PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189741
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

I teraz dopiero widzę, że ten film jest logiczny. No pomijam wpadkę z tym zdejmowaniem kasków
bo to rzeczywiście było głupie i naiwne... Ale chodzi mi o fabułę. Naprawdę wszystko się tam klei.
Jest przyczyna jest skutek... Pojawia się pytanie: czy to dobrze świadczy o filmie, że rozumiem go dopiero po
czwartym obejrzeniu? ;/

użytkownik usunięty
wito_filmweb

No to zacytuję ci - "Kłamstwo powtarzane 1000 razy, staje się prawdą" Co do zdejmowania hełmów, to akurat ma sens, czytniki wskazywały na zawartość tlenu ;)) Nic nie zmienisz oglądając film nawet 4 razy ;)) Jedynie się zbałamucisz do reszty ;)) Niektórym trzeba niewiele do wyprania mózgu, np. jeden raz, niech to będzie pociechą dla ciebie ;))

ocenił(a) film na 6

Nie rozumiem do czego odnosi się twój cytat. Poza tym zdejmując kaski narazili się na działanie obcych wirusów albo jakiegoś innego kosmicznego świństwa. A film jest naprawdę spójny i logiczny. I nie wiem też w jaki sposób miałbym się zbałamucić ;)

użytkownik usunięty
wito_filmweb

Bo dużo rzeczy nie wiesz , wypowiadasz się zdawkowo, znaczy nie masz ugruntowanych poglądów, to wynika z twoich postów ;))

ocenił(a) film na 6

a co mają moje poglądy do oceny filmu? :D

ocenił(a) film na 5
wito_filmweb

Nic, zatem po co wogóle je wygłaszasz.

ocenił(a) film na 6
Shambler

nie wygłaszam poglądów tylko swoje zdanie na temat filmu

ocenił(a) film na 5
wito_filmweb

No no, tylko musisz go jeszcze pare razy zobaczyć może jeszcze cos nowego załapiesz, trzymamy kciuki i jeseśmy z tobą.

ocenił(a) film na 6
Shambler

wydaje się że zrozumiałem więcej niż ty

ocenił(a) film na 5
wito_filmweb

Tak bo ja też zacofany i musiałem go zobaczyć cztery razy by wszystko załapać (sarkazm mode off)

ocenił(a) film na 7

Scena z kaskiem była typowo "amerykanska" jak i scena z "wężem" bo chyba żaden naukowiec nie postąpiłby w obu przypadkach tak naiwnie i nierostropnie

ocenił(a) film na 6
Norkos

Czy ty uważasz, że naukowcy kiedy wchodzą do jaskiń, to mają na sobie kombinezony i hełmy, bo przecież mogą być jakieś nieznane zarazki w pobliżu? Takie środki ostrożności wdraża się, kiedy są ku temu powody, np były w okolicy przypadki zachorowań itd. W tym wypadku nic nie wskazywało na zagrożenie.

ocenił(a) film na 7
ast

Pewnie, że nic...
Byli kilka lat świetlnych od ziemi, na nieznanej planecie, w nieznanym klimacie, w opuszczonym statku, etc.
Oczywiście, że wszystko "mówiło" tutaj MUSI być bezpiecznie...

ocenił(a) film na 6
pawel_baloo

A co było nieznanego w tym klimacie? Przecież przyrządy wszystko mierzyły, jak inaczej chciałbyś poznać klimat? Zakładanie, że na obcej planecie istnieje wirus zdolny do atakowania ludzkich komórek jest dość naiwne. Niby dlaczego obcy wirus, nie ewoluując wraz z człowiekiem, miałby go zaatakować? Nawet na ziemi wirusy mają problem żeby przechodzić między gatunkami, a my mówimy o obcych istotach z innej planety.

ocenił(a) film na 7
ast

pawel_baloo napisał to co też bym Ci odpowiedział, a od siebie dodam że np u nas na naszej planecie bywały przypadki że w grobowcach były grzyby czy tam inne świnstwa i ludzie zdychali a klimat przeciesz taki super :) ja tam wolałbym mieć na innej planecie maske i czuć się bezpiecznie a na widok obcej formy życia pewnie szybciej bym sie zesrał z wrażenia niż wyciągnał ręke i wołał jak kotka zwłaszcza że "wąż" stanął dęba i rozchylił jakieś płaty przy głowie o ile dobrze pamiętam, a nie trzeba być naukowcem żeby wiedzieć że to już jest zachowanie obrronne i dalsza prowokacja skonczy się jakimś atakiem. pozdro

ocenił(a) film na 6
Norkos

No właśnie, sam napisałeś: na naszej planecie, to po pierwsze, po drugie, były przypadki, że ludzie umierali zarażeni grzybami z grobowców, czyli nie nosili masek, dlaczego? Bo generalnie się tego nie praktykuje. Zrozumcie wreszcie, że oni mieli te maski głównie po to, żeby oddychać, a nie żeby ich chroniły przed wirusami. kiedy okazało się, że wokół jest taka atmosfera jak na ziemi, maski przestały być potrzebne. Co do wyciągania ręki w kierunku obcej, do tego przypominającej węża, formy życia, to chyba wszyscy się zgodzą, że było to idiotyczne.

