Przed zachodem słońca

Before Sunset
2004
7,5 41 tys. ocen
7,5 10 1 40890
7,9 43 krytyków
Przed zachodem słońca
powrót do forum filmu Przed zachodem słońca

Kontynuacja, którą wielu użytkowników FW i IMDb ocenia wyżej niż część pierwszą. Zapewne dlatego, że bohaterowie są o dekadę starsi i mają więcej mądrego do powiedzenia. Forma jeszcze bardziej ascetyczna, bo Celine i Jesse dysponują jeszcze mniejszym zasobem czasu niż w Wiedniu i nie mogą pozwolić sobie na zachodzenie do wszystkich sklepików, podziwianie atrakcji turystycznych, słuchanie miejscowych kapel, itp. Spacerują po Paryżu, wstępują do kawiarni, płyną łódką, jadą taksówką - cały czas rozmawiając. Co się okazuje? Dla obu wiedeńska noc była najpiękniejszym momentem życia, nie przeżyli już później niczego tak magicznego. Zmarnowali szansę na wspaniały związek. Ileż czasu mogli spędzić razem, gdyby tylko wtedy wymienili się numerami telefonów! Czy jest już dla nich za późno? Niby mają już swoje uporządkowane życie, są w jakichś związkach, Jesse ma już zarezerwowany lot powrotny do Stanów. Przedłużają jednak moment rozstania i kto wie, może, może....

Jako komedię romantyczną wolałem BEFORE SUNRISE, natomiast jako film o uczuciach BEFORE SUNSET jest rzeczywiście jeszcze lepszy. Dialog ponownie brzmi spontanicznie i w żadnym momencie nie staje się nudny. Ujęcia trwają bardzo długo, co samo w sobie świadczy o klasie aktorów. A więc kolejny sukces, kolejny udany film "konwersacyjny". Naprawdę polubiłem tę dwójkę sympatycznych, inteligentnych młodych ludzi. Może teraz już nie tak młodych jak 10 lat temu, ale przecież wciąż kawał życia przed nimi. Kto wie, być może w 2014 powstanie trzecia część?

ocenił(a) film na 9
Vuzz

I know..

ocenił(a) film na 8
dzidmail

Taaa... ciekawe jaki tytuł wymyślą. Przed popołudniem?

Wojt4s

W samo południe ;-)

ocenił(a) film na 10
Vuzz

nie nazwałabym tego komedia romantyczną...

ocenił(a) film na 8
Vuzz

Lubie wracać do tego filmu raz po raz
zawsze wydaje sie coraz bardziej ciekawy
i to pytanie:
Czy został czy nie
ja znam odp a wy :)

ocenił(a) film na 10
wildecard

też znam :)

wildecard

został na noc. może na kilka dni. a potem?
jak dla mnie tu w ogóle nie ma happy endu. cokolwiek się nie stanie, zawsze będzie w bohaterach myśl: a gdyby się stało inaczej?