PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1314}

Przeminęło z wiatrem

Gone with the Wind
1939
7,9 110 tys. ocen
7,9 10 1 109817
8,3 51 krytyków
Przeminęło z wiatrem
powrót do forum filmu Przeminęło z wiatrem

Czy ktoś z Was, drodzy Filmwebowicze, pamięta może pewien film z lat sześćdziesiątych?
Jego bohaterką była dziewczyna, która panicznie boi się wiatru. Rzecz dzieje się chyba w
jednym z krajów śródziemnomorskich. Mogę podać tylko jedną scenę: do naszej bohaterki
podchodzi jej partner i zaczyna z nią tańczyć (bodajże w jakimś salonie). Fenomenalnie
ukazany jest strach tej dziewczyny przed zbliżającą się wichurą.
BŁAGAM, POMÓŻCIE, BARDZO MI NA TYM ZALEŻY!

ocenił(a) film na 10
littlelotte52996

kochana , ale mi 'smaku' narobiłaś! Z chęcią sama obejrzę film oraz pomogę w poszukiwaniu ! jeśli znajdziesz pierwsza mogłabyś dać znać? Byłabym wdzięczna. ;)

ocenił(a) film na 8
Katie_Cassidy_2

Nie wiem, co to jest(:
Wiem, co to nie jest, ale polecam z czystym sumieniem: "W poszukiwaniu deszczowego drzewa" Edwarda Dmytryka.
Jest równie romantyczny, epicki, zrobiony z porównywalnym rozmachem.
No i obsada równie doborowa: Elizabeth Taylor, Montgomery Clift, Eva Marie Saint i Lee Marvin.
Film kompletnie zapomniany z zupełnie dla mnie niezrozumiałych powodów. Ale po co szukać daleko - po prostu nie jest nigdzie emitowany, to jak ma być pamiętany. A szkoda.

ocenił(a) film na 10
AutorAutor

jesteś już nudny

ocenił(a) film na 10
AutorAutor

Mam film "W poszukiwaniu deszczowego drzewa", na dysku nagrywarki dvd, z lektorem. Więc dla mnie nie jest to film zapomniany! Jeśli nadal Cię to interesuje, zaproś mnie do znajomych, porozmawiamy. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
AutorAutor

Często puszczają "W poszukiwaniu deszczowego drzewa" na TCM!

użytkownik usunięty
AutorAutor

Elizabeth Taylor nie była żadną świetną aktorką, a na jej 55 filmów 1/3 jest niezła. Lepsze role zaczęła grywać grubo po 30. Nigdy nie rozumiałam co ludzie w niej widzą. Ona była tylko gwiazdą.