ocenił(a) film na 7
ast

No rozumiem ale z grobowcami to akurat były takie czasy że sobie nawet nie zdawali z tego sprawy i dlatego ich nie mieli, no nie wiem na innej planecie nawet z warunkami watpie aby decyzja o sciaganiu masek byla taka na hura tylko raczej bardziej przemyslana

ocenił(a) film na 7
Norkos

Mnie się film podobał, choć musiałem przymknąć oko na liczne braki logicznego działania. Co mnie rozśmieszyło, to Ci dwaj naukowcy którzy się zgubi na statku. Dziwne, że mając cały czas kontakt z dowodzeniem, nie poprosili ich o wskazywanie drogi powrotnej (tym bardziej, że wszystko było już naniesione na holograficzny model statku) tylko gubią się jak małe dzieci.

ocenił(a) film na 8
lukasz_mikolow

Tam był nie tylko statek ale i jaskinie, a łączności nie mięli przez burzę :)

mkveli

Cała droga jaką wszyscy pokonali była naniesiona na ten model. Łączność ze statkiem matką była cały czas. CI dwaj mimo łączności się zgubili i nie mogli opuścić statku przez to plus burze. Od razu gdy puścili grupę powinni prosić dowództwo o kierowanie ich na drogą powrotną tym bardziej, że się bali. Z filmu wynika, że ta dwójka przez ten czas w ogóle nie utrzymywała kontaktu ze statkiem, co potwierdza Janek, gdy zdziwiony pyta resztę grupy, czemu nie ma z nimi pozostałej dwójki i dopiero po tym nawiązuje z nimi kontakt. Bezsens.

ocenił(a) film na 8
lukasz_mikolow

Szli do wyjścia nie wiedząc, że się zgubili więc wcześniej się nie kontaktowali - proste

użytkownik usunięty

Jesteś idealnym przykładem wyprania mózgu.

użytkownik usunięty

I tu się mylisz bączku ;)) To nie wypranie mózgu, tylko wolna wola, szukanie alternatywnych rozwiązań, no i poczucie "śliskiej prawdy", która się zmienia, ponieważ z czasem staje się kłamstwem, lub fałszywą interpretacją prawdy ;))

ocenił(a) film na 6

Ten pan który przerobił się na Annę Grodzką też szukał alternatywnych rozwiązań !

użytkownik usunięty

Twoje poczucie wolnej woli jest w błędzie bo zamyka się w "kłamstwie stającym się prawdą". I w Twoim przypadku działa ono tak, że owa prawda - "śliska prawda" przesłania Ci spojrzenie na alternatywne rozwiązania, których rzekomo szukasz.

użytkownik usunięty

"Wszystko co powiesz, może zostać użyte przeciwko tobie" - taki jedynie, a nie inny sens, ma twoja wypowiedź ;)) Nie ma co wymieniać poglądów, z człowiekiem trzymającym się kurczowo swoich przykazań, wyssanych jedynie z własnego palca ;))

użytkownik usunięty

"Nie ma co wymieniać poglądów, z człowiekiem trzymającym się kurczowo swoich przykazań, wyssanych jedynie z własnego palca" - wreszcie się zgadzamy.
A "Wszystko co powiesz, może zostać użyte przeciwko tobie" - idealnie obrazuje twoje podejście do innych rozmówców. Narka.

ocenił(a) film na 8

"Kłamstwo powtarzane 1000 razy, staje się prawdą" - idealny cytat dla wszystkich ślepo wierzących w doktryny :D

użytkownik usunięty
mkveli

Za ateiz­mem prze­mawia wiele ar­gu­mentów. Więcej niż za re­ligią. W grun­cie rzeczy to lo­giczne, żeby być ateistą. Tak jak lo­giczne i ro­zum­ne jest to, żeby się nie za­kochać. A prze­cież ludzie nie są w tym wy­pad­ku lo­giczni. Na szczęście ;))

ocenił(a) film na 8

Ateizm to też doktryna, a miłość nie potrzebuje logiki.

