Przebudzenie

Awake
2007
7,0 109 tys. ocen
7,0 10 1 109456
5,6 10 krytyków
Przebudzenie
powrót do forum filmu Przebudzenie

Naprawde polecam wszystkim!!!Warto to zobaczyc, warto to przezyc. Dla ludzi lubiacych ambitne filmy, tajemnicze, nieprzewidywalne z dobrym zakonczeniem!!!!!

ocenił(a) film na 6
lady_key_2

Zgadzam się. Film niesamowity, zaskakująca akcja. Polecam ;)

lady_key_2

ambitne filmy... hahaha

Obejrzyj sobie np. "Wściekłe psy", "Pulp Fiction", "Północ - północny zachód", "Requiem dla snu", "Misery", "Podziemny krąg", "Forrest Gump", "Przekręt", "Porachunki", "To nie jest kraj dla starych ludzi". To są moim zdaniem filmy ambitne.

Ocena filmu: 4

ocenił(a) film na 6
marcinowy

Wiesz, różni ludzie, różne gusta :) z tych filmów, które wymieniłeś widziałam tylko: Forrest Gump i Requiem dla snu. Bardzo mi się podobały i podzielam Twoje zdanie :)Natomiast dziękuję, że podałeś tytuły innych filmów. Na pewno obejrzę ;)Pozdrawiam ;)

użytkownik usunięty
jealouss

Ambitny??? NIE:) to za duże słowo:):) Film ma ciekawą fabułę, jest dobry:):) nic ponad to:)

Wszystkie wymienione filmy widziałem ale tam też nie widzę ambitnych filmów:) Jak dla mnie "ambitny" film to ten taktujący o problemach, poruszający tabu, dający do głębszego myślenia;) Pozdrawiam:)

jealouss

Jeśli z tych filmów oglądałaś tylko dwa to tak na prawdę nie masz prawa oceniać filmów bo ty po prostu jeszcze nic nie wiesz o kinie....brutalne ale prawdziwe

jealouss

a tak dodatkowo dobre dołóż sobie do listy filmów wartych obejrzenia "Czyż nie dobija się koni", "Łowca jeleni", prawie wszystko von Triera, "Nędzne psy", "Euforia", "Sekretne okno" , "Edward nożycoręki", "Grbavica", "Underground", i wiele wiele innych a potem oceniaj

ocenił(a) film na 4
lady_key_2

dzieci :((( Jak czytam te wasze posty to łzy mi ciekną po policzkach...Ile wy macie lat ? Skończyliście chociaż 12 ? Ile filmów widzieliście ? Wracajcie do książek i nie wydawajcie kieszonkowego na głupoty ( czyli np bilet na ten gniot ! ).

Rozumiem że w bravo często pojawia się Alba i Christen, rozumiem że są ładni, piękni i pewnie są waszymi idolami stąd te oceny ale na Miłość Boską nie piszcie że to jest ambitny film !

maro21

maro21 za to ambitnym filmem Twoim zdaniem jest nowsza część John Rambo? Na litość Boską! Nie oglądałem Rambo (po za jedną sceną), ale w filmie, w którym co minute pada kilkadziesiąt ofiar nie może być ambitnym filmem.

bandofbrothers

I jeszcze jedno. Pisałeś do niektórych czy skończyli 12 lat. Ty pewnie nie! Czarodziejka z Księżyca, Gumisie, Muminki 9/10 niezły dzieciak z Ciebie pewnie jest. Następnym Twoim ambitnym filmem są pewnie "Włatcy móch" nieprawdaż? Skąd Ty się urwał co? Wyzywasz na innych, że nie skończyli 12 lat, a sam takiej (muahahaha) Czarodziejce z Księżyca, Gumisiom czy Muminkom wystawiasz ocenę 9. Mówisz o ambitnym filmach a "Rambo" oraz "Włatcy móch" dostają notę 8. Proszę Cię zanim zaczniesz na jakiś temat pisać, najpierw zastanów się nad sobą.

Co do filmu "Przebudzenie" film jest rewelacyjny dla mnie (i mam gdzieś co na mój temat napiszesz, ale Twój post jest nie na miejscu i pisząc o ambitnych filmach samego siebie pogrążasz). Ode mnie dostaje notę 9/10.

Cześć!

lady_key_2

Polecam??? A "gwiazdy śpiewają, tańczą" i za przeproszeniem , puszczają bąka też polecasz??? Degeneracja całkowita. Przykro.

mario_suze

"A "gwiazdy śpiewają, tańczą" i za przeproszeniem , puszczają bąka też polecasz???"

