze nie wszystko, na pewno nie stanowi
ponad połowy całkowitej oceny.
To moje zdanie, a wy jak chcecie tak sobie oceniajcie, to wasza sprawa. Chciałem żeby te
wasze oceny były chociaż sprawiedliwe. Wiem że niektórzy specjalnie h8ują ten film bo nie
jest taki jak Obcy.
Pozdrawiam
A wiesz że tak się przyglądnąłem temu gościowi obok Apone'a (Hick'sa) i dopiero mnie olśniło - przecież on grał w Terminatorze 1:)
Źródłem krytyki są oczekiwania budowane na bazie wypowiedzi Scotta. Film miał być na miarę Aliena, a był fabularnie dość dziurawy, a gatunkowo przeciętnym Sci-Fi. Nie pamiętam żeby twórcy o niebo lepszego "Pandorum" przechwalali się poziomem produkcji. Ridley po prostu zrobił nie najgorszy film ale mówił o nim jak o nie-wiadomo-czym.
Moja ocena byłaby nieco wyższa gdyby nie scenariuszowe kicze i ewidentne braki konsekwencji. Również, im dłużej trwał film tym bardziej tracił na klimacie, a to jest bardzo słaby motyw, jak na reżysera takich klimatycznych filmów jak "Blade Runner" , "American Gangster" , "Gladiator".
Film to 6/10 może 7/10 gdybym nie zawierzył Ridley'owi i nie spodziewał się naprawdę dobrego filmu, ale w tym przypadku Scott zrobił film od nie chcenia.
"Źródłem krytyki są oczekiwania budowane na bazie wypowiedzi Scotta." - jesli tak rzeczywiście jest to jest to jedynie wynikiem głupoty widzów! Kogo obchodzi jaki MIAŁ BYĆ film?! Mnie obchodzi efekt finalny, a nie zapowiedzi. Jakby Cameron powiedział ze Avatar będzie dramatem psychologicznym, a okazałoby się to nie prawdą czy film byłby przez to gorszy? No czysta bzdura! Uzasadnianie w taki sposób oceny jest największym szczytem głupoty!
Baaardzo Dużooo w tym filmie jest zabrane stąd<!!! ..>>> http://www.filmweb.pl/videogame/Doom%C2%B3-2004-607104
Też mi się skojarzyło z tą grą. Jednak tylko kilka elementów: eksploatacja podziemi, miejscami tkankowa architektura (tu akurat bardziej pasowałby Quake3A), rzeźba nagrobna w Doomie3, która wygląda prawie identycznie jak pancerz Inżynierów, lewitujące w podziemiach piłki podobne do "zwierzaczków" skanujących geologia, klimacik. Jednak poza tym nic więcej.
Swoją drogą jestem wściekła na Bartkowiaka, że skopał w filmie moje niegdyś ulubione gry FPP. Ale to nie ten dział ;p
A grałaś w System Shock 2? To jest najlepsza gra sci-fi, najstraszniejszy horror i najbardziej jest zbliżony klimatem własnie do Alienów czy Prometeusza. Arcydzieło jak dla mnie, wszystkie Doomy itp. się chowają. Polecam
Powinnaś się zainteresować, bo ja oglądając Prometeusza czułem własnie klimat tej gry i własnie ją ściągam bo mam teraz ochotę taką jak nigdy w nią pograć. Tylko, że to jest bardziej RPG niż FPS, bardzo ambitny fabularnie i długi, tak straszny, że miejscami nie da się w niego grać dłużej niż godzinę, bo psychika wysiada. Ale trzeba to poznać, bo jest bez wątpienia jedną z najlepszych gier jakie wyszły kiedykolwiek.
I to jak :D SS2 to najstraszniejsza gra świata i najlepsza gra sci-fi jaka powstała kiedykolwiek. Szkoda tylko, że ma problemy z działaniem na nowych kompach, ja wczoraj ściągnąłem i na 64 bitowej siódemce nie chce działać.
Robiłem tak. Gra się uruchamia do menu i wszystko jest niby w porządku, ale po uruchomieniu kampanii od razu się zawiesza.
Ja natomiast polecam grę FPP Unrea 1 i Unreal 2. U1 był inspirowany serią o Obcych, co widać po architekturze statków i baz Skaarjów. Na samym końcu walczymy także z królową w gnieździe, która przypomina tę z alienów. Rasa Skaarj natomiast przypomina Predatorów. U1 powstał jakiś czas temu, jest to jednak arcydzieło w świecie gier. Wyprzedzała swoją epokę o kilka lat pod względem graficznym. Jest mroczna, cała akcja dzieje się na obcej planecie, ścieżka dźwiękowa wymiata. Celem gry jest przetrwać, dorwać statek obcych i odlecieć. Jedna z postaci, jaką możemy grać, ma na imię Ash ;) Warto potem pograć w dodatek RTNP.
Unreal 2 wypadł słabiej. Tu z kolei latamy po rożnych planetach statkiem, z zadaniami, bazą jest statek-matka czekająca na orbitach. Jedna z misji przypomina trochę tę z Prometeusza/Aliena2: podobna planeta, baza opanowana przez obcych, gdzie nikt z pracowników nie przeżył.
A tu mała niespodzianka :) Widziałam na sieci gdzieś jeszcze jedną mapę, na zewnątrz.
www . youtube . com/watch?v=SsUQgQrQha8
Kurka, będzie Promek na PC? Pograłabym sobie ;p
scenariusz, jak podejrzewam nie był zły, to film jest niespójny i irytujący, w niektórych momentach wręcz widać, ze wycięto lub brak jakiejś sceny
To nie wina reżysera tylko producentów, nie pierwszy raz film został pocięty, a pełna jego wersja ukaże się dopiero na DVD/Bluray. Ta sytuacja ma miejsce praktycznie z każdą wysokobudżetową, mającą jakieś ambicje produkcją (Watchmen, Sucker Punch, Władca Pierścieni itd.)
Owner2
http://slckismet.blogspot.com/2012/03/hr-gigers-alien-movie-concept-art.html
4 obrazek od góry. Kształt U coś ci przypomina?