PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 189 tys. ocen
6,3 10 1 189302
5,7 72 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Nie pamiętam dat z innych części o Obcym ale wydaje mi się że Prometeusz dzieje się przed
tym wszystkim.
1. Tzw "inżynierowie" przez przypadek tworzą człowieka (pierwsze sceny filmu). Ofiara
samobójstwa lub jakiegoś rytuału wpada do wody. Jego DNA przypadkowo daje początek
człowiekowi.
2. Z jakiegoś nieznanego powodu w jaskiniach pojawiają się malunki przedstawiające planetę
"stwórców". Domyślam się że nie wykonali ich ludzie a sami stwórcy którzy np za karę zostali
zesłani na Ziemię (prawdopodobnie z tęsknoty). Stąd też samobójstwo jednego z nich na
początku.
3. Prawdopodobnie "stwórcy rozprzestrzenili się po całej Ziemi stąd podobne piktogramy w
różnych kulturach. Później prawdopodobnie wyginęli. Może w warunkach Ziemskich nie mogli
się rozmnażać?
4. Po kilkunastu tysiącach lat ludzie piktogramy błędnie odczytali jako zaproszenie do świata
"stwórców". No i wyruszyli w podróż.
5. Na miejscu okazało się że to nie planeta stwórców a ich baza wojskowa gdzie robili
eksperymenty biologiczne.
6. Okazało się że "stwórcy wyginęli"- prawdopodobnie stali się ofiarami własnej "broni"- mógł
to być jakiś protoplasta Obcego np w postaci wężów jakie załatwiły dwóch pierwszych Ziemian.
7. Android zaraża jednego z ludzi żeby sprawdzić czy przypadkiem czarna substancja nie jest
eliksirem długowieczności lub jakimś lekarstwem. Niestety nie jest. Podobne objawy mieli
"stwórcy" którzy zginęli w bazie- widać to na przykładzie znalezionej głowy "stwórcy" po jej
ożywieniu.
8. Zarażony człowiek przed śmiercią zmajstrował "dziecko" swojej dziewczynie. Materiał
genetyczny z czarnej substancji w połączeniu ludzkim DNA zmutował przeistaczając się w coś
na kształt ośmiornicy. Niezbyt szczęśliwej z potomka kobiecie udało się pozbyć płodu zanim
ten ją zabił.
9. W międzyczasie ludzie z Prometeusza budzą zahibernowanego "stwórcę". Ten ostatni nie
jest zbyt szczęśliwy z tego spotkania do tego stopnia że morduje prawie wszystkich wszystkich.
Prawdopodobnie zanim doszło 2 tys lat wcześniej do jego hibernacji wybierał się z "misją
pokojową" na Ziemię aby uśmiercić wszystkich jej mieszkańców, o których istnieniu musiał się
przed tą hibernacją w jakiś sposób dowiedzieć. Niestety musiał uciekać do hibernatora po tym
jak broń biologiczna którą szykował z kumplami dla Ziemian wymknęła się spod kontroli.
10. "Stwórca" nie zaprząta sobie głowy wykończeniem wszystkich Ziemian tylko odpala swój
statek z zamiarem dokończenia misji jaką musiał porzucić 2 tys lat wcześniej. Dzięki temu
bohaterce filmu udaje się uciec i nakłonić bez większego trudu ocalałą załogę Prometeusza do
samobójczego aktu terrorystycznego na odlatującym "stwórcy".
11. Giną wszyscy oprócz bohaterki, jej "potomka, "Stwórcy" i głowy androida.
12. Bohaterka unika konfrontacji ze "stwórcą" posyłając go w ramiona swojego niedoszłego
dziecka, które go wykańcza.
13. Bohaterka wbrew zdrowemu rozsądkowi nadal wierzy że "stwórcy" są w głębi duszy miłymi
misiami i z pomocą naprawionego (za pomocą zszywacza do papieru?) androida odpala drugi
ze statków "Stwórców" aby złożyć im wizytę roboczą w ich domu.
14. Z pozostawionego jako nawóz na planecie ciała "stwórcy" w połączeniu z ośmiornicą rodzi
się znany nam z innych filmów obcy.
15. Można się domyśleć że obcy jest bardzo wyobcowany pozostawiony na planecie sam. A
może nie jest tam sam. Tego do końca nie wiadomo. Jednak hipoteza o jego (a raczej chyba o
jej) samotności bardziej mi tu pasuje. Więc tam obca nie mając nic lepszego do roboty znosi
sobie w najlepsze jaja i czeka na potencjalnych dawców, którzy jednak nie nadchodzą. W
końcu umiera z samotności lub z głodu.
16. Wiele, wiele lat później niedaleko przelatuje statek Nostromo. Lekkomyślni (jak zwykle)
Ziemianie lądują beztrosko na planecie i trafiają na pozostawiony przez "stwórcę" statek z
jajami obcego (obcej) w środku.
17. Zaczyna się cyrk znany z całej serii "Obcy"