Poległem hahahaha. Co film "Przebudzenie" ma związane z gwiazdami, które "śpiewają, tańczą i puszczają bąka" bo ja w ogóle tego nie rozumiem. Wytłumaczysz mi to?

bandofbrothers

Poziom ten sam. Telewizja z premedytacją ogłupia ludzi. Tworzy z niej masę, którą można sterować jak lotką na wietrze. Poziom tych programów jest taki sam jak tego filmu. Ty polecasz to za 10? Zrób cokolwiek w kierunku Twojego rozwoju, albo przestań pisać te polecenia. "Przebudzenie" to strasznie naiwny chłam, który publiczność traktuję jak taką masę, której może wszystko sprzedać. W tym filmie przecież wszystko jest złe, prawie wszystko. Tylko zdjęcia są poprawne. Główni aktorzy - porażka, ich prowadzenie - mam wrażenie, że sami się prowadzili.Ta niby piękność, jak jej tam? ... nieważne, oprócz tego, że fizycznie istnieje w tym filmie, to praktyczne zero aktorskie. W tym filmie do wszystkiego można się przyczepić, głownie do scenariusza i ... Zresztą ten film nie zasługuje na marnowanie mojego czasu. Zdenerwował mnie i obejrzałem go do końca tylko dlatego, aby wypunktować sobie jego wszystkie błędy. Żeby nie popełnić ich w moich próbach filmowych.
Mario

użytkownik usunięty
mario_suze

Tego filmu nie stworzyła TV:D oni mogą poszczycić sie seriami w stylu "okruchy życia" ;)

Jak dla mnie nie przekonująca jest Pańska argumentacja;) wydaję mi się że każdy ma inny gust , dla jednego aktor gra słabo , innych zachwyca itp:)
A co Pan poleci jako film głęboki, nie tworzony dla mas??:)
Ja zostawiłem 10 temu filmowi:) może i jestem nie wymagajacy, choć wydaje mi się że ten film prezentuje lepszy poziom niż inne typowe produkcje , te z kolei nie wiem już dla kogo są tworzone;) :)

Oczywiście zgadzam się z tym, że dla jednych Stalone to dobry aktor,a dla innych Nicholson. O gustach się nie rozmawia, ale proszę oglądać filmy świadomie. Zadawać pytania i szukać na nie odpowiedzi. Poszerzać wiedzę filmową. Przychodzi taki moment wtedy kiedy umiemy w filmie dostrzec drugie, a czasem trzecie dno i to ono nas zachwyca. Ten film ledwo ociera się o pierwsze dno. Oglądając np. Herzoga proszę wcześniej "wejść" w jego świat. Świat jego umysłu. Wtedy przyjdzie olśnienie i "Przebudzenie". Wow.
Proste środki, a jaka prawda. Reżyser tego filmu? Człowiek znikąd. Stara się przekonać nas do naiwnych rozwiązań.
Zresztą proszę wziąć na tapetę ... choćby "Magnolię" i porównać grę aktora. Pierwszego z brzegu z najlepszym aktorem w "Przebudzeniu" i samemu wyciągnąć wnioski. Przecież to od razu widać. A potem pomału porównywać resztę z innymi dziełami. I rozmawiać z ludźmi, którzy kochają kino. Nic tak nie pobudza rozwoju jak rozmowa z innym człowiekiem.
Pzdrawiam

mario_suze

"Ty polecasz to za 10?"

A czy ja coś takiego napisałem? Zresztą po Twoich ocenach różnych filmów jesteś jednym z wielu, którzy wystawiają filmom 1 albo 10.

Mógłbym się przyczepić ocen, niektórych Twoich filmów np: "Sierociniec" nie wiem co ludzie w nim widzą, dziecko z workiem na głowie i to ma straszyć? 3/4 filmu to nuda, scena ze sztucznym oddychaniem śmiech na sali, babka zmasakrowaną ma twarz, a koleś wyjeżdża mi ze sztucznym oddychanie co w przypadku tej babki jest już niemożliwe, ponieważ podczas sztucznego oddychania powietrze nie może wylatywać, a twarz była ZMASAKROWANA!

HAHAHAHA, a teraz "inteligentny" człowieku mnie rozje*****. Film Polski "Wszystko będzie dobrze" dostaje od Ciebie 1/10. Trzeba być mega już nie powiem kim, żeby ten film dostał 1/10. Jest to wspaniała Polska produkcja, świetna gra aktorska Roberta Więckiewicza, który jako jeden z niewielu obecnych Polskich aktorów wyróżnia się i w każdej roli spisuje w 100% pozytywnie. Ten film jest piękny. Polacy ostatnio robią komedie albo komedie romantyczne, a tu proszę jednak Polak potrafi, ale nie każdy Polak potrafi to dostrzec.

