PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=4095}

Przed wschodem słońca

Before Sunrise
1995
7,7 57 tys. ocen
7,7 10 1 56867
8,3 63 krytyków
Przed wschodem słońca
powrót do forum filmu Przed wschodem słońca

Mam wrażenie, że dziś trudno byłoby o takie niezwykłe, romantyczne wręcz magiczne spędzenie czasu przez dopiero co poznaną parę. Mamy czasy, kiedy wszyscy się spieszą i dążą do celu najkrótszą drogą. Gdzie komu się chce prowadzić długie konwersacje, patrzeć głęboko w oczy, dawać z siebie jak najwięcej. Jeśli ktoś na czymś się skupia i poświęca czas, są to raczej: pieniądze, kariera, wygodne życie, a nie jakieś romantyczne "bzdety". Ech.... dokąd ten świat zmierza....masakra...

ocenił(a) film na 10
Ahmed_1

No, niestety jest tak... Cóż poradzić...

ocenił(a) film na 10
dejwid_filmweb

W większości tak jest, ale pozostają jeszcze jednostki, inne niż wszystkie...Pozdrawiam

b4rt3k0pl0

zgadza się....

ocenił(a) film na 8
zagubiony_fw

Mi się chce :)

ocenił(a) film na 10
Ahmed_1

To nie kwestia czasów w jakich żyjemy, ale tego na jakich ludzi trafiamy, jakie obieramy drogi i jaki wkład w nasze życie ma przypadek :)

ocenił(a) film na 10
Ahmed_1

Zdziwiłbyś się.

ocenił(a) film na 9
Ahmed_1

Całkowicie się z tobą zgadzam. Mam wrażenie, że w dzisiejszych czasach o takie chwile jest naprawdę ciężko. No ale niestety nic nie możemy na to poradzić, takie czasy nastały...

ocenił(a) film na 10
kon_buk

To nie kwestia czasów, bo żadne czasy nie były łatwe, to kwestia ludzi. Bardzo rzadko, ale czasem ma się szczęście trafić na osobę, z którą łapiemy natychmiastowe porozumienie - niekoniecznie mówię o relacji romantycznej, czasem też o przyjaźni. I trzeba się wtedy postarać, żeby nie zmarnować takiej więzi, bo bardzo o nią ciężko.

ocenił(a) film na 9
_malena_

Coś w tym jest. Może jest tak jak mówisz. Ciężko jest sobie to wyobrazić ponieważ takie rzeczy nie zdarzają się każdemu i nie widzi się tego na co dzień. Mimo to i tak myślę, że czasy w jakich żyjemy mają wpływ na ludzi, na to jakie decyzje podejmują i to jak postrzegają świat.

ocenił(a) film na 10
kon_buk

Na pewno tak, ale już nasza w tym zasługa, czy dajemy się ogólnemu pędowi świata, czy nie:) można próbować z tym walczyć, trochę się odciąć.
Przepraszam za osobiste wtrącenia, ale ostatnio rozmawiałam z babcią na podobny temat i powiedziała coś w stylu "kiedyś ludzie mieli o wiele weselszą młodość niż wy teraz - teraz każdy zamyka się w swoim wygodnym mieszkaniu z tymi wszystkimi komputerami i telewizorami, a kiedyś ludzie tego nie mieli i wtedy naprawdę rozmawiali i bawili się".
I zastanawiałam się, czy chciałabym żyć w innych czasach i doszłam do wniosku, że mimo wszystko, nie. Nie chciałabym rezygnować z tych wszystkich możliwości, niezależności, którą daje teraźniejszość, nawet z głupich wynalazków techincznych. Trzeba się bardziej postarać i nie poddawać, ale znaleźć kogoś wyjątkowego chyba zawsze było równie trudno, no, może kiedyś były bardziej sprzyjające warunki, ale grunt to się nie poddawać;)

ocenił(a) film na 9
_malena_

Uważam, że Twoja babcia ma rację, dzisiaj młodzi ludzie są mniej otwarci na innych, większość czasu spędzają w domu przed komputerem czy telewizorem. Oczywiście nie tyczy się to wszystkich! Nie mylisz mówiąc, że ciężko by było zrezygnować z tych wszystkich możliwości jakie dzisiaj mamy i większość ludzi z pewnością nie zrzekłaby się tego. Dawniej znaleźć kogoś wyjątkjowego na pewno też nie było łatwo, lecz ludzie częściej wychodzili z domu i widywali się z innymi. Waśnie dlatego wydaje mi się, że kiedyś było większe prawdopodobieństwo na znalezienie kogoś niezwykłego. Ale tak jak mówisz nie można sie poddawać, a może kiedyś kogoś takiego właśnie spotkamy.