Historia mimo że ciekawa została spartolona przez robienie z "Prometeusza" na siłę filmu
akcji. Może to i dobrze, bo nikt nie będzie tego filmu niedługo pamiętał. A może ktoś się
zainteresuje w końcu prawdziwą historią powstania gatunku ludzkiego. A myślę że jest ona o
wiele bardziej niesamowita, emocjonująca i złożona niż alternatywna (mocno ironiczna)
historia zawarta w tym filmie. Może zamiast mącić ludziom w głowach i wmawiać im jak mało
znaczącą istotą we Wszechświecie jest człowiek należało by zrobić film oparty na wiedzy jaka
ukryta jest w religiach, czy chociażby w micie o Prometeuszu.

ocenił(a) film na 10
2222

Zasadniczy błąd jest w Twoim poście a mioanowicie taki, że akcja Obcego dzieje się na LV426 czyli Acheronie a Prometeusza LV422, która jest innym zupełnie miejscem w kosmosie. Tu jest pies pogrzebany w Twojej wypowiedzi.

ocenił(a) film na 9
Azawakh

Być może w międzyczasie "stwórcy" przybyli na planetę LV422zobaczyli co się wydażyło, zabrali kilka jaj i kontynuowali eksperymenty na LV426.

ocenił(a) film na 5
Azawakh

To jest tylko próba wyjaśnienia i powiązania tych dwóch fabuł. Nie pamiętałem piszą to ani gdzie (na jakiej planecie) działa się akcja "Pasażera Nostromo", ani w którym roku. Zakładałem że później. Nie pamiętałem też czy statek w którym znaleźli jaja obcego wyglądał tak samo jak ten z Prometeusza. Sprawdziłem to teraz (z rysunków Gigera wygląda że tak http://www.middian.net/Galerie4/slides/Giger-Alien-Ship.html). Na zrzutach z ekranu które znalazłem wygląda na to że to jest taki sam statek http://www.cyberpunkreview.com/alien-page-2-more-screencaps/. Ale czy ten sam ? Nie pamiętam jak wyglądał statek z Prometeusza po upadku. Czy był w tej samej pozycji? Jeśli tak, to moja teoria mogła by być prawdopodobna. Nazwę planety mogli zmienić w przypadku odkrycia w tym sektorze innych planet. Nazwa LV sugeruje że znajdują się względnie blisko siebie. Co do Predator kontra Obcy to możliwe że tamten Obcy był wyhodowany w podobny sposób (na podobnym nosicielu, z tej samej czarnej substancji) co w Prometeuszu. Możliwe też że Predatorzy urządzali swoje polowania przenosząc się dla bezpieczeństwa nie tylko w przestrzeni ale i w czasie.

ocenił(a) film na 5
2222

Przypomniałem sobie że na płaskorzeźbach na statku "stwórców" było pokazane coś na kształt obcego http://aliensandpredators.tumblr.com/image/37477889973. Możliwe więc że im wcześniej również udało się takiego obcego wyhodować tylko że wyglądał trochę inaczej bo miał innego nosiciela. Inaczej też prawdopodobnie się rozmnażał. Być może to właśnie ten obcy wykończył "stworzycieli" 2 tys lat przed akcją z Prometeusza. Możliwe też że rozmnażanie znane z serii "Obcy" zostało zapoczątkowane po dodaniu do obcego genów człowieka (Elizabeth Shaw).

ocenił(a) film na 5
2222

Przegapiłem jeden szczegół. Załoga Nostromo znalazła statek ze zwłokami "stwórcy" w fotelu. A w Prometeuszu "stwórca" zginął w kapsule ratunkowej. Więc rzeczywiście akcja Nostromo dzieje się na innej planecie ale nieodległej. Możliwe więc że "stwórcy" po zajściach z filmu "Prometeusz" (tak jak napisał forest122) zjawili się na LV422 i próbowali jaja obcego przewieść gdzie indziej. Z jakichś powodów ich statek rozbił się LV426 a pilot zginął wysyłając wcześniej sygnał ratunkowy. I tam został znaleziony przez załogę Nostromo.

ocenił(a) film na 9
2222

Dzięki ci bardzo za wyjaśnienie tego szukałem pozdrawiam,

ocenił(a) film na 9
2222

a jeszcze jedno w takim wypadku seria Alien vs Predator nie ma sensu bo akcja filmów dzieje się w okolicach roku 2000 a według prometeusza alieni powstali niemal 90 lat później. Ale potraktujmy AvP jako swoisty spinoff nie mający nic wspólnego z główną serią.