Oczywiście o gustach się nie rozmawia, ale proszę oglądać filmy świadomie. Wiadomo jeśli Ci się film nie spodoba to nie musisz tylko 1 wystawiać są też 2,3,4. Jeśli Ci się film podoba nie musisz tylko 10 wystawiać są też 9,8,7. Zrób cokolwiek w kierunku Twojego rozwoju, albo przestań pisać te polecenia.

użytkownik usunięty
mario_suze

Mario masz rację, filmy które niosą głębsze przesłanie ogląda się najlepiej, i wspomina się najcieplej:) W "Awake" faktycznie nie ma drugiego dna, dużo zależy od podejścia do filmu przed seansem, szczerze mówiąc nie szykowałem się na to że film zmiażdży mój umysł i nie będę mógł się po nim otrząsnąc, po prostu liczyłem na rozrywkę, film jest rozrywką jak dla mnie:). Jak będe chciał przeżyć głębsze doznania w filmie ruszę po coś głębokiego, coś nie banalnego i trudnego w swoim przesłaniu:)

Pewnie że nic nie pobudza rozwoju jak rozmowa z innym człowiekiem:) i wydaję mi się że kocham kino, chcoć to mocne słowo:) , mogę napisać na pewno że film to moje hobby.

użytkownik usunięty

Nie rozmawiajmy o gustach:) to nie ma sensu;) ja dzisiaj dałem 1 "Amelii" , nie wiem dlaczego ale po tym filmie miałem ochotę zamknąć się w pokoju i usnąć:) . Myślę że trzeba utrzymać rozmowę w formie dyskusji beż obrażania siebie , co już powoli zachodzi u poprzednika.

ocenił(a) film na 5

Jeśli chodzi o gusta, to faktycznie nie ma co o nich mówić , bo film może się podobać lub nie. Jednak nie można przejść obojętnie obok opinii, że film ten jest ambitny. Ten film to klasyczna fuszera. Przykład jak można spieprzyć ciekawy temat. Zresztą pisałam o tym wcześniej. Po obejrzeniu ambitnego filmu widz myśli, zastanawia się, jest poruszony tutaj nie ma o czym myśleć, bo nawet gra aktorska jest spartaczona. Amatorzy w szkole aktorskiej potrafią lepiej zagrać postać kochającej żony, która chce zabić męża.

Aktorka

Właśnie dlatego poruszył mnie ten temat, bo z reguły nie dyskutuję na temat opinii wystawianych w tym serwisie. Już wiele razy naciąłem się na film w okolicach 7.5. Ale gust, to film gangsterski lub sf. A nie tak odmienne zdanie od przeciętnego smaku i gustu, jakim jest określenie "ambitny". Dla kogo ten film jest ambitny? Poprzeczka żałośnie obniżona.
Może się podobać lub nie, więcej krwi, galarety, wschody, czy zachody słońca w filmie. Ale ten film to najzwyklejszy pustak. Reżyser ze scenarzystą dosłownie wciskają kit i niestety wiedzą, że trafią do widza, który to łyknie. A przecież temat jest ciekawy, bo i w mojej najbliższej rodzinie się zdarzył (ten z sentencji z początku filmu). Ale rozwiązania, prowadzenie aktora, dramaturgia ... tak ja wspomniałem. Ble, ble, ble i trzeba z tym walczyć, bo zaleje nas potok takiego chłamu.

ocenił(a) film na 10
lady_key_2

potwierdzam , zakończenie naprawdę dobre , film trzyma w rozkminianiu , polecam

użytkownik usunięty
tsubasa182

Oceniłam jako Rewelacyjny..
Bardzo mi sie spodobał.. Wiele zwrotów akcji, niezwykle ciekawy i trzymający w napięciu film.. Godny polecenia! :0

ocenił(a) film na 9

9/10

Stwierdzę, że jest to film dla wszystkich. Dawno nie oglądałem tak
"prawdziwego" dzieła. Reżyser pokaże nam, jak bardzo się myliliśmy przez
pierwszą część filmu. Obowiązkowo!

ocenił(a) film na 5
LA4

Zakończenie było tak przewidywalne jak sraczka po kapuście kiszonej.
Dla kogoś , kto ma zmysł detektywa wszyscy są podejrzani, zwłaszcza ci, którzy na pierwszy rzut oka tych podejrzeń nie wzbudzają.
Ale rozumiem...Ten fil również może się podobać.

