Skoro matka otrula sie i zmarla to jakim cudem jej serce nadawalo sie do przeszczepu?
Nie bylo jasno powiedziane jakie prchy wziela. Zakladam ze te podkradzione z torebki Sam ktore byly albo wlasciwymi lekami chorego Cleya albo "zwyklymi witaminami" badz trutkami co nie ma wiekszego znaczenia bo matka nie miala juz tetna trujac sie jakikolwiek specyfikiem ktory automatycznie dyskwalifikuje ja do transplantacji. Nie jestem chirurgiem ale wezmy to na zdrowy rozsadek :)
Ogolnie caly film 7/10
Zabawialem sie w detektywa i przyjzalem sie mocno eksponowanemu pudeleczku tajemniczego leku i jest nim ISOSORBIDE DINETRATE.
http://en.wikipedia.org/wiki/Isosorbide_dinitrate
http://pl.wikipedia.org/wiki/Diazotan_izosorbidu
No, no wiec tak: bochciałbym się dowiedzieć od kogoś kto ma pewność
mogła przebiec ta transplantacja czy nie?
Jak coś to piszcie na gg 9921209 ;-D
To prawdopodobne. Matka na pewno robiła sobie testy na dawcę dla syna . Clay miał grupę krwi 0- , w filmie nie wspominają jaką ona miała ale podejrzewam ,że taką samą , bez przeciwciał. Grupa 0rh- może tylko otrzymywać taką samą grupę krwi. Biorąc pod uwagę ,że to była jego matka , to pewnie miała tez 0 rh-.Żeby zrobić transplantację , serce dawcy nie musi być a do uszkodzenia organu składnikami chem. pochodzącymi z tabletek następuje dużo później , nawalają najczęsciej najpierw nerki ,następnie po kolei nie wydolność wieloorganowa. Z tym,że tabletki, ktore wzięła były na serce, mogła uszkodzić organ ale raczej doszło do zawału ,migotania albo innej patologii. Co nie przekreśla sprawy. Zresztą ja tylko wydaję swoją opinie , może być błędna. Clayton i jego matka mieli ogromną władzę, posiadali pół miasta , pewnie wszystko im było wolno.
Przed zażyciem leku matka zadzwoniła do swojego znajomego kardiochirurga. Opwiedziała mu o całej sytuacji (dlatego wszystko wiedział, kiedy pojawił się w szpitalu) i dowiedziała się, jaki lek może zażyć, aby uratować syna. A IZOSORBIT jest lekiem działającym na układ sercowo-naczyniowy, który w dużej dawce dość szybko powoduje śmierć (człowiek traci przytomność i umiera), ale raczej nie powinien uszkadzać serca. Tak jak napisała Karenina, w pierwszej kolejności uszkodzone są raczej nerki i/lub wątroba.