użytkownik usunięty
mkveli

Czyli mam rozumieć, że ateizm i wiara to fikcja, również, rozumnego kierowania się w miłości, też nie należy brać na serio? Przecież religia to część kultury, nie będziemy wracać do poziomu zwierząt, czy Imperium Rzymskiego gdzie jest/był kult prawa silniejszego, a niesprawni/chorzy są/byli eliminowani, co zresztą było praktykowane w hitlerowskich Niemczech ;)) Miejże litość dla słabych starych i inwalidów, to dla nich głównie religia jest podporą, bo świat materialny jest dla nich zbyt okrutny, by pokładać w nim jakieś nadzieje ;)) To nie to samo co w bogatych krajach Unii, tam niepełnosprawni mają dobrą rentę, opiekę lekarską, różne formy rehabilitacji, więc nie muszą żyć fałszywą nadzieją i stawiać religii na piedestale ;)) Punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia ;))

ocenił(a) film na 8

Nie, nie masz tak rozumieć. Doktryna to system działania, myślenia. Chodzi o to żeby ślepo nie podążać za doktryną jak robią to fundamentaliści. Niczego nikomu nie odmawiam, za to ty wieszczysz twierdzenia: albo moja doktryna albo upadek społeczeństwa wiedząc, że to co chcesz narzucić buduje świadomość i wartości moralne w oparciu o kłamstwo, urojenia i sprzeczne sygnały. To nie ma silnych podstaw i jest budowane na słabych fundamentach - moim zdaniem nie ma szans przetrwać w przyszłości, a straszenie przeszłością nic nie da.

użytkownik usunięty
mkveli

Zgadzam się, ale już nic nie mamy do gadania, liczy się wschód, zachód i unia, to oni mają nas w dupie/pułapce, są najlepiej uzbrojeni, i będą dyktować nie tylko nam ale i rządowi swoje prawa ;)) Swego czasu były rozmowy o suwerenności, ci którzy mieli wątpliwości mieli rację, nie mieli niestety poparcia, bo tłum ślepo wierzył w propagandę, dopiero kop w dupsko sprowadził na ziemię naiwniaków :)) Dziś masz efekty, wierzenia w fałszywą religię UE ;))

ocenił(a) film na 8

ja o niebie ty o chlebie... ;)

ocenił(a) film na 7

To w ogóle po ciula oglądacie ten gatunek? Skoro chcecie prawdy biegnijcie do swojego Boga rzucić na tacę judaszowe srebrniki ;)

ocenił(a) film na 7

1000 razy tylko?
1. Wokół ziemi wszystko się kręci....
2. Człowiek nigdy nie będzie latał...

ocenił(a) film na 9
wito_filmweb

W scenie z kaskami nie ma nic głupiego. Przecież David potwierdza, zanim to zrobią, że to bezpiecznie - on jako zaawansowana maszyna przecież przeprowadził z pewnością analizę powietrza. Z większością zarzutów do filmu jest podobnie... trzeba oglądać uważnie, a nie wpierdal.. popcorn.

ocenił(a) film na 6
ukago

tylko czemu później shaw ma wątpliwości podejrzewając że charlie mógł zarazić się czymś z powietrza?

ocenił(a) film na 9
wito_filmweb

Kobieta i to w krytycznym stresie - ma myśleć logicznie? :) Każdy tam ma swoje zdanie na temat tego co się tam dzieje, a większość widzów łyka wypowiedzi jak prezentacje..

ocenił(a) film na 6
ukago

w tak krytycznym że aż może uciekać ze świeżo zszytym brzuchem ;)

ocenił(a) film na 9
wito_filmweb

Rozumie, że w przyszłości polecimy przez gwiazdy, ale nanotechnologia nie pozwoli na szybkie regenerowanie kawałka tkanki? :)

ocenił(a) film na 6
ukago

oj dobra, ale chociaż mogliby wspomnieć o tym a nie widz musi sam sobie dośpiewać resztę historii ;) Bo ja uzasadniam sobie to w dokładnie ten sam sposób co ty

ocenił(a) film na 9
wito_filmweb

Generalnie jak Scott powiedział: można wchodzić w wiele szczegółów, wyjaśniających takie czy inne detale, ale jego to nie interesuje bo nie ma takiej potrzeby. Reżyser to starszy człowiek który chciał się skupić na relacjach i portrecie ludzkości - i tak trzeba ten film brać - a nie jęczeć, że na ekranie nie ma czegoś, czego sobie nie umiem wyobrazić albo chciałbym zobaczyć. :)

ocenił(a) film na 6
ukago

masz rację

użytkownik usunięty
ukago

Jeśli to prawda, co mówisz, to totalnie debilne wytłumaczenie ;))

ocenił(a) film na 9

I jeszcze dodaj "Scott jest gupi"

ocenił(a) film na 9

Od początku mylnie zakładasz, że ten film potrzebuje wytłumaczenia tego czy owego.. a to tylko twoje braki :)

ukago

Ludzie się właśnie z tego powodu Promka czepiają. Nie potrafią zrozumieć, że Scott to nie jest nowicjusz i nie będzie pieścił filmu jak cycków swojej żony pozostawiając najważniejszy aspekt. On właśnie na tym najważniejszym chciał się skupić i chwała mu za to.

użytkownik usunięty
darek12322

"Prometeusz" to przeciętny film i FATALNE sci-fi. Dlatego właśnie się ludzie czepiają.

ocenił(a) film na 8

jak dales 1 to oficjalnie jestes psycho