Aktorka

Szkoda słów :-) Sami nie dostrzegą, nawet jak bedziesz palcem pokazywała. Ja odpuszczam :-)

użytkownik usunięty
mario_suze

Zakonczenie przewidywalne jak sraczka po kiszonej kapuscie? :D LOL ;D Teraz to mnie zagiałes chłopie ..
Własnie NIE o to chodzi w tym wszystkim .. Mnie np. to zakonczenie zaskoczyło, bo przez cały czas widz skupiony jest na glownym przesłaniu filmu..
Nie siedze przez telewizorem (tudziez w kinie) i nie zastanawiam sie "kto do cholery tu kłamie, i gdzie jest haczyk" tylko staram sie wczuc w role glownego bohatera, niejako wejsc w jego sytuacje ..
Detektywi wielcy widze szukają zaczepienia w kazdym szczegole ;)

ocenił(a) film na 5

eee główne przesłanie filmu? Jakie jest przesłanie tego filmu? .Nie ufaj żonie? :D

"Nie siedze przez telewizorem (tudziez w kinie) i nie zastanawiam sie "kto do cholery tu kłamie, i gdzie jest haczyk" tylko staram sie wczuc w role glownego bohatera, niejako wejsc w jego sytuacje .. "

No, właśnie tutaj jest ta zasadnicza różnica. Idealne kino po prostu Cię porywa, nie musisz się w związku z tym "starać się wczuć", bo Ty w tym filmie już jesteś.

użytkownik usunięty
Aktorka

Fakt.. Idealne Kino jest w dzisiejszych czasach bardzo odległe ..
Dlatego czasami trzeba sobie troszkę "pomoc" ;)
Nie moge powiedziec ze bardzo sie zmeczyłam tym staraniem .. Bo to nie bylo trudne ..
Co do glownego przesłania filmu .. Nie ufaj nikomu poza sobą, bo dziś najlepszy przyjaciel, nawet zona odwroci sie do Ciebie dupą tylko dla kasy .. Aha.. i przed podaniem narkozy upewnij sie ze dadzą Ci odpowiednią dawke .. :>

ocenił(a) film na 7

gra mnie nie zachwyciła, ale za to intryga była boska. osobiście polecam, chociaż bardzo wyjątkowy ten film nie jest.

olgu_

Film wciąga na maxa. Świetny scenariusz .Momentami miałem uczucie że to nie thriller a świetny horror Cały czas trzyma w napięciu. A przez pierwsze 15mi. myślałem że będzie cieńki , a tu nagle rewelacyjny zwrot akcji.I do tego Jessica Alba "mniam mniam"

ocenił(a) film na 7
lady_key_2

haha to fakt, ze do ambitnego filmu to mu daleko..
Ale mi sie podobal. Ogladalam go z rodzenstwem i bylismy zaskoczeni takim obrotem sprawy. Dobry pomysl.

"Momentami miałem uczucie że to nie thriller a świetny horror" - rozbawilo mnie to! ;D

ocenił(a) film na 3
lady_key_2

ufff
dałem rady :)
dotrwałem do końca
nudy nudy dno chłam - w sumie to nie wiem jak w ogóle można używać oceny "arcydzieło" do tego gniotu, za takie coś powinny być kary cielesne.

-film z przesłodzonymi dłużyznami !
-gry aktorskiej tam niema, no ale też nie grają w tym filmie aktorzy, jedynie sztucznie rozdmuchane kukiełki z Bravo czy MTV
-jedynym plusem w całym filmie to jest ten końcowy zwrot akcji... i tylko dlatego dam ocenę 2, bo był blisko totalnego dna.

Jeżeli takie filmy nazywa się "ambitnymi" to strach patrzeć jak ten świat się rozwija. Niedługo wystarczyć będzie, że aktor w filmie nie puści baka i już będziemy o tym tworze mówić jako o filmie ambitnym i określać go arcydziełem. Po prostu szkoda słów....

Bardzo zły film z jeszcze bardziej złymi kukiełkami obecnej popkultury udającymi, że nawet dobrze wyglądają w obiektywie (przykro mi ale nazwanie pani Jessiki aktorką nie przejdzie mi przez gardło).

ocenił(a) film na 1
yans77

Yans, pięknie to ująłeś. Zgadzam się z Tobą w 100% :)Ledwo dotrwałam do końca seansu. Nigdy więcej :)