Świetny! Dałam mu 9/10 w 100% zasłużone.. Jednakże nieco inaczej wyobrażałam sobie akcję w tym filmie. Myślę, że gdybyśmy się dowiedzieli dopiero na samym końcu, że wszystkie siostry umrą to byłoby to dużo bardziej zaskakujące, jak i wzruszające. A tak jak mamy pokazane w filmie, czyli że dowiadujemy się o samobójstwach całej piątki na samym praktycznie początku film staje się w pełni przewidywalny. Kolejną kwestią, którą ja (bo jest przecież osobista ocena filmu) chciałabym zaznaczyć jest narracja.. Chyba nieco fajniej wyglądałoby to, gdyby o wszystkim opowiadała jedna z sióstr. Moglibyśmy wtedy wiedzieć co czują i rodzice, którzy ten film oglądają mogliby uchronić swoje córki przed podjęciem jakiś niesłusznych decyzji. Podsumowując uważam, że mimo wszytko film jest rewelacyjny. Porusza on bowiem problem dojrzewania, który każdego z nas kiedyś dotyczył, bądź dotyczy. Świetna reżyseria, super pomysł, kultowa gra, przykre zakończenie - to lubię w filmach ;))
Dla mnie świetny film bardzo klimatyczny.
Moge oglądac wiele razy. Kwintesencja tego, czym film byc powinien.
nawet gdyby od razu nie padło sformułowanie "pierwsza była cecilia", i tak to, że dziewczyny się zabiją, sugeruje ORYGINALNY tytuł. poza tym, gdyby narratorem była któraś z nich, forma filmu byłaby znacznie banalniejsza, widz nie mógłby snuć domysłów na wiele tematów, bo wszystko miałby podane na tacy