ocenił(a) film na 8
kon_buk

Wszystko się zgadza, tylko dzisiaj ludzie nie mają zwyczajnie czasu. Każdy dokądś pędzi, ma mnóstwo spraw do załatwienia. Czy potrafimy rozmawiać z ludźmi, których spotykamy na swojej drodze? Wydaje się, że jest tak, że starszym osobom, łatwiej pogadać na ulicy z przypadkowo spotkanym człowiekiem. Dlaczego młodzi gorzej radzą sobie z najzwyklejszą rozmową?
Na wszystko mamy mało czasu, bo nauczyliśmy się że czas to pieniądz. Tempo życia nas zabija. Ale co najgorsze - najpierw niszczy więzy międzyludzkie, bo na drugiego człowieka patrzymy w kategorii: co ja mogę od niego dostać.

Ahmed_1

Pracuję z ludźmi i nie mam aż takich druzgoczących przemyśleń. Wciąż sporo wśród nas osób, z którymi można się świetnie bawić, inteligentnie, a przede wszystkim interesująco porozmawiać, chwilę pomilczeć w zadumaniu, radować się i posmucić razem :) Także zusammen do kupy chyba nie jest aż tak źle. Spłycenie więzi międzyludzkich, stopniowe zanikanie umiejętności konwersacji z pewnością następują, ale głowa do góry! Jeszcze można trafić na otwartych ludzi, którym aż tak nie zależy na dobrach materialnych i których kontakty z innymi nie ograniczają się jedynie do załatwiania spraw. Czasem warto wyselekcjonować sobie znajomych, a co do nowych kontaktów - samemu się rozejrzeć i zacząć coś robić w tej materii, zagadać, dać sobie i innym szansę. Możemy się zdziwić, jak pozytywne mogą się okazać reakcje... Uszy do góry! :)

Ahmed_1

Trzeba częściej jeździć pociągami, wtedy szanse rosną ;)

ocenił(a) film na 8
Pete

...że się skończy na słupie trakcyjnym. Kiedy niedorozwinięta młodzież, wyrzuci Ciebie z pociągu...;)

ocenił(a) film na 9
Ahmed_1

Może gdybyśmy bardziej uwierzyli w innych ludzi , wyglądałoby to trochę inaczej ;)

Ahmed_1

Do narzekających na "nie te czasy": one nie biorą sie same z siebie, to ludzie je tworzą

ocenił(a) film na 8
ziew

A na ludzi mają wpływ media, a zwłaszcza reklama, kreująca konsumpcyjne podejście do życia...

Ahmed_1

a media to ludzie dla których jedyną rzeczywistą wartość ma zysk (pieniądze) -- koło sie zamyka

ocenił(a) film na 9
Ahmed_1

A ja właśnie przeżyłam coś takiego, tylko że w Wenecji...

ocenił(a) film na 8
PoQska

Wow! Szczęściara...
Ale to było w latach 90-tych czy współcześnie? ;-)

ocenił(a) film na 9
Ahmed_1

tydzień temu...

ocenił(a) film na 8
PoQska

no to nieźle:) chyba przerzucę się na komunikację publiczną... ;-)

Ahmed_1

nie zgadzam sie, ja jestem w pełni osobą ubóstwiany przez kobiety bo potrafie..taki byc hahaha

ocenił(a) film na 9
Ahmed_1

W tych czasach Jessie po prostu wyjąłby telefon, dodał Celine do znajomych na facebooku i wysiadł sam z pociągu. Dowidzenia.

Ahmed_1

ja tak spotkałam swojego faceta, poznaliśmy się w tramwaju