PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10981}

Przekleństwa niewinności

The Virgin Suicides
1999
7,3 49 tys. ocen
7,3 10 1 48689
7,4 40 krytyków
Przekleństwa niewinności
powrót do forum filmu Przekleństwa niewinności
użytkownik usunięty
Gregorio

Nie jestem do konca przekonana,ale mam pewna teorie. Mysle ze kluczowym elementem w filmie bylo sciecie ukochanego drzewa cecile. Siostry nie chcialy do tego dopuscic, jednak koles ktory mial sciac to drzewo powiedzial,ze jezeli tego nie zrobi to za rok uschna wszystkie. I to chyba wlasnie taka metafora. Skoro Cecile popelnila samobojstwo, one tez "uschy" i nie mogly dalej bez niej egzystowac. Ale moze sie myle :) POZDRAWIAM

Gregorio

Ktoś przede mną napisał, że to jest metafora dotycząca uschnięcia drzewa Cecile.. Otóż o to chodziło! Dodatkowym powodem jest matka dziewcząt, której purytańskie metody wychowania odbiły się na ich psychice.

użytkownik usunięty
Bjorkova

zgdzam się ze wszystkim...Z resztą film jest tak zbudowany ,ze można znaleść jeszcze z tuzin powodów dla których dziwczęta zdecydowałe się szokująco zakończyć swój żywot...Napewno dlatego ,ze świat wokół nich wydawał się zupełnie beznadziejny(szczyt baznadziei to zachowannie konserwatywnych rodziców-notabene świetny James Steward)...Faceci ,do których i tak nie miały swobodnego dostępu( byli bandą nieudaczników ,którym właściwie chodzi o jedno ,albo takimi desparetami ,którzy nie zdobyli sięaby być naprawdę sobą w ich obecność. Ale czy my czasem też tacy nie jesteśmy....Mało jest naturaloci w naaszych zachowaniach. ppa

ocenił(a) film na 10

A ja mam inne pytanie. Dlaczego dziewczyny zaprosiły chłopaków wtedy kiedy chciały popełnić samobójstwo? I dlaczego tylko Lux się z nimi spotkała, a reszta dziewczyn nie zaczekała?

ocenił(a) film na 9
Gregorio

Jak to rozgryzł? To tu jest coś do rozgryzania? Przecież to jasne i proste, chodziło o całe ich życie. Wg mnie nic więcej.