Przed zachodem słońca

Before Sunset
2004
7,5 41 tys. ocen
7,5 10 1 40890
7,9 43 krytyków
Przed zachodem słońca
powrót do forum filmu Przed zachodem słońca

Wszystko ładnie, pięknie, ale Ethan Hawke kompletnie psuje mi ten obraz. Ten aktor absolutnie nie pasuje do roli, którą tu zagrał. Zarówno wizualnie, jak
i aktorsko jest przeszkodą, która sprawiła, że ciężko mi było przebrnąć przez te 80min. Sama postać Jessiego wydaje się neurotyczna, mało inteligentna,
która w rozmowie próbuje sprawić zupełnie odwrotne wrażenie.
Głównego bohatera chętnie widziałbym odrobinę starszego (nie starego), do tego elokwentnego, zrównoważonego i ciut dostojniejszego.

cypherdid

Dla mnie Hawke jest ok. Więcej: wydaje mi się bardziej niż dobrze obsadzony.

ocenił(a) film na 9
cypherdid

Ethan jest dobry w tej roli. Dobrze ukazał upływ czasu - inaczej gra w pierwszym filmie, inaczej w kontynuacji. Co więcej, to przez te serię zacząłem go poważać.

ocenił(a) film na 7
cypherdid

Może po części przyznam Ci rację, ale z drugiej strony trzeba przyznać, że idealnie zgrywa się z Julie Delphy- nie umiem sobie wyobrazić innego aktora u jej boku:)

ocenił(a) film na 8
cypherdid

Tym razem oceniając film,pominęłam zły dobór aktora.Chociaż w tej części Ethan Hawke już tak bardzo mnie nie drażnił ,to jednak zgadzam się się z Tobą..tą rolę powinien zagrać ktoś poważniejszy:)

ocenił(a) film na 8
Missi_fw

A moim zdaniem, własnie chodzi o to, żeby nie było tak ładnie i pięknie. Gdyby główną rolę zagrał Daniel Craig albo inny Antonio Banderas to film straciłby na swojej uniwersalności i zwyczajności. Hawke nie jest ani przystojny, ani wybitnie mądry czy też dostojny. Ale czy na co dzień spotyakmy dostojnych Banderasów, czy przeciętnych Hawke'ów z tym czymś w sobie? Jak dla mnie strzał w 10. Wyidealizowana rola męska dała by nam romance.tv.

ocenił(a) film na 8
frauagata

Idealnie pasuje do 1 części, taki fircyk w zalotach. Zakręcony, niepewny swojej przyszłości, lekko niepoważny. Po kimś można się spodziewać tego, że zaproponuje obcej dziewczynie noc w Wiedniu. Ktoś poważny, analizujący, mało spontaniczny nie poszedłby tak odważnie za głosem serca. A co do pozostałych części - fircyk w zalotach też kiedyś dorasta...

ocenił(a) film na 7
cypherdid

Jeju, w pierwszej części Ethan był GENIALNY, gdyby nie on film zdecydowanie nie miałby tego uroku. Kontynuacji "Before sunrise" być nie powinno. Hawke idealnie wpasowuje się w konwencję.

ocenił(a) film na 10
cypherdid

Nie zgadzam się. Myślę, że Ethan Hawke idealnie wpasowuje się w tą postać. On sam z osobowości jest podobny do Jessiego i widać, że granie tej postaci przychodzi mu naturalnie. Poza tym myślę, że robi dobrą rzecz podważając ten obecny klimat i łamiąc stereotypy. Mam dosyć przesłodzonego kina, w którym musi istnieć idealna zbieżność między cechami osobowości aktora, intelektem i zewnętrznym wyglądem. W życiu tak nie jest i ludzie są pełni niekonsystencji i sprzeczności. Myślę, że to nie jest nierealistyczne, że Jessiemu powiodło się jako pisarzowi.