Przebudzenie

Awake
2007
7,0 109 tys. ocen
7,0 10 1 109456
5,6 10 krytyków
Przebudzenie
powrót do forum filmu Przebudzenie

Nie rozumiem negatywnych komentarzy które zarzucają temu filmowi przewidywalność (sic!), wtórność (sic!), nudę (sic!) oraz porównują ten film do kiepskich filmów puszczanych jako zapchajdziury w TV rodzaju "Kto zabrał moje dziecko XV". Film jest świetny! Mamy tutaj piękne pokazanie tego, iż narkoza nie jest idealna. Do tego ukazanie pomysłowego i (prawie) perfekcyjnie zaplanowanego zabójstwa. Mamy też świetnych i pięknych (Jessica Alba!) aktorów. Poza tym ciągle trzyma w napięciu, mamy wiele pobocznych wątków (przewijający się przez cały film ojciec i dążenie syna do [niesłusznej] perfekcji). Do tego coś dla fanów filmów rodzaju "Ostry dyżur". No i romantyczna pierwsza połowa filmu. Film dla każdego. I nie jest tak pusty jak wszyscy myślą. Pokazuje jak okłamujemy siebie i innych. Jak bardzo dążymy do szczęścia materialnego. Jak łatwo jest wpaść w pułapkę własnego JA. Świetny, skłaniający do refleksji, zaskakujący, dobrze zrealizowany + to o czym mówiłem wyżej. Moim zdaniem spokojnie 9 się należy!

Apophis_

Całkowicie się zgadzam. 9/10

Apophis_

film jest na maksa przewidywalny, jak już dowiadujemy się, że coś nie tak z operacja to wiadomo, że i tak na końcu bohater przeżyje, gdyby nie przeżył to wtedy film by był zaskakujący.

ocenił(a) film na 8
jo_asia

nie zgadzam sie .uwazam ze gdyby nie przezyl to bylby przewidujacy. przez wiekszosc czasu film jest w konwencji dramatu gdzie glowny bohater umiera pomimo ze ma kochajaca matke i "kochajaca" zone. poczatkowo troszke sie ciagnie i nie za bardzo jestesmy zainteresowni losami bohatera. dopiero w momencie kiedy dowiadujemy sie ze operacja to przekret zaczyna nam zalezzec na tym aby glowny bohater przezyl a jego oprawcy otrzymali zasluzona kare.POLECAM ten film

ocenił(a) film na 8
czupak

Przeżywa, ale wątpie żeby ktoś przewidział w jaki sposób sie to stanie. 8/10 !

Blanka_7

Zupełnie sie zgadzam. Myślałem przeżyje bo nadzejdzie Bunia i da mu sok z gumi-jagód, ewentualnie nasmarują mu tyłek serum z morskich alb....przepraszam alg...a tu taka niespodzianka. Do Czupaka: jeśli oglądasz film pt: AWAKE i przeżycie głównego bohatera jest dla ciebie zaskakujące to zmień w ksywie litery "pa" na "be" - przynajmniej od początku nie będzie wątpliwości. Wątek z matką równie zaskakujący co światło w lodówce. 4/10

floyd_6

Niestety drogi kolego, ale na początku filmu jest scena, która wskazuje na to, że bohater ostatecznie umiera. Jeżeli już wtedy domyślałeś się, że mimo wszystko przeżyje to gratuluje pokrętnej, "paradoksalnie nielogicznej" logiki...

hitmanov47

Tiaaaa??? A która to scena??? Która scena sugeruje że bohater ostatecznie umiera (zważywszy, że Hunter wychodzi z sali w momencie gdy przygotowują sie do drugiej operacji....)???. W momencie gdy okazuje sie że Alba i Hunter są kim są, co jest jedynym zwrotem akcji, co dalej w tym filmie było zaskakujące???? Daruje sobie pytanie co w tym filmie daje do myślenia.....W momencie gdy Hunter przekazuje matce info o śmierci syna, bylo pewne, że ona wkroczy do akcji, biorąc pod uwagę,że ma podobnie jak syn rzadkie właściwości organizmu, co było wspomniane podczas filmu.
Przytocze Ci może dialog matki z tym lekarzem-pijakiem co niby nadzorował operacje:
Matka-On żyje?
Lekarz-Tak, ale jego krew jest przepompowywana przez maszynę.Nie ma serca.
M-Więc dajcie mu inne serce.
L-Nie rozumie pani.Grupa jego krwi|jest zbyt rzadka.
Nie mamy żadnego.

A przecież mieli przed sobą w osobie matki. To, że ty sie czegoś nie domyślasz nie oznacza, że dla wszystkich jest to zaskakujące.
Gdy matka oddaje serce synowi, tym samym poświęcając swoje życie a operacje przeprowadza właściwy lekarz to śmierć głównego bohatera (biorąc jeszcze pod uwagę tytuł filmu) była równie oczywista co wygrana Polaków z USA w kosza. Proponuje czytać, myśleć, nie spać.

ocenił(a) film na 8
Apophis_

Popieram!!! Nie mozna przewidziec co sie stanie, szczegolnie w momencie gdzie główny bohater "umiera" jest tylko podtrzymywany przez sztuczna pompe. Mi sie wydawalo ze jego zona pojdzie i sama go odlaczy;p no ale watek gdzie matka oddaje mu wlasne serce jest dosc mocny. ogolem 9/10 :) Jak najbardziej film godny obejrzenia!!!

ocenił(a) film na 6
Nerii20

Popieram. Ja także wystawiłem 9/10.

Apophis_

Film, jak na hollywoodzką "papkę" z Albą jest wyjątkowo dobry, trzyma w napięciu, daje trochę do myślenia :)

ocenił(a) film na 8
imkao

Film nie jest arcydzielem ale zasluguje spokojnie na 7,5/10. Kilka fajnych dobrze zagranych scen. W sumie to jednak jest dosc przewidywalny, no cóz swietny pomysl i dobre (nie swietne;( ) wykonanie. Spodziewalem sie wiecej